Начало » Новини » Страната
19.02.2020 г.

Близо 6 пъти са нараснали площите със зеленчуци в Пернишко за 5 години

Увеличението при пчелните семейства е 65 на сто
Близо 6 пъти са нараснали площите със зеленчуци в Пернишко за 5 години

Снимка: МЗХГ

С 65% е увеличен броят на пчелните семейства в област Перник за последните 5 години, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева в рамките на среща в града, организирана със съдействието на Звеното за управление на Национална селска мрежа (НСМ), дъобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите. Василева добави, че за същия период има драстично увеличение и на добития пчелен мед с 68%.

Тя съобщи също, че зърнените култури заемат 53% от обработваемата земя, следвани от маслодайните култури с 27%, които бележат ръст от 41% за периода 2014 - 2019 г. „Над 5,5 пъти е увеличението при площите със зеленчуци. Това е обяснимо с предоставяната подкрепа в сектора“‘, подчерта още заместник-министърът. Традиционната зеленчукова култура за областта са картофите, които заемат около 5% от всички заявени по СЕПП площи в страната през 2018 г. „В кампанията за директни плащания през 2018 г. в областта имаме повишение на заявените площи със слънчоглед и рапица спрямо 2014 г. съответно с 35% и 19%. Чувствително нарастват и заявените площи с орехи – с 43% – и кориандър – 22%“, отбеляза Василева.

Тя отчете и сериозно повишаване на подкрепата при всички категории животни, обхванати от схемите за директни плащания. По думите й през 2018 г. в област Перник са заявени над 70% повече биволи за подпомагане спрямо 2014 г. „При заявените овце-майки и кози-майки увеличението е с близо 37%, а при говедата - с 13%“, уточни заместник-министърът.

За периода 2014-2019 г. земеделските производители в областта са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 220,9 млн. лв., или близо 1,5% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс за същия период. Отчита се и увеличение с 5% на използваната земеделска площ, като преобладават постоянно затревените площи, които са 59% от цялата земеделска площ.

Пред над 120 стопани от област Перник експертите на МЗХГ представиха актуална информация за приемите по ПРСР за периода 2014-2020 г. Бяха обобщени новостите в схемите и мерките, за които предстои да кандидатстват в Кампания 2020, както и функционалностите на Системата за електронни услуги на Държавен фонд "Земеделие". Земеделските производители бяха информирани и за възможностите за подкрепа за покриване на новите изисквания за биосигурност. Експертите разясниха и възможностите за подкрепа на пчеларите и за лозаро-винарския сектор, които двете нови национални програми предоставят.

В рамките на събитието Василева представи концепцията на МЗХГ и горите и Държавен фонд „Земеделие“ за създаване на компенсационен фонд срещу природни бедствия. Тя уточни, че земеделските производители могат да се включат в него напълно доброволно чрез определени вноски, като при настъпило събитие фондът ще изплаща обезщетение на стопаните. По този начин вече ще се покриват всички видове култури, а държавната помощ за застраховки и обезщетения ще работи единствено през този фонд. ЗАместник-министърът обясни, че компенсационният фонд ще бъде изграден чрез доброволните вноски на земеделските стопани, държавната помощ за пропаднали площи и посредством ангажиране на средства от мярка 17 „Управление на риска“ от ПРСР 2014 – 2020. Тя припомни, че МЗХГ и ДФЗ разработват съвместно новия компенсационен фонд, а Управляващият орган на ПРСР 2014-2020 ще нотифицира мярката до ЕК още през тази година.

Близо 6 пъти са нараснали площите със зеленчуци в Пернишко за 5 години
6366
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Актуално
Прекратява се реверсивното движение на пътя София – Перник поради бурен вятър
Важно за фермерите!
Заданията за сателитната мониторингова система са отлагани с години
Срещи в Европарламента
България е сред лидерите в Европа при сателитно наблюдение с изкуствен интелект
Всички населени места в община Перник попадат в обхвата на термина
Предлагат на фермерите в Пернишко да обозначават продукцията си като планинска
Промени в Закона за земеделските производители предхождат спътниковото наблюдение „Коперник”
Режат правните основания за фермери, които не плащат в срок рентите си за държавните земи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини