Начало » Новини » Страната
18.02.2020 г.

Зърнените и маслодайни култури в Монтанско заемат 92% от обработваемата земя

Информационни дни Кампания 2020
Зърнените и маслодайни култури в Монтанско заемат 92% от обработваемата земя

Снимка: МЗХ

Площите, засети със зърнени и маслодайни култури, заемат 92% от обработваемата земя. През 2018 г. с 47 на сто са нараснали и площите с рапица, заявени за подпомагане по СЕПП в областта спрямо 2014 г. При слънчогледа пък увеличението е с 11%. Много висок е ръстът и при зеленчуците, тъй като само за последната година площите са нараснали над три пъти. Това обяви заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев пред близо 200 земеделски стопани по време на среща от кампанията по директните плащания в Монтана.

Селското стопанство има структуроопределящо значение за икономиката и формира 13,4% от общата Брутна добавена стойност за областта. Това е значително над средното за страната ниво от 3,9%, посочи още Добрев. Той допълни, че обработваемата земя е около 71%, което разкрива още по-големи възможности в перспектива.

За последните пет годин с 16% са нараснали и площите с трайни насаждения, като в областта се отглеждат основно винени лозя и орехи, като значително нараства размерът на заявените за подпомагане площи с 32% с орехи и с 11% при площите с винени лозя.

В сектор „Животновъдство“ също се отчита ръст, като за отчетния период с 50 % е нараснал броят на биволите и с 19%  този на говедата. „Макар и слабо, увеличение е налице и при отглежданите овце, като те са нараснали с 1%. Ръст от 36% има и при пчелните семейства, а с 33% е нараснал добитият пчелен мед. Съответно има ръст и на всички категории животни, заявени за подпомагане по схемите за директни плащани. 8 пъти се е увеличил броят на заявените за подпомагане биволи, с 24% е  увеличен броят на овцете и козите, а с 4,4% са се увеличили говедата през периода 2014-2018 г.“, каза още той.

За петте години 405,4 млн. лв. е общата финансова подкрепа, която са получили земеделските производители, което представлява близо 2,7% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс за този период.

Пред земеделските стопани бе представена и идеята за създаване на взаимоспомагателен фонд за компенсиране на загуби от градушки и други неблагоприятни климатични фактори. Зам.-министър Добрев подчерта, че се търси най-подходящата форма на участие в този доброволен фонд - дали единна или диференцирана ставка за различни култури. Той припомни, че при неблагоприятни климатични събития сега се компенсират площи, пропаднали на 100%, като амбицията е, чрез новия фонд, да се покриват солидарно и по-малки щети.

Атанас Добрев акцентира и върху стратегическото значение на 2020 г., в която земеделската общност в България трябва да изготви общия план за развитието на сектора. Експертите на МЗХГ запознаха стопаните и  с предстоящите приеми по мерки от ПРСР 2014-2020 г., както и с новостите в сектор "Животновъдство“.

Зърнените и маслодайни култури в Монтанско заемат 92% от обработваемата земя
4849
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Фестивал на традиционни храни се провежда в монтанското село Горно Озирово
Стопанства за пример
Да захванеш занаята още на 12 години - има и такива пчелари
Боян Миланов, земеделски производител от монтанското село Якимово
Фермерът трябва да е независим, затова инвестираме в техника и качествени семена
Кампания 2015
Фермери: Играта на котка и мишка с търговците започна
Инвестиции
Семейна биофирма предлага по интернет ябълков сок, оцет и конфитюри
Асоциация на зърнопроизводителите
Само в Монтанско има провал на посевите с царевица и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини