Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.10.2020 г.

Предзимното засяване дава по-добро качество

Използвайте студоустойчиви сортове зеленчуци
Предзимното засяване дава по-добро качество

Нашите климатични условия позволяват предзимно засяване и засаждане на някои зеленчукови култури. Благодарение на него се получава по-ранна пролетна продукция, когато има голяма нужда от свежа зеления, по-пълноценно се използва почвената влага от зимните валежи, по-уплътнено се използва земята и работната сила.

Ранната пролетна зеленчукова продукция представлява голям стопански интерес за градинарите. Затова заслужават внимание разработването на технологии, гарантиращи успеха на такова производство. Научните изследвания са доказали, че предзимните посеви на редица зеленчуци гарантират по-ранна и качествена продукция. Градинарите имат достатъчно време да организират в своята градина предзимно засяване на зеленчуци през есенните дни, когато обработката на площите е улеснена от все още доброто време. По принцип предзимните зеленчукови култури трябва да се засяват до края на ноември и началото на декември, преди настъпване на трайните ниски температури, за да могат растенията да оформят добра коренова система, а надземната част да бъде по-малка, за да презимуват добре младите растения. Конкретните срокове на сеитбата са специфични за всяка култура и зависят от климатичните условия на района. Конкретните схеми за засяване са също така специфични за отделните култури и всеки градинар трябва да е запознат с тях.

Изборът на растенията

За предзимни посеви се използват зеленчукови култури и сортове с по-висока студоустойчивост като моркови сорт Нантски, зимен чесън сорт Здравец, лук за зелено от едър арпаджик, спанак Едър зимен, главесто зеле Дербенско подобрено, главеста салата Зимна маслена глава, маруля Черна зимна. За директна сеитба на лук се ползват сортове Майон, Топ Кипър, като семената предварително са покрити с водоустойчиви вещества, които предотвратяват поникването им при евентуално затопляне на времето през декември и началото на януари. Магданозът сорт Местен, туфи от киселец, а в по-топлите микрорайони зелен грах Ран 1 и бакла Хиоска се ползват за ранно пролетно отглеждане.

Избор и подготовката на мястото

За такова производство най-подходящи са равни или слабо наклонени на юг места с богати на хранителни вещества и чисти от плевели почви, защитени от преобладаващите студени ветрове. Успехът на предзимно засяваните зеленчуци зависи много и от добрата подготовка на почвата – дълбоко изораване с внасяне на фосфорни (400 г), калиеви (200 г) торове и по възможност (без лехите, където ще се засяват моркови и лук) прегорял оборски тор (150 кг) на 100 кв. м. Преди сеитбата се препоръчва предсеитбено култивиране на около 20 см и заглаждане на мястото. От значение е да се използват високите лехи, кавали и тирове, разположени напреко на посоката на преобладаващите ветрове.

За успешното им презимуване, в предзимния период, растежът на растенията трябва да бъде забавен, затова не се подхранват и поливат.

Продукцията от тези култури е по-ранна с около две седмици и по-качествена от тази на засетите през пролетта.

Предзимното засяване дава по-добро качество
18127
 

Последни материали
Виж
Обсъждат се възможности за подкрепа на физически лица, които не са регистрирани като фермери
160 заявления за обезщетения заради пожарите са подали стопаните в община Свиленград
Преговори по време на суша
Държавници преговарят с Турция за изпускане на вода от българските язовири
На декар трябва да се отпускат по 130 лв. за презасаждане
Градинари и овощари искат помощ заради изгорялата от горещините реколта
БАК подкрепя искането за оставка на зам. министър Георгиева
Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща
Съвети за градинря
Особености при използването на калиеви торове за доматите
Супа от фасул и коприва
Свързани материали
Виж
Турция е на първо място в Европа по селскостопанско производство
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Бор за листно и кореново подхранване
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Разследват зеленчукопроизводител от Пловдив за измама по схемата за обвързана подкрепа
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини