Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.02.2016 г.

От какво се нуждае овощната градина

Подхранване

Ако овощната градина не ражда, значи трябва да се взрем внимателно, да определим състоянието на дръвчетата и да направим относително точен извод какво не им достига, за да удовлетворим спешно глада им, съветват от електронното издание „Стопанство”.

Интересно е, че доста често се среща не глад, а напротив – излишък на хранителни вещества, констатират от изданието. Нерядко става въпрос за излишък на азот, особено там, където всяка година при прекопаването се влага органична тор. Особено ясно това се проявява при влагането на непрегоряла тор през пролетта. С какво е опасен излишъкът от азот? Дръвчетата растат буйно, не успяват своевременно да узреят и през зимата биват увредени от студовете. Плодовете от такива дръвчета трудно придобиват цвят и имат посредствен вкус, тъй като бавно се наливат със захар.

Още по-зле е положението обаче при недостиг на азот. Тогава овошките растат бавно, листата пожълтяват и опадат рано. Цъфтежът е слаб, плодовете са дребни, а голяма част от завръзите опадат рано.

При недостиг на фосфор слабо и зле израстват корените, по филизите и листата се получава сивкав оттенък, плодовете стават по-дребни и опадат рано. Листата се разпадат, а семената в плодовете остават недоразвити.

При недостиг на калий филизите и листата растат слабо, а краищата на листата покафеняват. Плодовете зреят бавно и остават малки.

Недостигът на желязо предизвиква много неприятно заболяване – хлороза. Върховете на филизите започват да пожълтяват, а след това опадат. Хлорозата е много разпространена при дръвчета, растящи в карбонатни почви.

Голямо значение имат и микроелементите. Влагането им увеличава добивите, броя на плодовете и съдържанието на витамини в тях. Затова микроелементите се добавят при прекопаването на кръговете около стволовете на дръвчетата. За целта 1 чаена лъжичка комплексен микротор се разрежда в 10 литра вода.

От какво се нуждае овощната градина
10504
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини