Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.10.2019 г.

Срокове и правила при засаждането на лук

Преди зимата
Срокове и правила при засаждането на лук

sinor

Предзимното засаждане на лук за глави дава по-добри резултати при правилно отглеждане. Много са факторите, оказващи влияние върху количеството и качеството, но решаващо е времето за засаждане и едрината на луковиците (арпаджика). Няма фиксирани срокове за засаждане – те зависят от температурните характеристики на региона и времето на трайно застудяване.

Предимствата на есенното садене на лук

При зимното засаждане (наричат го още пролетно) сроковете са строго фиксирани – оптималните са от втората половина на февруари до средата на март и всяко забавяне с 10-15 дни води до понижаване на добивите средно с 30%. При по-студена и продължителна зима често се затруднява засаждането в тези срокове.

Предзимното засаждане се прави около две седмици преди трайното застудяване и замръзване на почвата – важно е правилното разчитане на сроковете. Не бива да се бърза – достатъчната влага благоприятства вкореняването, но не трябва да пониква до първите студове, защото това влошава резултатите.

Важно условие за добри добиви е големината на арпаджика – луковиците не трябва да бъдат по-големи от 1 см в диаметър. При по-едрите стрелкуването е почти гарантирано ( те стават само за зелен лук). Щом времето се позатопли и цветоносите веднага се появяват.

Друг плюс е по-ранната реколта. Ползата тук е двойна: първо, когато луковата муха започне да лети, лукът е достатъчно укрепнал и увреждането е по-слабо; второ - на освободените вече площи може да се засее втора култура, която до есента съзрява спокойно.

Ранната реколта се съхранява по-добре, защото през зимните месеци лукът се закалява и укрепва.

Отглеждане на предзимен лук

Лукът е студоустойчиво растение на дългия ден. Неговите изисквания към топлината през отделните фази на развитие са различни – оптималната температура за развитие на листна маса е 20-23 градуса по Целзий. Корените се развиват при 2-3 градуса, а над 5 градуса растежът им протича много бързо. Към светлината лукът е много взискателен и не понася никакво засенчване.

За отглеждане на лук се избират по-леки, песъчливо-глинести или глинесто-песъчливи почви с неутрална реакция, богати на хранителни вещества, плодородни и чисти от плевели. Неподходящи са непроветриви ниски места с тежка, глинеста и задържаща сняг и влага почва.

Сортът лук се избира в зависимост от предпочитанията и вкуса, но едрината на посадъчния материал е задължително да отговаря на изискванията. Добре е да се сортира и различните фракции да се засаждат поотделно.

Лукът трябва да се отглежда на повдигнати лехи. Засажда се в бразди на разстояние 15 см една от друга – дълбочината им е 4-5 см, а разстоянието между луковиците е 6-7 см.

Внасянето на минерални торове преди засаждане води до повишаване на добивите –  суперфосфат в норми 40-50 кг/дка, а на по-леки и песъчливи почви и калиева сол 15-20 кг/дка. С амониева селитра лукът се подхранва по време на окопаването.

Срокове и правила при засаждането на лук
316563
 

Последни материали
Виж
В стремежа си да догони водачите на пазара Сърбия и Полша
Украйна поставя нови рекорди в износа на замразени малини
Първата по рода си среща за млади фермери в България
Чрез иновации БАСФ планира до 2030 г. дигитализация върху 4 млрд. декара и 30% спад на вредните емисии
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница
Алжир е закупил малка част от планираните количества фуражна царевица
Правителството одобри промени в данъчните закони за 2025 г.
До 2030 г. корпоративният данък при de minimis ще продължи да бъде преотстъпван
Закон за храните
МС одобри промени за уреждане на продажбите на минерални води
Звено за анализи
В Пловдив ще отрият Институт за системни иновации в храните и виното
Свързани материали
Виж
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Мариновани лукчета
Съвети за градинаря
Предзимен посев и засаждане – да или не?
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Изложение в Луковит
Тахов: Фермерите имат сигурност със защитеното наименование за произход на сиренето
Предстоящо
Пето издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини