Начало » Новини » Страната
19.02.2020 г.

Площите със зеленчуци във Врачанско са нараснали близо 5 пъти за 5 години

Заявените биволи за подпомагане са се увеличили 4 пъти
Площите със зеленчуци във Врачанско са нараснали близо 5 пъти за 5 години

Снимка: МЗХГ

Близо 420 млн. лв. е общата сума на финансовата подкрепа с европейски и национални средства на земеделските производители в област Враца за периода 2014-2019 г., или близо 2,8% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс в този период, обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев пред близо 180 стопани на среща от кампанията по директните плащания във Враца, цитиран от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите.

Брутната добавена стойност от селскостопанския отрасъл през 2018 г. формира 6,4% от общата БДС за икономиката на област Враца, при средно 3,9% за страната. Областта разполага с около 5% от използваната земеделска площ в страната, като 78%  от тези площи са обработваема земя. Най-широко застъпени са зърнените и маслодайни култури, като площите с тях заемат общо близо 94%, посочи още зам.-министърът. Той уточни, че най-добре представени са пшеницата, царевицата, слънчогледът и рапицата. През 2018 г. площите с царевица за зърно, заявени за подпомагане по СЕПП, са се увеличили с близо 5% спрямо 2014 г.

Ръст има и в зеленчукопроизводството, като 4,5 пъти са нараснали площите със зеленчуци в областта в рамките на анализирания петгодишен период от 2014 до 2019 г. За същия период 2 пъти са нараснали площите с трайни насаждения и 2,5 пъти площите със зърнени култури. Стопаните в областта са се насочили и към ореха като атрактивна култура, като за кампания 2018 г. в областта са заявени 2,5 пъти повече площи за подпомагане с орехи в сравнение с 2014 г. Заместник-министър Добрев допълни, че за периода има значително увеличение и на заявените площи с грах за зърно и тютюн.

„Динамика има и в животновъдството на област Враца в последните 5 години. Расте броят на биволите, който бележи ръст от 83% през 2018 г. спрямо 2014 г., като тук, в област Враца, са съсредоточени близо 17% от всички биволи в страната”, подчерта той. С 83% нарастват и пчелните семейства за 5-годишния период. Макар и умерено, нараства и броят на птиците и говедата в областта, съответно с около 8% и 2%.

През последните 5 години е отчетен повишен брой на всички заявени по схемите за директна подкрепа категории животни в областта. При биволите увеличението е над 4 пъти, при овцете и козите- с близо 41%, а при говедата - с около 3%. Отчита се и ръст на производството на някои основни животински продукти в областта, като биволско мляко  с 86%, пчелен мед с 49% и яйца с 35%.

Пред стопаните експерти от министерство на земеделието, храните и горите представиха актуалните моменти от кампанията по директните плащания, както и развитието на дебата по бъдещето на ОСП. Той е отворен за мнения и становища както по време на срещите и дискусиите, които в момента текат в страната, така и на посочените контакти на страницата на министерството.

Интерес предизвика представянето на новите моменти в законодателството по отношение на животновъдството, като стопаните проявиха активност при обсъждането на конкретни казуси, характерни за областта.

Земеделските производители бяха информирани и за преброяването, което започва през септември. Предвидени са две възможности за участие - самостоятелно попълване на електронни въпросници или стандартни анкетни карти, попълвани от анкетьори, като стопаните са свободни да изберат предпочитаната от тях форма.

Площите със зеленчуци във Врачанско са нараснали близо 5 пъти за 5 години
4591
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Отличия
Кирил Вътев връчи награда за “Инвеститор на годината” с принос за развитие на регионите
Иззета е и гумена лодка
Извадиха 3 бракониерски мрежи от язовир във Врачанско
Нарушителите имали разрешително за водоплаващ дивеч в съседно землище
Горски предотвратиха бракониерски лов на дива свиня във Врачанско
Само за седмица са заловени 7 бракониери и са иззети автомобилите им
Горски предотвратиха незаконна сеч в землищата на 3 врачански села
Бракониерите са се измъкнали след предупреждение от информатори
Иззеха 3 буса с незаконно добита дървесина във Врачанско
Еврофинансиране
В средата 2020 г. ще бъде готова компостиращата инсталация за Враца и Мездра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини