Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.12.2022 г.

Работа за овощаря преди снегът да покрие трайните насаждения

Къде и към какво трябва да бъде насочен прегледът
Работа за овощаря преди снегът да покрие трайните насаждения

В основните земеделски райони на страната още няма снежна покривка. Повечето овощни видове вече са в състояние на покой, както и лозите. Листната маса е паднала от дърветата и храстите. Това позволява да бъде направен обстоен преглед за здравното състояние на растенията. Данните за фитосанитарната обстановка в градините и лозята са необходими за прецизното планиране на растителнозащитните мероприятия през следващата вегетация от гледна точка на време, техника и средства. Къде и към какво трябва да бъде насочен прегледът?

Растителната защита не означава само борба с вредителите

По надземната част на овощните дървета зимуват редица неприятели. Извършващите прегледа специалисти ще търсят различни форми от развитието на насекомни и ненасекомни видове. Ето някои примери!

Ненасекомният неприятел червен овощен акар прекарва зимата в стадий яйце. Плътността на снесените яйца може да бъде определена чрез изрязване на проби от едно-, две- и тригодишни клонки. Специалистите разполагат с методики, указващи дължината и броя на клонките според засадената площ. Например за 100 дка ябълкова градина пробата е най-малко от 400 клонки с обща дължина 20 – 25 м. Вредни насекоми, каквито са щитоносните въшки (ябълкова запетаевидна, калифорнийска и др.), листни въшки, някои пеперуди листозавивачки и др. също презимуват като яйца. Пеперудата пръстенотворка подрежда яйцата в редички като пръстенчета.  

Други вредни насекоми устройват специални гнезда. Такива са пеперудите златозадка и гъботворка. Златозадката зимува като гъсеница от трета възраст. Гнездото е изградено от сивкава паяжина, която обхваща няколко листа. Атмосферните влияния (вятър и дъжд) не могат да свалят гнездата, които са здраво прикрепени към растенията. Това налага отстраняването им по време на резитбата като мярка за подобряване на хигиената в овощната градина. Гъботворката разполага яйцата си в гнезда от власинки, които пеперудата отделя от края на коремчето си. Гнездата могат да бъдат открити по стъблата и дебелите основни скелетни клони. Те също подлежат на премахване (остъргване) заедно със старата, напукана и отделяща се кора,  под която могат да се крият и други вредители. В насажденията от праскови личат повредите от прасковения клонков молец (анарзия). Той зимува като най-вече в разклоненията на клонките, в растителни остатъци по короната (мумифицирани плодове) и др. Там гъсеницата оформя ямичка, покрита отвътре с копринени нишки. Около зимовището има малки купчини от кафяви изпражнения.

Т. нар. шарен гроздов молец е стопански най-важен неприятел по лозата за страната. Зимува като какавида под кората на лозите, в основата на главината или в почвата. Мястото зависи от избрания начин за формиране на лозите.  

Прегледът трябва да обхване и болестните прояви. По кората на дърветата може да има язви и раковини, причинени от фитопатогенни гъби. Такива са по-често явление при костилковите овощни видове кайсия, праскова и др.. Нарушаването на целостта на кората и подкорието често е предизвикано от награвяне на кората от слънцето, мразобойни, животни и др.. Раните се явяват вход за болестотворните микроорганизми. По стъблата и кордоните на лозите се явяват туморите на бактерийния рак. В основата на овощните се показват плодните тела на гъбите, причиняващи опасната болест чума.

Посочените цели на прегледа могат да бъдат допълнени с още вредители. Желателно е обследването да става със специалист или поне с опитен стопанин. За някои от обектите, най-вече зимните яйца, улеснение дават прибори за увеличаване. В полски условия такива са лупите, а в лабораторни – бинокулярите. За събиране на проби от по-големи участъци екипът трябва да разполага с овощарски ножици и триончета. От гледна точка на безопасността хората трябва да бъдат с ръкавици, а в някои случаи с очила, защото гъсеничните власинки могат да раздразнят кожата и очите.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Работа за овощаря преди снегът да покрие трайните насаждения
15630
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Състоянието на дивечовата пулация се подобрява благодарение на целенасочената работа
Проведе се осмото издание на прегледа на паднали рога от благороден елен
Важен преглед на пчелните семейства
Подсилване на кошерите преди основната паша на пчелите
Основни моменти и особенности
Февруарски осведомителен преглед в пчелините
Времето е подходящо
Един преглед на младите овощни насаждения
Направете осведомителният преглед
Грижи за пчелите през февруари
ЮНЕСКО задължи България да предостави за преглед новия план за управление на Национален парк Пирин
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини