Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.02.2024 г.

Отглеждане на пролетен чесън

Особености
Отглеждане на пролетен чесън

Снимка: sinor.bg

Не е достатъчно да засадим пролетния чесън в почвата и да забравим за него до прибирането му. Това растение, макар и непретенциозно, все пак изисква определени грижи и внимание. Ако изберем подходящ сорт и не пропуснем важните моменти при отглеждането, тогава добивите могат да надминат очакванията ни.

Когато си задаваме въпроса какъв чесън да засадим – зимен или пролетен, тогава е най-добре да засадим и двата вида. Това ще позволи да имаме целогодишно този ценен зеленчук на трапезата.

Сред предимствата на пролетния чесън са продължителното и лесно съхранение, запазващо богат вкус през цялото време; силен имунитет и по-добра устойчивост на болести и вредители.

Продуктивността на пролетния чесън зависи до голяма степен от сортовите особености. Визуално можем да го разпознаем по следните признаци:

– няма централно стъбло (цветонос), около което се формират скилидките;

– скилидките са разположени спираловидно и колкото са по-близо до центъра, толкова са по-малки;

– скилидките са различни по размер и форма.

Засаждане на пролетен чесън

Времето за засаждане на пролетния чесън зависи от конкретните условия. Най-важно е почвата да е затоплена до 4-8 градуса по Целзий. Колкото по-рано го засадим – толкова по-добре, което е една от особеностите на пролетното засаждане. Тази култура развива корени и осигурява развитието им само при ниски температури (4-10 градуса), но в условията на необходимата влажност. Добре развитата коренова система предполага и по-едри и качествени глави.

Мястото трябва да е слънчево, открито, но без силни ветрове и течения, за предпочитане с лек наклон. Що се отнася до почвата, чесънът харесва леки песъчливо-глинести почви с неутрално ниво на киселинност.

Полезно е да подготвим лехите през есента, за да можем да засадим чесъна при настъпване на подходящите условия. Почвата се обогатява с угнил оборски тор или компост (7-8 кг), дървесна пепел (2 чаши) и по 2 супени лъжици калиев сулфат и суперфосфат на 1 квадратен метър.

Ако почвата не е подготвена през есента, тогава хранителните вещества се внасят през пролетта, но поне 2 седмици преди засаждане на чесъна.

Предшественици

Най-добрите предшественици за чесъна са краставиците, тиквичките, тиквите, зелето и всички култури от семейство Бобови. Не се препоръчва да се засажда след картофи и лук, защото рискът от болести и вредители се увеличава. Чесън може да се отглежда на същото място само след 3-4 години.

Пролетният чесън се засажда на дълбочина 3-4 см и на разстояние 6-10 см в редовете, разположени на 20-25 см помежду си. Колкото скилидките са по-едри, толкова разстоянието между тях трябва да бъде по-голямо.

Особености при отглеждането му напролет

Има няколко важни нюанса, които могат да окажат влияние върху качеството на реколтата. Излишната влага и хранителни вещества оказват негативно влияние върху образуването и развитието на луковиците. Преполиването е особено вредно, а когато времето е дъждовно – не трябва да се полива.

Препоръчително е да се внимава и с торенето, защото прекомерните количества стимулират развитието на зелена маса, но за сметка на главите.

Стрелкуването е проблем, който може да се появи, ако пролетен сорт е засаден преди зимата. Цветоносите отнемат част от хранителните вещества и е препоръчително да се отстраняват още след появата им.

Пролетният чесън може да се съхранява до следващата реколта, а понякога и по-дълго.

Отглеждане на пролетен чесън
40726
 

Последни материали
Виж
Позволителното е издадено за съседна частна собственост
Съставиха 3 акта за незаконна сеч в частен имот във Врачанско
Добивите при ечемика и рапицата отстъпват на миналогодишните
В Бургаско трудно продават зърното от новата реколта при ниските изкупни цени
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Свързани материали
Виж
Навреме
Пролетен чесън и особености при отглеждането му
До края на март направете главния пролетен преглед на пчелните семейства
3608 тона е получената продукция от пролетен ечемик във Варненско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини