Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.06.2019 г.

На 17 юни в Садово ще представят ефекта от груповото използване на водоразтворимите торове

Предстоящо
На 17 юни в Садово ще представят ефекта от груповото използване на водоразтворимите торове

sinor

Националната служба за съвети в земеделието организира на 17 май в Садово демонстрация за груповото използване на водоразтворимите торове при фертигация на зеленчуците. Демонстрацията се организира по проект "Нифертити" NEFERTITI, финансиран по Програма Хоризонт 2020, в рамките на хъб България на мрежа 7 „Подобрена ефективност на използване на хранителните вещества в градинарството“.

Проектът NEFERTITI стартира официално на 1 януари 2018 г. Той е уникален по същността си, като заделеният бюджет е в размер на 7 млн. евро. Финансира се по Програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020" (по тръжна процедура (кол) RUR-12-2017 „Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на тематичния обмен на знания и намаляване на разликата в използването на иновации”). Проектът  обединява 32 различни институции и организации и се координира от  Института по земеделски технологии (Association de Coordination Technique Agricole (ACTA)) - Франция.

По NEFERTITI ще бъдат създадени 10 интерактивни тематични мрежи, които ще обединява 45 регионални клъстера (хъба) в 17 страни включващи земеделски стопани организиращи демонстрации  и институции свързани със земеделието (съветници, НПО, индустрия, образование, научни институти и политици).  Фокусът на проект NEFERTITI е насочен към създаването на добавена стойност чрез обмен на знания, техническо съдържание и фермери между мрежите. Целта на проекта е да стимулира възприемането и внедряването на иновации, да се подобри взаимното обучението между земеделските стопани и да се засили връзката между тях в цяла Европа. Всичко това ще допринасе за по-конкурентно, устойчиво и интелигентно земеделие.

Срещата на 17 юни ще се проведе в двора на Институт по растителни генетични ресурси в Садово от 10,30 до 14 часа и е открита за всички фермери с интерес към темата. Хората ще бъдат запознати както с използването на водоразтворими торове на различни търговски фирми при отглеждане на пипер, така също и с прилагането на нови технологични решения при торене и отглеждане на къдрава салата и вови технологични решения при торене и отглеждане на пъпеши.

Проектът има за цел да създаде тясно свързана мрежа от демонстрационни и пилотни ферми, имащи за цел подобряване на обмена на знания и взаимното обучение между участниците в демонстрационните събития, както и ефективно внедряване на иновации в селскостопанския сектор чрез взаимни демонстрации на техники организирани по теми.

Целта на демонстрацията е разпространение на знания относно ефекта от груповото използване на водоразтворими торове при торене на зеленчуци чрез система за капково напояване и запознаване с различни модели при хранене на зеленчуци - форми и начини на внасяне, съобщиха от службата за съвети в земеделието.

На 17 юни в Садово ще представят ефекта от груповото използване на водоразтворимите торове
6616
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Преди пикиране
Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Подхранване
Ролята на калиевия нитрат за растежа и развитието на разсада
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини