Пиперът е зеленчукова култура, която има високи изисквания към условията на отглеждане – от засяване на семената до края на вегетацията. Развива се сравнително бавно и има особено чувствителна коренова система. Много са причините, създаващи проблеми при отглеждане на разсад.
Какво да правим, ако разсадът губи цвят и изостава в развитието си?
Една от основните патологии, появяващи се при отглеждане на разсад, е пожълтяване на листата и загуба на цвят. Причините могат да бъдат различни:
1. Некачествена почва – тя трябва да бъде рохкава, добре пропусклива и богата на хранителни вещества. При уплътнена почва достъпът на въздух към кореновата система е ограничен и това затруднява развитието й. Необходимо е разрохкване, но без нараняване на корените и използване на специална почва, подходяща за тази култура.
2. Температурни условия – температурата на въздуха трябва да се ограничи в интервала 15-25 градуса по Целзий. Когато температурата е по-ниска (особено дневната) разсадът променя цвета си и престава да расте. В началото на развитието си пиперът се нуждае от по-високи нощни температури – 20-21 градуса. В съчетание с недостиг на светлина и по-висока влажност могат да се развият гъбични заболявания. По-високата температура също не се отразява добре на младите растения.
Може ли пепелта от печката да замени торенето с изкуствени торове
3. Осветеност – пиперът е светлолюбива култура. Оптималите условия за развитие са 10 часа осветеност на ден, което изисква допълнителна изкуствена светлина. При недостиг на светлина листата бързо променят цвета си – не само пожълтяват, но почват да опадат. При възстановяване на светлинния режим растенията бързо възвръщат цвета си и нормалното развитие.
4. Недостиг на хранителни вещества – когато хранителната среда е добре балансирана и се използва подходяща почва, разсадът се развива добре и в повечето случаи не се нуждае от допълнително подхранване. Отклоненията от изискванията сигнализират за излишък или недостиг на хранителни вещества:
– при недостиг на светлина и повишени количества азот листата на разсада пожълтяват и опадат;
– при ниска осветеност и недостиг на азот, фосфор или калий пожълтяват само най-долните листа на разсада;
– при недостиг на фосфор всички листа силно избледняват;
– при недостиг на калий листните пластини се деформират и усукват;
– пожълтяване на връхните листа е сигнал за дефицит на желязо, бор или цинк.
При недостиг на хранителни вещества разсадът от пипер може да се подхрани с хумати или други органични торове за стимулиране на кореновата система, което ще увеличи капацитета и за усвояване на хранителните вещества от почвата. Пазарът предлага различни торове за листно и кореново подхранване.
Водородният прекис също помага за усвояване на хранителните вещества – 1 чаена лъжица на 1 литър вода, като се полива през три дни.
Полезно е поливането с дрожди – 30 гр свежа мая и една супена лъжица захар се разтварят в литър вода. Когато бухне – 1 супена лъжица се смесва с литър вода и се полива кореново. Дрожди и йод благоприятстват залагането на много плодни пъпки при пипера.
За подхранване могат да се използват лучени люспи и бананови кори.
5. Поливане на разсада
Пиперът не обича не само засушаване, но и преовлажняване – важен е естественият баланс. Не е желателно поливане по-често от един път на три дни, а се практикува и през 4-5. По-добре малко засушаване от преполиване.
Поливната вода трябва да бъде отстояла и със стайна температура. Студената вода предизвиква стрес у младите растения и задържа развитието им. След поливане на разсада е желателно повърхностният слой да се разрохква внимателно, за да се предотврати образуването на твърда кора, което ще влоши въздухообмена в прикореновата зона.
Прекомерното поливане води до загниване на кореновата система и забавяне развитието на разсада.
6. Използване на подходящи контейнери – разсадът не трябва да се отглежда в прозрачни контейнери, защото светлината, попадаща на корените забавя развитието. При засяване в общ контейнер е необходимо пресаждане (пикиране), но е важно да се използва същата пръст. След тази операция разсадът винаги забавя развитието си.