Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.07.2019 г.

Кубинската мана е най-опасната болест по краставиците

Кубинската мана е най-опасната болест по краставиците

Кубинската мана е известна още като пероноспороза или фалшива брашнеста мана. Тя напада зеленчуковите култури от семейство Тиквови – краставици, тиквички, тикви, дини и пъпеши. Причинява се от гъбата Pseudoperonospora cubensis. Болестта причинява значително намаляване на количеството и качеството на реколтата.

Описание
Симптомите на заболяването варират в зависимост от сорта. Характерна особеност на кубинската мана са хлоротични, неправилни петна по горната листна повърхност, които са ограничени от нерватурата, нарастват бързо и пожълтяват. При влажно време по долната страна на листата се образува сивкавовиолетов налеп. С развитието на заболяването листата се завиват около централния нерв и постепенно некротират.
Рискови фактори са: чести валежи, роса, атмосферна влажност над 85-90% и средноденонощни температури от порядъка на 20-24 градуса по Целзий.

Профилактика на заболяването
1. Отглеждане на устойчиви сортове.
2. Важна агротехническа мярка за редуциране разпространението и развитието на кубинската мана е сеитбообращението. На същото място краставици могат да се отглеждат не повече от 3 години.
3. Избор на слънчево и топло място за отглеждане. Повдигане и закрепване на стъблата.
4. Намаляване на плътността на растенията за сметка на увеличеното разстояние между тях в редовете и между редовете.
5. Кореново поливане на растенията – за предпочитане сутрин. При вечерното поливане  е възможно капките вода да не успеят да изсъхнат, което създава предпоставки за развитие на гъбични заболявания.
6. Профилактиката на заболяването при отглеждане на краставици в закрити съоръжения влкючва задължително обеззаразяване на почвата и частична подмяна.
7. Правилен режим на напояване.
8. Профилактични обработки на растенията с химични и народни средства.
9. Унищожаване на заразените от патогена растения.

Лекуване на кубинската мана с химични средства
Правилната защита на растенията от болестта се заключва в използването на фунгициди с различен механизъм на действие (контактни, с дълбоко действие и системни). Контактните препарати образуват защитен слой върху повърхността на растенията, който предотвратява проникването на пероноспорозата в тъканите на листата им.

Защо горчат краставиците?

Препаратите с дълбоко действие са отговорни за потискане на ифекцията във върховите слоеве на листата. Системните препарати се транспортират във всички части на растенията и обезпечават защитата им.

Честа грешка е отхвърлянето на контактни препарати. Когато инфекцията се потиска с дълбоки и системни препарати, листата ще проявяват симптомите на заболяването и поради спецификата му те няма да бъдат излекувани. В допълнение, симптомите на листата намаляват асимилационната си повърхност, а следователно намаляват и добивите. Това показва, че е изключително важно да се извърши първото основно обработване на растенията с контактни препарати.

Най-ефективни са: Дитан М-45 – 0,2%, Шампион ВП – 0,15%, Манкоцеб 80 ВП – 0,25% и др. Пръсканията се повтарят през 10-12 дни при сухо време.

Когато времето е благоприятно за развитие на болестта – влажно и дъждовно, използването на контактни фунгициди не е подходящо, защото се измиват от дъжда. В тези случаи е желателно обработването на растенията със системни препарати. Подходящи са: Куадрис 25 СК – 0,075% (карантинен срок 7 дни), Верита ВГ –0,15% (карантинен срок 7 дни), Алиет флаш – 0,3% (карантинен срок 4 дни).

Листата на краставиците жълтеят!

Пръскането започва през юни или с появата на първите признаци на заболяване и се прави на всеки 7-10 дни. Устойчивите на кубинска мана сортове се обработват на всеки 10-14 дни с намалени наполовина дози. Поради високата устойчивост на заболяването не трябва да се пръска с един и същ препарат, а да се сменят през 3 пръскания.

Народни средства
Ефективни способи в превенцията с пероноспорозата – използване на екстракт от хвощ или разтворени дрожди.
1. Екстрактът от хвощ се приготвя от 300 гр свеж хвощ (или 100 гр сух), който се залива с вода и се оставя за 24 часа, като в течение на това време се разбърква периодично. Възвира се за една минута, прецежда се и се разрежда до 3 литра с вода, като в този вид е готов за пръскане.
2. Разтворът от дрожди се приготвя в съотношение – 25 гр дрожди на 4 л вода, разтваря се в хладка вода, прецежда се и се пръскат растенията

 

Кубинската мана е най-опасната болест по краставиците
92162
 

Последни материали
Виж
Окрупняването в бранша продължава, стимулирайки ръста на ефективността
Свиването в млечния сектор на Великобритания се забавя през годината
Увеличението само при соевия шрот натежава над спада при останалите
Расте вносът на маслодайни култури в ЕС за сметка на растителните масла
Предупрежденията за опасни храни са основно за месото
Проверки затвориха 5 търговски обекта в Благоевградско преди празниците
Пълнен лук по добруджански
Цените щяха да са съвсем други при мощно представени производители в търговията
Господството на едрия търговски капитал изкривява пазара на храни у нас
Йордания взе 60 000 тона фуражен ечемик на цената от миналата седмица
Алжир закупи на търг неуточнено количество хлебна пшеница
Свързани материали
Виж
Практика
Отглеждането на домати и краставици в съседство е възможно, но трудоемко
Туршия от зрели краставици и червени чушки
Какви мерки за борба със заболяването можем да предприемем
Пероноспорозата по краставиците е сред първите есенни проблеми в градината
Туршия от кисели краставички със синап
Разпознаване
В горещо и сухо лято паяжинообразуващи акари нападат краставиците
Пожълтяване на краставиците от средата на лятото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини