Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.07.2019 г.

Защо горчат краставиците и вредни ли са за здравето

Защо горчат краставиците и вредни ли са за здравето

При неправилни грижи и неблагоприятни условия (недостиг на влага, горещина, силно слънце, рязка промяна на времето) краставиците ще пораснат горчиви. Това не са единствените причини за горчивината – тя се контролира от специфичен доминантен ген, явяващ се наследствен сортов признак и генетична особеност за семейство Тиквови. Исторически погледнато, той служи като вид защита срещу дивите животни до достигане на биологична зрелост на плодовете.
Биохимичното съединение, което се натрупва в плодовете представлява фитонутриент, който се нарича кукурбитацин (сапонин от групата на  гликозидите).

Горчивината в краставиците и новите достижения на селекцията
Кукурбитацинът започва да се натрупва от момента на поникване на  семената – в стъблата, листата, а след това и в плодовете. Горчивината е най-силно изразена в семеделите и по-слабо в листата. При дегустация на парче от семеделен лист (в стадий на разсад) или парче от мустачките може да се разбере дали краставиците са склонни към натрупване на горчиво вещество. Когато котиледоните са сладки, тогава никога и при никакви обстоятелства плодовете няма да бъдат горчиви. 

Листата на краставиците жълтеят!
Различните сортове краставици имат различна склонност към натрупване на горчивина. Смята се, че всички хибридни сортове са свободни от горчивина и в повечето случаи това е вярно.
Селекционерите работят непрекъснато върху подобряването на вкусовите характеристики на плодовете и отстраняване на гените, отговорни за това – съвременната наука е успяла да изолира 9 гена.

Сортове и хибриди без горчивина
Добре е да се разглежда информацията върху опаковката, на която би трябвало да бъде отбелязано ( поне когато сортът не е склонен към натрупване на горчиво вещество). За съжаление това не винаги е така.
Знаем, че „F1“ е указание за това, че сортът е хибриден. На това трябва да се обръща внимание, защото едно и също име може да носи  както обикновен сорт, така и хибрид, но по вкусови характеристики те ще бъдат различни, а може и по външен вид.
Широко разпространен напоследък е сортът Тимор и се среща  в двете разновидности – обикновен и хибриден.
Сортовете Тести Грийн F1, Тести Кинг F1, Мурц и др. са напълно освободени от горчивина.
Някои нови сортове не са напълно освободени от горчивина, но натрупват кукурбитацин в много малки количества – Парижки корнишон, Финикс и др.
Партенокарпните хибридни сортове краставици са генетично свободни от горчивина.

Опасна ли е консумацията на горчиви краставици?
Консумацията на краставици с вещества, придаващи им горчив вкус не са вредни за здравето ни. Съвсем друг е въпросът, че не са по вкуса на всички.
Известно е, че консумацията на този вид горчиви зеленчуци действа стимулиращо на жлъчния мехур, а германски изследователи твърдят, че горчивите краставици са полезни за отслабване.
В Китай горчиви краставици се отглеждат нарочно, защото се използват за производството на лекарствени препарати.

Мерки за предотвратяване на горчивината
– редовно поливане през 3-5 дни или по-често (зависи от температурите) в малки количества;
– поливане с топла вода (20-22 градуса) при топло и сухо време;
– поддържане на постоянна влажност на дълбочина 10-15 см;
– постоянно разрохкване на повърхността на дълбочина не повече от 5  см след поливане;
– засенчване при необходимост.

Защо горчат краставиците и вредни ли са за здравето
21978

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 10-13 декември 2019 година
Никой не търси хлебна пшеница на борсата
Проект на ЕИБ и Еврокомисията
Младите фермери се разминаха със европейски заеми през гръцки банки
При еднакви изисквания за произвежданите храни субсидиите им са едва половината от средните за ЕС
Източноевропейски фермери винят лидерите на ЕС в неспазване на обещания
Вероятността за поредното блокиране на пазара на земеделски земи в страната нараства
Украински депутати внесоха 4500 поправки за второто четене на закона за земята
Дискусия за стратегическите планове в ЕС
Не е сигурно, че директните плащания ще са в основата на бюджета на ОСП след 2022 г.
След поредния скандал
Агенцията по храните със закъснение ще проверява всяка пратка с пилешко месо от Полша
Свързани материали
Виж
Подхранвайте краставици с мярка
Стимулирайте краставиците да раждат повече
Практика
Бактериален пригор по краставиците
Кубинската мана е най-опасната болест по краставиците
Важно за градинаря
Листата на краставиците жълтеят – вижте причините!
Полезни практики
Органично подхранване на краставиците
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам