Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.07.2019 г.

Кубинската мана е най-опасната болест по краставиците

Кубинската мана е най-опасната болест по краставиците

Кубинската мана е известна още като пероноспороза или фалшива брашнеста мана. Тя напада зеленчуковите култури от семейство Тиквови – краставици, тиквички, тикви, дини и пъпеши. Причинява се от гъбата Pseudoperonospora cubensis. Болестта причинява значително намаляване на количеството и качеството на реколтата.

Описание
Симптомите на заболяването варират в зависимост от сорта. Характерна особеност на кубинската мана са хлоротични, неправилни петна по горната листна повърхност, които са ограничени от нерватурата, нарастват бързо и пожълтяват. При влажно време по долната страна на листата се образува сивкавовиолетов налеп. С развитието на заболяването листата се завиват около централния нерв и постепенно некротират.
Рискови фактори са: чести валежи, роса, атмосферна влажност над 85-90% и средноденонощни температури от порядъка на 20-24 градуса по Целзий.

Профилактика на заболяването
1. Отглеждане на устойчиви сортове.
2. Важна агротехническа мярка за редуциране разпространението и развитието на кубинската мана е сеитбообращението. На същото място краставици могат да се отглеждат не повече от 3 години.
3. Избор на слънчево и топло място за отглеждане. Повдигане и закрепване на стъблата.
4. Намаляване на плътността на растенията за сметка на увеличеното разстояние между тях в редовете и между редовете.
5. Кореново поливане на растенията – за предпочитане сутрин. При вечерното поливане  е възможно капките вода да не успеят да изсъхнат, което създава предпоставки за развитие на гъбични заболявания.
6. Профилактиката на заболяването при отглеждане на краставици в закрити съоръжения влкючва задължително обеззаразяване на почвата и частична подмяна.
7. Правилен режим на напояване.
8. Профилактични обработки на растенията с химични и народни средства.
9. Унищожаване на заразените от патогена растения.

Лекуване на кубинската мана с химични средства
Правилната защита на растенията от болестта се заключва в използването на фунгициди с различен механизъм на действие (контактни, с дълбоко действие и системни). Контактните препарати образуват защитен слой върху повърхността на растенията, който предотвратява проникването на пероноспорозата в тъканите на листата им.

Защо горчат краставиците?

Препаратите с дълбоко действие са отговорни за потискане на ифекцията във върховите слоеве на листата. Системните препарати се транспортират във всички части на растенията и обезпечават защитата им.

Честа грешка е отхвърлянето на контактни препарати. Когато инфекцията се потиска с дълбоки и системни препарати, листата ще проявяват симптомите на заболяването и поради спецификата му те няма да бъдат излекувани. В допълнение, симптомите на листата намаляват асимилационната си повърхност, а следователно намаляват и добивите. Това показва, че е изключително важно да се извърши първото основно обработване на растенията с контактни препарати.

Най-ефективни са: Дитан М-45 – 0,2%, Шампион ВП – 0,15%, Манкоцеб 80 ВП – 0,25% и др. Пръсканията се повтарят през 10-12 дни при сухо време.

Когато времето е благоприятно за развитие на болестта – влажно и дъждовно, използването на контактни фунгициди не е подходящо, защото се измиват от дъжда. В тези случаи е желателно обработването на растенията със системни препарати. Подходящи са: Куадрис 25 СК – 0,075% (карантинен срок 7 дни), Верита ВГ –0,15% (карантинен срок 7 дни), Алиет флаш – 0,3% (карантинен срок 4 дни).

Листата на краставиците жълтеят!

Пръскането започва през юни или с появата на първите признаци на заболяване и се прави на всеки 7-10 дни. Устойчивите на кубинска мана сортове се обработват на всеки 10-14 дни с намалени наполовина дози. Поради високата устойчивост на заболяването не трябва да се пръска с един и същ препарат, а да се сменят през 3 пръскания.

Народни средства
Ефективни способи в превенцията с пероноспорозата – използване на екстракт от хвощ или разтворени дрожди.
1. Екстрактът от хвощ се приготвя от 300 гр свеж хвощ (или 100 гр сух), който се залива с вода и се оставя за 24 часа, като в течение на това време се разбърква периодично. Възвира се за една минута, прецежда се и се разрежда до 3 литра с вода, като в този вид е готов за пръскане.
2. Разтворът от дрожди се приготвя в съотношение – 25 гр дрожди на 4 л вода, разтваря се в хладка вода, прецежда се и се пръскат растенията

 

Кубинската мана е най-опасната болест по краставиците
12654

Последни материали
Виж
Заради коронавируса
Русия и Украйна ограничават износа на пшеница
SAS Investcompagnie получава мажоритарен дял в 2 компании на Агрейн
Френска компания придобива над половината активи на украински холдинг
След препоръките на ЕК за създаване на коридори за бързо преминаване на стоките
Опашките от камиони на митническите пунктове в ЕС се стопиха
Важно за фермерите!
И фонд „Земеделие” е готов с видео за електронното подаване на заявленията за директни плащания
Преди приема
Близо 200 хиляди нови декара ще бъдат напоявани с европарите по подмярка 4,3
Как да се справим с ягодовият коренов хоботник
Свързани материали
Виж
Детайлите повишават резултата
Задължителни аксесоари за вашата оранжерия
Ако прекалите с азота, ще се влоши храненето на растенията
Подхранвайте краставици с мярка
Стимулирайте краставиците да раждат повече
Практика
Бактериален пригор по краставиците
Защо горчат краставиците и вредни ли са за здравето
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам