Климатичните условия на страната ни позволяват предзимно засяване и засаждане на много зеленчукови култури, което има няколко неоспорими предимства. Най-важното от тях е получаването на по-ранна реколта. Научните изследвания доказват, че продукцията при повечето зеленчуци е и по-качествена.
Какви култури могат да се засяват и засаждат предзимно?
За предзимен посев и засаждане се използват зеленчукови култури и сортове, които имат по-висока студоустойчивост. Подходящи култури са: репички, ряпа, брюква (сорт жълта ряпа), цвекло, моркови, маруля, главеста салата, зеле, копър, листен магданоз, целина, спанак, пъщърнак, кориандър, киселец, градински чай и др. В по-топлите райони на страната може да се засява зелен грах (Ран 1) и бакла (Хиоска). За директна сеитба на лук подходящи са сортовете Топ Кипър и Майон.
Могат да се засаждат зимен чесън и лук.
Преждевременно опадане на листата на овошките - не го допускайте!
Не всички сортове са подходящи за предзимен посев и засаждане. Важно е да се спазват указанията на опаковките.
Подготовка на мястото
Мястото за предзимен посев се подготвя предварително – септември или октомври. Подходящи са защитени от студени ветрове, равни или леко наклонени на юг терени, които не задържат вода и сняг. Успехът зависи и от качествената подготовка на почвата. Тя трябва да се почисти от всички растителни остатъци от предишни култури, да се унищожат всички плевели, да се разпръснат равномерно необходимите количества органични и минерални торове, последвани от дълбока обработка и заравняване. Дълбочината на обработка не трябва да бъде по-голяма от дълбочината на плодородния слой. Регулярно се унищожават всички появяващи се плевели.
Да обеззаразим почвата през есеннта срещу фитофтора
Количествата минерални и органични торове се определят в зависимост от плодородието на почвата и вида на културите.
На местата, на които ще се засяват моркови, цвекло, ряпа, репички, чесън и лук свеж оборски тор не се внася.
Минерални азотни торове не се внасят предсеитбено (това се прави рано напролет), а само фосфорни (15-40 г на 1 кв. м).
Преди засяване и засаждане на културите почвата се заравнява отново.
Сроковете за засяване за всички култури са еднакви и се определят от региона и атмосферните условия. Това трябва да бъде в дните преди настъпване на трайното застудяване. Не бива да се бърза, защото ранното засяване носи много рискове – ако есента е топла семената могат да покълнат и след застудяването да загинат.
Предимства и недостатъци
Предимствата на метода са няколко и са неоспорими:
– по-ранно прибиране на реколтата с 2-3 седмици;
– закалените през зимата семена са по-активни и поникват по-бързо;
– растенията са закалени и по-здрави;
– могат да се използват семена с вече изтичащ срок на годност;
– икономия на време за пролетни дейности.
Недостатъци:
– предзимното засяване е подходящо само за леки и плодородни почви;
– при много влажна пролет, а също и при продължително пролетно застудяване голяма част от поникналите растения могат да загинат;
– посевната норма се увеличава с около 1/3;
– кореноплодите на морковите и цвеклото имат по-малка трайност от засетите през пролетта.
Ранните сортове дават по-ранна продукция.