Краставицата е нежно тропическо растение, което изисква постоянно наблюдение и внимание. По формата и цвета на листата и плодовете лесно може да се определи проблема и да се реши в кратки срокове. Пожълтяването може да е съпроводено с деформация на листните петури и плодовете, а също и с опадане на завръзите.
Важно е незабавно да реагираме на „краставичните сигнали“ и да предприемем срочни мерки за спасяване на реколтата. Изобилие от жълти, опадали завръзи и надупчени листа е сигнал за сериозни проблеми със „здравето“ на краставиците. Проблемът не е рядък, но доброто в случая е, че се поддава на профилактика и лечение.
Обедняване на почвата
Бедна почва е най-разпространената причина за пожълтяване на завръзите и слаба реколта. Отглеждането на краставици на едно и също място няколко поредни години води до това, че внасянето само на компост или хумус вече не е възможно да реши проблема. Почвата се нуждае и от минерални торове, дървесна пепел и седерати за комплексен подход – комбиниране на минерални и органични торове в период на покой, а след това правилна ротация на културите.
Сеитбообращение
Нарушаването на сеитбообращението не минава без да оставя следа – в почвата се натрупват вредители, патогени на гъбични и бактериални инфекции, почвата става по-бедна. Дори най-устойчивите, елитни сортове краставици попадат под натиска на бушуващите гъбична или бактериална флора.
Необходимо е да се въведе 5-7 годишна ротация на полевите култури, както и съвместимост с предшествениците.
Нарушен режим на отглеждане
Краставиците ценят добрата осветеност, навременното поливане, рохкавата почва и регулярна вентилация (при отглеждане в затворени съоръжения).
Една от най-честите причини за пожълтяване и опадане на завръзите на краставиците е нерегулярното поливане. Те черпят вода от повърхностните слоеве на почвата, което означава, че тя трябва да бъде постоянно влажна, особено в период на масово плододаване.
При нарушаване на температурния режим, като продължително захлаждане, краставиците стават уродливи, растат бавно, а завръзите пожълтяват и опадат. За по-бързо излизане от ситуацията е необходимо листно подхранване с комплексни торове, наситени с микроелементи.
Гъсто засаждане
Краставиците са светлолюбива култура и когато са засадени нагъсто, страдат от недостиг на слънчева светлина, започват да изхвърлят цветовете и завръзите. Освен това при гъсто засаждане се създават благоприятни условия за бързо размножаване на възбудители на гъбични заболявания.
Някои хибридни сортове краставици са в състояние да заложат до 150 завръзи едновременно, но кореновата система на едно растение не е в състояние да отгледа повече от 25-30 броя, което означава, че една част от тях трябва да се отстранят, защото в противен случай съществува риск от пожълтяване и опадане на всички.
Краставиците пожълтяват от глад
Лошото подхранване води до пожълтяване на листата и завръзите и опадането им. Това се получава при небалансирано торене. Например, когато липсва азот, растежът на краставиците е силно потиснат, стъблата остават тънки и твърди, без странични разклонения, а листата дребни. Завръзите пожълтяват и окапват, а заедно с това и голяма част от цветовете. Отначало по-старите листа преждевременно пожълтяват, а по-късно и останалите.
За добро развитие и плододаване краставиците се нуждаят от комплексно подхранване 3-4 пъти за сезон и профилактика на дефицита на микроелементи – калций, молибден, магнезий, цинк, бор, мед и желязо.
Краставиците боледуват
Когато завръзите пожълтяват и опадат, а листата се покриват с петна и стават безформени, тогава най-честата причина е бактериозата. Тя е коварна болест и е верен спътник на влажното и хладно лято.
Болните растения се обработват с бледорозов разтвор на калиев перманганат. За профилактика на бактериозата растенията се пръскат с бордолезов разтвор (1%) или 0,4% разтвор на меден оксихлорид.
При много влажно лято е необходимо честотата на поливане да се намали.