Начало » Пазари » Зърно
03.07.2023 г.

Божидар Митов: Има вероятност хлебното зърно ще отстъпи по качество на миналогодишното

Малко след началото на жътвата
Божидар Митов: Има вероятност хлебното зърно ще отстъпи по качество на миналогодишното

Божидар Митов заедно с колегите си участва в официалното откриване на жътвата в русенското село Борисово тази година Снимка: sinor.bg

Седмица-две след началото на жътвата земеделците от Северна България имат усещането, че добивите от ечемик тази година ще бъдат много по-добри, отколкото при хлебното зърно, което до голяма степен се дължи на болестите, сполетели културите след студената и влажна пролет. Мнението е на земеделци от почти цяла Северна България, които при официалното откриване на жътвата в Русенско представиха първите си прогнози за новата реколта пред Синор.бг.

„Неочаквано за повечето от нас, но тази година ечемикът се представя много по-добре, като добивите в Търговищко се движат между 650 и 700 кг от декар. При развитието на пшеницата обаче имаше доста проблеми, свързани с дъждовната пролет, затова и очакванията ни не са така оптимистични”. Това съобщи добре познатият на земеделците производител от Търговищко Божидар Митов, който уточни, че жътвата на пшеница все още не е в разгара си и е трудно да даде окончателни прогнози за качеството. Надделява обаче мнението, че хлебното зърно това лято ще олекне, като е много вероятно миналогодишната пшеница да се окаже с по-добри показатели от тази година, обясни още Митов.

Повечето зърнопроизводители смятат, че интересът към втората есенна култура – ечемика, като че ли се възвръща, след като дълги години неговото производство непрекъснато спадаше. „Тази тенденция с ечемика се наблюдава през последните четири години, но пазарът все още е несигурен”, посочи и Мариела Йорданова от Разградско, която като производител на семена за посев има точно наблюдение върху пазара. За разлика от пшеницата ечемикът е по-обемен, заема повече място в складовете и затова фермерите не го предпочитат. Това лято обаче търговията с него е доста добра, което е добър сигнал, че земеделците биха могли да разчитат на бърза реализация, обясни и фермерът Георги Милев от Плевенско. Веднага след жътвата има търсене на ечемик в Северозападна България, което за родните земеделци е много добре, защото все още складовете им не са освободени от старото зърно, поясни Милев.

Фермери продават пшеницата и под 400 лв. за тон 

Последните данни на Министерството на земеделието и храните сочат, че запасите от миналогодишната пшеница са около 1,7 милиона тона. Някои земеделци са успели да сключат сделките за продажба, но търговците не са изтеглили зърното от складовете им, а това остава проблем точно преди кампанията, посочиха фермери.

Поради скъпите торове от миналата година себестойността на тон зърно се е вдигнала на 360 лв., като в тези разходи земеделците включват и средствата, необходими за поддържане на складовите наличности. Затова те оспорват разчетите на администрацията, че разходите за тон пшеница варирали около 280 лв. На този фон, ако тазгодишните добиви от пшеница паднат, каквито са прогнозите, то земедлците не са обнадеждени за финансовото си състояние през тази година. Остава висящ и проблемът с украинския внос, който на този етап е спрян само до 15 септември, така че задачата на новия кабинет с намирането на нови пазари за българското зърно се очертава като доста сложна за изпълнение.

Интервютата взеЕкатерина Стоилова 

Божидар Митов: Има вероятност хлебното зърно ще отстъпи по качество на миналогодишното
14371
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Позиция на бранша
Божидар Петков: С новия Стратегически план няма да скочим 2 метра като останалите, а само метър – къде тогава ни е конкурентоспособността??!
Интервю преди зимата
Божидар Митов: Вдигаме рентите заради инфлацията, сеитбата тепърва ще поскъпва!
Секторът е готов за технологична революция, смята Божидар Петков
Роботизирани линии ще решат проблема с брането на малини
Наука и бизнес
България води в употребата на утайки от отпадни води в земеделието!
Становища
Божидар Иванов за рисковете при бизнеса с храни и спешните мерки за реакция при криза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини