Начало » Новини » Интервю
11.09.2019 г.

Божидар Митов: Сушата в Източна България удари икономически бранша

Годината е по-слаба от 2018-та
Божидар Митов: Сушата в Източна България удари икономически бранша

sinor

Тежка стопанска година с огромни разходи за възстановяване на щетите от сухата зима и кишавата пролет, последвани от спад в цените на основните зърнени култури - това е заключението на фермери от различни краища на страната във връзка с приключването на стопанската година в края на септември 2019 г. В поредица от интервюта с водещи земеделски производители, с които Синор.БГ досега ви срещна, се опитваме да представим общата картина за състоянието на най-силния подсектор от селското стопанство – зърнопроизводството.

След интервютата със земеделските производители от Южна България Ангел Вукодинов и Борислав Петков днес представяме становището на Божидар Митов от Търговище – регион, силно засегнат от сушата през миналата есен.

Г-н Митов, сравнявайки реколтите от тази и миналата година, как ще определите 2019-та?

Определено, годината не е по-добра от миналата, въпреки че все още не сме приключили с жътвата на слънчогледа, а и царевицата тепърва ще прибираме. Но ако говорим за есенниците, там реколтата определено е доста под постигнатото през миналото лято. Като започнем от ниските средни добиви при пшеницата и завършим със спада в цените и затворения пазар, очевидно е, че колегите са силно затруднени в реализацията.

Специално в нашия регион средните добиви от пшеница варират около 500 кг от дка, което е доста под очакваното. Ако сравним със съседите от Разградско, където миналата есен все пак валяха дъждове, при тях поне реколтата от рапица тази година е сравнително успешна. При нас около Търговище обаче регионът остана безводен и дори след пролетните дъждове влагоемкостта в почвата беше само в горните повърхностни слоеве. Затова и провалът при рапицата беше голям.

Каква е реализацията на зърното, все пак изкупните цени в началото на жътвата бяха добри?

Да, но веднага след това паднаха и сега пазарът е доста затворен. Миналата година високите цени на ечемика отчасти компенсираха не толкова добрите оферти при пшеницата (въпреки че тогава добивите от нея бяха доста над тазгодишните). Но тази година не стана така, а и прогнозите не дават надежди за равновесни цени. Преди края на жътвата на слънчогледа също имаме притеснения заради срива в цените. Единствено високоолеиновите сортове се търгуват на добри цени, затова е трудно да се дават прогнози.

Какви са добивите при слънчогледа?

В нашия регион заради дъждовете постигнахме добра реколта. Специално при мен от декар получаваме малко под 300 кг маслодайно семе. Проблемът е, че заради силния вятър имаме полягане на стъблата – стъблата се пречупват, питите падат и машините не могат да ги приберат. Очаквам загубите в реколтата да са между 10 и 20 процента. Засега царевицата се развива добре, но жътвата не е започнала, така че трудно мога да преценя развитието й. По предварителни разчети от декар може би ще ожънем около 600 кг.

Какви са очакванията ви за предстоящата есенна сеитба?

Трети месец в нашия регион не е имало валежи с икономическа стойност, затова сме повече от притеснени - да не се повтори есента от миналата година. Много от колеги вече се отказват да сеят рапица. Специално аз също се колебая, защото, ако до десетина дни не завали сериозно, тази култура ще бъде обречена. На земята са й нужни поне 20 литра на квадратен метър, за да се възстанови. Прогнозите засега не са обнадеждаващи, но ще изчакаме още десетина дни и ако не завали, няма да залагаме на тази култура.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Божидар Митов: Сушата в Източна България удари икономически бранша
27438
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Малко след началото на жътвата
Божидар Митов: Има вероятност хлебното зърно ще отстъпи по качество на миналогодишното
Позиция на бранша
Божидар Петков: С новия Стратегически план няма да скочим 2 метра като останалите, а само метър – къде тогава ни е конкурентоспособността??!
Интервю преди зимата
Божидар Митов: Вдигаме рентите заради инфлацията, сеитбата тепърва ще поскъпва!
Секторът е готов за технологична революция, смята Божидар Петков
Роботизирани линии ще решат проблема с брането на малини
Наука и бизнес
България води в употребата на утайки от отпадни води в земеделието!
Становища
Божидар Иванов за рисковете при бизнеса с храни и спешните мерки за реакция при криза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини