Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.08.2019 г.

Прибирайте фасула при 14-16 процента влажност на семената

Съвети за градинари
Прибирайте фасула при 14-16 процента влажност на семената

sinor

От начина на жътвата зависи дали реколтата ви от фасул ще бъде качествена и трайна, затова съветите са да следите внимателно влажността на семената. Известно е, че бобовете от по-ниските етажи на растенията зреят по-рано от тези на средните и горни части на растенията. А с напредването на зрелостта връзката на бобовете с дръжката става по-слаба, затова е важно да се уцели точният момент на бране, за да намалите загубите, посочват експерти от Добруджанския земеделски институт.

Съветите на агрономите са прибирането на фасула да започне при влажност на семената между 14 и 16 процента. Прибирането става рано сутринта, след като росата се е вдигнала, при сухо време.

При еднофазното прибиране, когато фасулът е от типа изправен храст, сортът се характеризира с дружно узряване. Жътвата се извършва директно с хедери за пшеница, поставени на комбайни с аксиалнороторен вършачен апарат. При автоматично поддържане на определена височина на жътвата самият хедер се настройва в плаващо положение около 12 – 15 см. Оборотите на барабана се регулират в границите на 350-500 минути на минус първа степен, което позволява бобчетата да не бъдат нараняване при жътвата.

Полуувивните сортове фасул се прибират на две фази, като първата включва механизирано окосяване или изскубване с корен рано сутрин, като се формират откоси за допълнително съхнене.

За косене над почвената повърхност се използват самоходни пръскачки от типа Е302 плюс ЖСБ 4,2 – или пък БЧС, а също навесни, с двойнодействащ режещ механизъм. За тях обаче има завишени загуби от прерязани бобове от долните етажи. Важно е височината на срязването да бъде под нивото на долните бобове. При двуфазната жътва трябва да се спазва и условието откосите да не бъдат много дебели и плътни, защото масата лесно може да плесеняса, особено ако времето е влажно.

Значително по-качествено окосяване се извършва под почвената повърхност с известните косачки КФ-0,9, агрегатирани с трактори от клас 1,4 тона. При тях посевът задължително трябва да е засят на ленти или широкоредово.

Втората фаза е прибирането на вече изсъхналата маса, като най-удачно е това да става по обяд. Овършаването става със самоходни зърнокомбайни, като и тук се предпочита този с аксиалнороторния вършачен апарат.

Хедерът е оборудван с подбирач, като за предпочитане е той да е платненопалцев. Възможно е да бъде заменен и с обикновени пружинни подбирачи, които обаче трябва да се регулират точно.

За прибиране на фасула вършачките, сепараторите и транспортните летни на комбайните трябва да отговарят на общите изисквания за уплътняване.

Поставят се контрабарабани за едносеменните култури, а оборотите на вършачния апарат са 350-500 мин. на степен минус едно.

За да не нараните бобчетата, е важно разстоянието между контрабарабана и барабана да се регулира в зависимост от тяхната големина. Целта е счупените семена да бъдат под 2 процента.

Прибирайте фасула при 14-16 процента влажност на семената
14638
 

Последни материали
Виж
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Свързани материали
Виж
Зрял фасул с праз и моркови
Германия финансира с 5,2 милиона евро отглеждането на бобови култури
Международен проект
Граждани могат да култивират нови сортове фасул през смартфона си
Боб чорба с цвекло и целина
Практика
Трябва да пазим растенията от прекомерно торене
Как да се справим с този упорит вредител
Напаст от белокрилка в горещините
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини