Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.09.2024 г.

Калцият блокира развитието на кафяво гниене при картофите

Калцият блокира развитието на кафяво гниене при картофите

Калцият играе важна роля за повишаване на устойчивостта на картофите към различни болести. Битува мнението, че варуването може да окаже негативно влияние върху податливостта на клубените на ступясване.

Установено е експериментално, че нуждите на картофите от калций и устойчивостта им на влиянието на киселинността на почвата не съвпадат. Те са сред културите, които не са особено чувствителни към рН и могат да растат в широк диапазон, но заедно с морковите, трапезното и захарното цвекло, за разлика от зърнените култури, имат нужда от достатъчни количества калций и магнезий.

Наскоро учените откриха, че калцият играе значителна роля за повишаване на устойчивостта на картофите към кафявото бактериално гниене, което е много вредоносна болест по културите от семейство Картофови. Причинява се от патогенната бактерия Ralstonia solanacearum. Заболяването е познато още като кафяво увяхване.

Заради болестта в световен мащаб загубите възлизат на около 19 милиарда долара. Тази група бактерии засягат съдовете на картофовите растения и причиняват смъртта им. Доказано е, че картофите са основната и най-важна хранителна база за появата и разпространението на кафявото бактериално гниене.

До неотдавна връзката между минералното подхранване и устойчивостта на гниене на картофите не беше проучена достатъчно. Но още първите експерименти и наблюдения в тази насока доведоха до неочаквани резултати и заключения.

Оказва се, че подхранването с калций засилва защитните механизми на растенията срещу кафявото бактериално гниене. Внасянето на калций значително намалява скоростта на растеж на патогена и пречи да образува биофилм, който му позволява да се придвижва по съдовете, причинявайки заболяването.

Препоръчително е да се внася калций на различни етапи от развитие на картофите – по време на окопаване и загърляне, бутонизация и цъфтеж, растеж и наливане на клубените. При остър дефицит на елемента се повреждат и листата. Калцият повишава устойчивостта на растенията на стресови ситуации и температури над 25 градуса по Целзий и може да се прилага и при листно подхранване.

Калцият се явява ключов компонент на клетъчните стени, способства за изграждане на здрава структура на клетките и осигурява стабилността им.

При есенното обработване на почвата може да се варува, да се внася доломитово брашно, както и органични торове. Правилното съотношение и баланс на хранителните елементи дава най-добри резултати, а калцият оказва влияние и върху усвояването им от растенията, което е още една причина да отделим заслужено внимание на този елемент.

Калцият блокира развитието на кафяво гниене при картофите
2892
 

Последни материали
Виж
Произведената рапица е намаляла с 8 н сто спрямо миналата година
Оценките за реколтата от пшеница във Франция се понижават за сметка на царевицата
За пчеларите от Враца и района
Утре може да посетите демонстрационен семинар в пчелина на Димитър Ганчев
Стерилизирана царска туршия
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Свързани материали
Виж
Подхранване на доматите по време на цъфтеж и плододаване
Фосфорът и калцият са критично важни за формиране на завръзите при доматите
Микроелементите са важни за пълноценното подхранване на растенията
Храненето е важен компонент на добрата развъдна програма
Значение на калция за здравето, продуктивността и репродуктивността на кравите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини