Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.07.2019 г.

Листата на краставиците жълтеят – вижте причините!

Важно за градинаря
Листата на краставиците жълтеят – вижте причините!

sinor

Краставицата е нежно тропическо растение, което изисква постоянно наблюдение и внимание. По формата и цвета на листата и плодовете лесно може да се определи проблема и да се реши в кратки срокове. Пожълтяването може да е съпроводено с деформация на листните петури и плодовете, а също и с опадане на завръзите.

Важно е незабавно да реагираме на „краставичните сигнали“ и да предприемем срочни мерки за спасяване на реколтата. Изобилие от жълти, опадали завръзи и надупчени листа е сигнал за сериозни проблеми със „здравето“ на краставиците. Проблемът не е рядък, но доброто в случая е, че се поддава на профилактика и лечение.

Обедняване на почвата

Бедна почва е най-разпространената причина за пожълтяване на завръзите и слаба реколта. Отглеждането на краставици на едно и също място няколко поредни години води до това, че внасянето само на компост или хумус вече не е възможно да  реши проблема. Почвата се нуждае и от минерални торове, дървесна пепел и седерати за комплексен подход – комбиниране на минерални и органични торове в период на покой, а след това правилна ротация на културите.

Сеитбообращение

Нарушаването на сеитбообращението не минава без да оставя следа – в почвата се натрупват вредители, патогени на гъбични и бактериални инфекции, почвата става по-бедна. Дори най-устойчивите, елитни сортове краставици попадат под натиска на бушуващите гъбична или бактериална флора.

Необходимо е да се въведе 5-7 годишна ротация на полевите култури, както и съвместимост с предшествениците.

Нарушен режим на отглеждане

Краставиците ценят добрата осветеност, навременното поливане, рохкавата почва и регулярна вентилация (при отглеждане в затворени съоръжения).

Една от най-честите причини за пожълтяване и опадане на завръзите на краставиците е нерегулярното поливане. Те черпят вода от повърхностните слоеве на почвата, което означава, че тя трябва да бъде постоянно влажна, особено в период на масово плододаване.

При нарушаване на температурния режим, като продължително захлаждане, краставиците стават уродливи, растат бавно, а завръзите пожълтяват и опадат. За по-бързо излизане от ситуацията е необходимо листно подхранване с комплексни торове, наситени с микроелементи.

Гъсто засаждане

Краставиците са светлолюбива култура и когато са засадени нагъсто, страдат от недостиг на слънчева светлина, започват да изхвърлят цветовете и завръзите. Освен това при гъсто засаждане се създават благоприятни условия за бързо размножаване на възбудители на гъбични заболявания.

Някои хибридни сортове краставици са в състояние да заложат до 150 завръзи едновременно, но кореновата система на едно растение не е в състояние да отгледа повече от 25-30 броя, което означава, че една част от тях трябва да се отстранят, защото в противен случай съществува риск от пожълтяване и опадане на всички.

Краставиците пожълтяват от глад

Лошото подхранване води до пожълтяване на листата и завръзите и опадането им. Това се получава при небалансирано торене. Например, когато липсва азот, растежът на краставиците е силно потиснат, стъблата остават тънки и твърди, без странични разклонения, а листата дребни. Завръзите пожълтяват и окапват, а заедно с това и голяма част от цветовете. Отначало по-старите листа преждевременно пожълтяват, а по-късно и останалите.

За добро развитие и плододаване краставиците се нуждаят от комплексно подхранване 3-4 пъти за сезон и профилактика на дефицита на микроелементи – калций, молибден, магнезий, цинк, бор, мед и желязо.

Краставиците боледуват

Когато завръзите пожълтяват и опадат, а листата се покриват с петна и стават безформени, тогава най-честата причина е бактериозата. Тя е коварна болест и е верен спътник на влажното и хладно лято.

Болните растения се обработват с бледорозов разтвор на калиев перманганат. За профилактика на бактериозата растенията се пръскат с бордолезов разтвор (1%) или 0,4% разтвор на меден оксихлорид.

При много влажно лято е необходимо честотата на поливане да се намали.

Листата на краставиците жълтеят – вижте причините!
122638
 

Последни материали
Виж
ДФЗ отговаря за читателите на синор.бг
Има защо ЕК да свали санкциите за българските фермери от 140 на 4,4 милиона евро
Да се въведат защитни мита
Обединени земеделци искат въвеждане на минимални изкупни цени за агро продуктите
Попитахме министерството: Колко ще спести МЗХ при отпадане на превалутирането от евро в лева?
Кръчмарско кюфте на скара
Министър Тахов ще обсъди с колегите си от Източна Европа споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна
И произвеждаме, и внасяме най-много домати
Вносът на плодове е почти два пъти по-голям от българското производство според МЗХ
Свързани материали
Виж
Сега е времето
Бърза реколта от копър, засят през юли
Оферта
Министър Тахов да отвори ЦКС-магазините за краставиците на Кабуров
Вносът ни съсипва, каза Иван Камбуров
Българите ядат бракувани заради пестициди вносни краставици, родните отиват на бунището
От 5 до 7 юни посетете демонстрационното поле на „Опора Заден“ в Цалапица
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Грешки при пресаждане на краставиците намаляват добива
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини