Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.07.2019 г.

Микроелементите са важни за пълноценното подхранване на растенията

Микроелементите са важни за пълноценното подхранване на растенията

Основните хранителни елементи, необходими за доброто развитие на растенията са азот, фосфор и калий. Недостигът на тези елементи оказва влияние  не само на външния вид и добивите, но в определени случаи може да ги доведе до гибел. Недооценено е влиянието на останалите макро- и микроелементи за здравето на растенията. Те са важни не само сами по себе си, но и за ефективното усвояване на азота, фосфора и калия.

В практиката основно се използват известните минерални торове – амониева селитра, карбамид, суперфосфат, калиев сулфат или комбинираните NPK, които осигуряват на растенията азот, фосфор и калий, но се игнорират при основното внасяне хранителни вещества като магнезий, калций, сяра и микроелементите – желязо, цинк, мед, манган, бор и молибден.

Какво да засеем през юли!

Недостигът на тези хранителни вещества може да се компенсира чрез кореново или листно подхранване по време на вегетацията. За целта са разработени цяла серия водоразтворими торове – магнезиев сулфат и магнезиев нитрат, калциев нитрат и хелатни микроелементи. Пазарът предлага и много хелатирани продукти, които обогатяват почвата с всички необходими микроелементи. Хелатираната им форма не позволява да взаимодействат с други и могат да се абсорбират напълно от растенията.

Основните хранителни вещества растенията извличат от почвата чрез кореновата система. Когато те не са осигурени преди засаждането им , тогава трябва да се потърсят други начини за компенсиране.

Магнезият е важен елемент от хранителната верига на растенията. Без него не е възможна фотосинтезата, а тя е основен физиологичен процес в растителното царство. При недостиг на магнезий се появява хлороза, а като следствие –  недоразвитие на растенията, загуба на добиви и декоративност.

Основни пръскания на ябълки и круши през юли!

Калцият формира “костната” структура на растенията, клетъчните стени, проводящите тъкани и участва в синтеза на други вещества. Компенсирането на недостига му в пълен обем чрез листно подхранване е практически невъзможно.  Той не се транспортира обратно от листата към стъблата и кореновата система. Не може да се оползотворява повторно от отмиращите тъкани (листата) към вегетативните, както става с други елементи. За осигуряване на необходимите количества калций на растенията е необходимо внасяне на калцийсъдържащи торове в почвата в сух вид или под формата на разтвор, като калциев нитрат.

Сярата влиза в състава на протеините и витамините. Особено чувствителни към недостига на този елемент са растенията от семейство кръстоцветни. Признаците за недостиг на сяра са сходни с тези на азотното гладуване, но бледо жълтите листа на растенията не опадат.

Микроелементите не носят основната хранителна тежест за растенията, но практически контролират всички процеси, протичащи в тях. Недостигът на манган може да блокира усвояването на азот от почвата и визуално да изглежда като азотно гладуване. Дефицитът на бор води до намаляване абсорбцията на калций, а като следствие до непълноценно формиране на органите на растенията, което намалява количеството завръзи и съответно добивите.

Като цяло, микроелементите участват в синтеза на различни сложни органични съединенеия – аминокиселини, мазнини, протеини и въглехидрати. При дефицит на микроелементи в растенията плодовете не са напълно оформени и вкусовите качества са ниски.

Добавянето на микроелементи към основните хранителни вещества осигурява пълноценно подхранване на различните овощни, зеленчукови и декоративни култури.

Микроелементите са важни за пълноценното подхранване на растенията
15865
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Микроелементите, без които растенията не могат
Микроелементи за растенията
Медният дефицит провокира различни заболявания и забавя развитието на растенията
Практика
Колко органични торове и микроелементи съдържат листата и стъблата на цвеклото
Полезни съвети
Как картофите показват какви микроелементи им липсват
Подхранване
От какво се нуждае овощната градина
Микроелементите са важни за младите растения
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини