Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.03.2024 г.

Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!

Преди пикиране
Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!

Снимка: sinor.bg

Подхранването на разсада е необходимо и важно за отглеждане на силни и добре развити растения, като вариантите са два – с кореново и листно торене. Недостигът на хранителни елементи се отразява на състоянието на разсада – растежът се забавя или спира, листата променят цвета си, а стъблата стават тънки и се издължават прекомерно.

За подхранване на разсада се използват различни видове торове както по състав (един конкретен хранителен елемент или комплексни, съдържащи азот, фосфор, калий, калций, магнезий, сяра и други микроелементи), така и по форма (твърди и течни).

Подхранването с течни торове също може да се раздели на:

– стандартно, при което разсадът се подхранва в определени срокове с препоръчителни количества;

– редовно (при всяко поливане), но с много ниска концентрация разтвори.

Кога не трябва да подхранваме разсада?

Дори при най-щадящото подхранване има обстоятелства, при които доставянето на допълнителни хранителни вещества (дори дрожди, отвари и др.) на разсада трябва да бъде преустановено за известно време. Това става в следните случаи:

1. Разсадът е много млад и допълнителното подхранване може да причини повече вреда, отколкото полза, защото не е в състояние да преработи хранителните вещества. Първоначално той получава хранителни вещества от самите семена. Само когато запасите са изчерпани, което е след появата на първата двойка същински листа (около 2-3 седмици след поникване).

Много ранното подхранване може да предизвика дългосрочна вреда на младите растения, защото не могат да усвояват и преработват хранителните вещества, което се изразява в увяхване, опадане на листата, забавяне на развитието, възприемчивост към болести и даже гибел.

Не е подходящо подхранване и 10-14 дни след пикиране.

2. Ако разсадът показва явни признаци на инфекциозно (гъбично или бактериално) заболяване – петна с ореоли по листата, наличие на мицел, мухъл, признаци на увяхване и полягане, сечене и др. При установяване на признаци на някакво заболяване се предприемат диагностични и съответно лечебни мерки. Едва след възстановяване на растенията може да се възобнови торенето.

3. Ако почвата показва явни признаци на засоляване, това означава, че почвата е пренаситена с минерални соли – може да са калциеви, магнезиеви и други, дължащи се на неподходяща вода, рН на субстрата или на комплексни причини. Всичко това може да доведе до значителни физиологични смущения в развитието на разсада, а като следствие, нарушаване на нормалния растеж.

При засоляване на почвата е необходимо да се промие с вода, в която е разтворена лимонена киселина (1 чаена лъжичка на 10 л вода).

4. Когато разсадът се намира в стресова ситуация поради засушаване, преполиване или екстремни температури, тогава не трябва да се подхранват. В такава ситуация не могат да усвояват и оползотворяват ефективно торовете, което може да доведе до натрупване на хранителни вещества и съответно – до изгаряне.

Подхранването се възстановява само след възстановяване на условията.

Не е необходимо да се преустановява подхранването при буен растеж на листната маса на разсада, ако няма други причини за това (внасяне на много високи дози азотни вещества) и растенията се развиват нормално.

Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!
20816
 

Последни материали
Виж
За риболов без валиден билет и с прекомерен и незаписан улов за деня
Двама бракониери отнесоха 3 акта за нарушения в Пазарджишко
Определени са предпазни и наблюдавани зони около птицевъдните обекти
Умъртвяват близо 400 000 птици в 2 нови огнища на птичи грип в Хасковско и Крумовградско
Заради птичия грип
Няколко институции ще следят дали се спазват правилата за превоз на птиците
ДФЗ с важна новина за процедурите по ПМС 160
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
БАБХ моли дружествата за защита на птиците, ловците и туристите да сигнализират за мъртви птици
Свързани материали
Виж
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Технология, изпреварваща времото: рапица
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Правила за есенно подхранване на овощните култури
Практично
Особености на септемврийското подхранване на доматите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини