Овощните култури изискват целогодишни грижи за нормалното си развитие и за редовното плододаване. Отглеждани в продължение на 10-15 и повече години на едно място, те са обект на нападение от редица болести и неприятели. Освен ежегодното подхранване, напояване и обработване на почвата, за да се повиши устойчивостта им към вредителите / болести , неприятели и плевели/ и към климатичнит условия се налага да се провеждат и растилелнозащитни грижи през невегетационният период.
Застудяването е полезно за овощните дървета
С всяка изминала година все повече се увеличава плътността на заразата от къдравост по прасковата, на сачмянката и кафявото гниене по костилковите. Отново се повиши числеността на бълхите, на листните и на щитоносните въшки и на овощните акари. През пролетта, в началото на развитието на младите нови листа, леторасли, цветове и плодове, тези вредни видове и патогени преминават върху овощните дървета и причиняват значителна вреда. Затова през есенно–зимния период е необходимо да проведете следните растителнозащитни мероприятия:
- Да изрежете и изгорите заразените клонки и клони от брашнестата мана по ябълката и прасковата, а при черешата, вишнаа, прасковата и кайсията - ападнатите от кафяво гниене и бактерийно изсъхване. Раните се замазват с блажна боя.
- Да съберете и унищожите окапалите и останалите по дърветата мумифицирани плодове в тях презимуват причинителят на кафявото гниене, бадемовият семеяд, хоботниците и други вредители.
- Да изкорените изсъхналите и нападнатите от корояди дървета
- Да изрежете нападнатите стъбла и издънки на касиса и малините от стъкленка, агрилус, галица и др.
- Да остържете, съберете и изгорите старата и напукана кора на ствола и на дебелите клони, по този начин ще унищожите зимуващите гъсеници на плодовите червеи.
- През невегетационният период на овощните дървета е необходимо да преорете или да прекопаете дълбоко (18-20 см), за да унищожите зимуващите в почвата стадии на плодовите оси, черешовата муха, лешниковият, кестеновия и ягодовия хоботник, малиновия бръмбар и др.
- При всички овощни видове е задължително да извършите пръскане с 2% бордолезов разтвор, за да ги предпазите от болестите –прасковата от къдравост, черешата от ранно кафяво гниене, кайсията, вишната и дюлята от бактерийно изсъхване, сливата от кривули, малината и касиса от антракноза и дидимела. Това третиране повторете в края на зимата, преди набъбаването на пъпките, но с 1% бордолезов разтвор.