Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.07.2019 г.

Защо горчат краставиците и вредни ли са за здравето

Защо горчат краставиците и вредни ли са за здравето

При неправилни грижи и неблагоприятни условия (недостиг на влага, горещина, силно слънце, рязка промяна на времето) краставиците ще пораснат горчиви. Това не са единствените причини за горчивината – тя се контролира от специфичен доминантен ген, явяващ се наследствен сортов признак и генетична особеност за семейство Тиквови. Исторически погледнато, той служи като вид защита срещу дивите животни до достигане на биологична зрелост на плодовете.
Биохимичното съединение, което се натрупва в плодовете представлява фитонутриент, който се нарича кукурбитацин (сапонин от групата на  гликозидите).

Горчивината в краставиците и новите достижения на селекцията
Кукурбитацинът започва да се натрупва от момента на поникване на  семената – в стъблата, листата, а след това и в плодовете. Горчивината е най-силно изразена в семеделите и по-слабо в листата. При дегустация на парче от семеделен лист (в стадий на разсад) или парче от мустачките може да се разбере дали краставиците са склонни към натрупване на горчиво вещество. Когато котиледоните са сладки, тогава никога и при никакви обстоятелства плодовете няма да бъдат горчиви. 

Листата на краставиците жълтеят!
Различните сортове краставици имат различна склонност към натрупване на горчивина. Смята се, че всички хибридни сортове са свободни от горчивина и в повечето случаи това е вярно.
Селекционерите работят непрекъснато върху подобряването на вкусовите характеристики на плодовете и отстраняване на гените, отговорни за това – съвременната наука е успяла да изолира 9 гена.

Сортове и хибриди без горчивина
Добре е да се разглежда информацията върху опаковката, на която би трябвало да бъде отбелязано ( поне когато сортът не е склонен към натрупване на горчиво вещество). За съжаление това не винаги е така.
Знаем, че „F1“ е указание за това, че сортът е хибриден. На това трябва да се обръща внимание, защото едно и също име може да носи  както обикновен сорт, така и хибрид, но по вкусови характеристики те ще бъдат различни, а може и по външен вид.
Широко разпространен напоследък е сортът Тимор и се среща  в двете разновидности – обикновен и хибриден.
Сортовете Тести Грийн F1, Тести Кинг F1, Мурц и др. са напълно освободени от горчивина.
Някои нови сортове не са напълно освободени от горчивина, но натрупват кукурбитацин в много малки количества – Парижки корнишон, Финикс и др.
Партенокарпните хибридни сортове краставици са генетично свободни от горчивина.

Опасна ли е консумацията на горчиви краставици?
Консумацията на краставици с вещества, придаващи им горчив вкус не са вредни за здравето ни. Съвсем друг е въпросът, че не са по вкуса на всички.
Известно е, че консумацията на този вид горчиви зеленчуци действа стимулиращо на жлъчния мехур, а германски изследователи твърдят, че горчивите краставици са полезни за отслабване.
В Китай горчиви краставици се отглеждат нарочно, защото се използват за производството на лекарствени препарати.

Мерки за предотвратяване на горчивината
– редовно поливане през 3-5 дни или по-често (зависи от температурите) в малки количества;
– поливане с топла вода (20-22 градуса) при топло и сухо време;
– поддържане на постоянна влажност на дълбочина 10-15 см;
– постоянно разрохкване на повърхността на дълбочина не повече от 5  см след поливане;
– засенчване при необходимост.

Защо горчат краставиците и вредни ли са за здравето
170818
 

Последни материали
Виж
Окрупняването в бранша продължава, стимулирайки ръста на ефективността
Свиването в млечния сектор на Великобритания се забавя през годината
Увеличението само при соевия шрот натежава над спада при останалите
Расте вносът на маслодайни култури в ЕС за сметка на растителните масла
Предупрежденията за опасни храни са основно за месото
Проверки затвориха 5 търговски обекта в Благоевградско преди празниците
Пълнен лук по добруджански
Цените щяха да са съвсем други при мощно представени производители в търговията
Господството на едрия търговски капитал изкривява пазара на храни у нас
Йордания взе 60 000 тона фуражен ечемик на цената от миналата седмица
Алжир закупи на търг неуточнено количество хлебна пшеница
Свързани материали
Виж
Практика
Отглеждането на домати и краставици в съседство е възможно, но трудоемко
Туршия от зрели краставици и червени чушки
Какви мерки за борба със заболяването можем да предприемем
Пероноспорозата по краставиците е сред първите есенни проблеми в градината
Туршия от кисели краставички със синап
Разпознаване
В горещо и сухо лято паяжинообразуващи акари нападат краставиците
Пожълтяване на краставиците от средата на лятото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини