Не е достатъчно да засадим пролетния чесън в почвата и да забравим за него до прибирането му. Това растение, макар и непретенциозно, все пак изисква определени грижи и внимание. Ако изберем подходящ сорт и не пропуснем важните моменти при отглеждането, тогава добивите могат да надминат очакванията ни.
Когато си задаваме въпроса какъв чесън да засадим – зимен или пролетен, тогава е най-добре да засадим и двата вида. Това ще позволи да имаме целогодишно този ценен зеленчук на трапезата.
Сред предимствата на пролетния чесън са продължителното и лесно съхранение, запазващо богат вкус през цялото време; силен имунитет и по-добра устойчивост на болести и вредители.
Продуктивността на пролетния чесън зависи до голяма степен от сортовите особености. Визуално можем да го разпознаем по следните признаци:
– няма централно стъбло (цветонос), около което се формират скилидките;
– скилидките са разположени спираловидно и колкото са по-близо до центъра, толкова са по-малки;
– скилидките са различни по размер и форма.
Засаждане на пролетен чесън
Времето за засаждане на пролетния чесън зависи от конкретните условия. Най-важно е почвата да е затоплена до 4-8 градуса по Целзий. Колкото по-рано го засадим – толкова по-добре, което е една от особеностите на пролетното засаждане. Тази култура развива корени и осигурява развитието им само при ниски температури (4-10 градуса), но в условията на необходимата влажност. Добре развитата коренова система предполага и по-едри и качествени глави.
Мястото трябва да е слънчево, открито, но без силни ветрове и течения, за предпочитане с лек наклон. Що се отнася до почвата, чесънът харесва леки песъчливо-глинести почви с неутрално ниво на киселинност.
Полезно е да подготвим лехите през есента, за да можем да засадим чесъна при настъпване на подходящите условия. Почвата се обогатява с угнил оборски тор или компост (7-8 кг), дървесна пепел (2 чаши) и по 2 супени лъжици калиев сулфат и суперфосфат на 1 квадратен метър.
Ако почвата не е подготвена през есента, тогава хранителните вещества се внасят през пролетта, но поне 2 седмици преди засаждане на чесъна.
Предшественици
Най-добрите предшественици за чесъна са краставиците, тиквичките, тиквите, зелето и всички култури от семейство Бобови. Не се препоръчва да се засажда след картофи и лук, защото рискът от болести и вредители се увеличава. Чесън може да се отглежда на същото място само след 3-4 години.
Пролетният чесън се засажда на дълбочина 3-4 см и на разстояние 6-10 см в редовете, разположени на 20-25 см помежду си. Колкото скилидките са по-едри, толкова разстоянието между тях трябва да бъде по-голямо.
Особености при отглеждането му напролет
Има няколко важни нюанса, които могат да окажат влияние върху качеството на реколтата. Излишната влага и хранителни вещества оказват негативно влияние върху образуването и развитието на луковиците. Преполиването е особено вредно, а когато времето е дъждовно – не трябва да се полива.
Препоръчително е да се внимава и с торенето, защото прекомерните количества стимулират развитието на зелена маса, но за сметка на главите.
Стрелкуването е проблем, който може да се появи, ако пролетен сорт е засаден преди зимата. Цветоносите отнемат част от хранителните вещества и е препоръчително да се отстраняват още след появата им.
Пролетният чесън може да се съхранява до следващата реколта, а понякога и по-дълго.