Начало » Новини » Страната
03.06.2019 г.

Комисии ще отчитат пораженията върху нивите от поредните порои

Компенсации
Комисии ще отчитат пораженията върху нивите от поредните порои

Снимка: Аспарух Йончев

Едва след оттичането на водата в регионите от Южна България, засегнала обширни части от Пловдивско, Старозагорско, Великотърновско и Хасковско, комисиите към областните дирекции по земеделие ще оценяват пораженията, съобщиха от министерството на земеделието. В събота силният град отнесе посевите в старозагорските села Змейово, Кирилово, Ракитница и Хрищени.

Село Змейово, което е най-засегнато от градушката, не се намира в защитавана от ИАБГ територия. То е разположено между защитаваните територии на регионална дирекция с. Петрово и с. Тъжа. От ракетни площадки на двете дирекции са изстрелвани ракети на предел към облака, минал над населеното място. Поради  забранена зона за стрелба, заради военни обекти,  не е възможно построяването на междинна ракетна площадка край селото. Останалите три села Кирилово, Ракитница и Хрищени попадат в защитаваната територия от ИАБГ и в следствие на изстреляните ракети са минимизирани щетите.

До вчера не беше възможно да се направи обследване, тъй като площите са все още под вода и това не позволява да се установят щетите. Веднага щом водата се оттече, щетите ще бъдат описани.

Само за един ден над Южна България са били изстреляни 780 ракети, съобщиха и от Агенцията за борба с градушките (ИАБГ). Обработени са 59 градоопасни облака, които са  минали над защитаваната територия.

От министерството припомнят, че държавата компенсира щетите само 100% пропаднали площи от природни бедствия. За тази помощ могат да кандидатстват само регистрирани земеделски. В случая заявления ще се приемат в Общинска служба „Земеделие“ – Стара Загора.

В същото време от „Напоителни системи“ ЕАД съобщиха, че през двата почивни дни отводнителните помпени станции на територията на цялата страна са работели денонощно.

Извършва се денонощен обход и наблюдение на обектите. Аварийните складове на всички клонове са оборудвани с необходимите материали.

Към момента няма възникнали аварийни и бедствени ситуации по стопанисваните от „Напоителни системи“ ЕАД язовири, корекции на реки и предпазни диги. Няма данни за критични нива на язовири, като те поемат напълно водните количества и имат свободни обеми. При необходимост има готовност за включване на  тежка техника, съгласно аварийните планове за недопускане на бедствени ситуации.

Очаква се повишение на водните нива в долните течения на реките от Дунавския район – Искър, Осъм, Вит, Янтра, Русенски Лом. На този етап, в участъците, които се  стопанисват от „Напоителни системи“, реките са в коритата си. 

Възможно е повишаване на нивата на реките Бели Лом и Черни Лом при с. Красен, Област Добрич, където е най-ниската точка. Там през миналата година е изградена преградна стена и продълбочаване на речното корито за осигуряване на проводимост.

Критична е ситуацията в района на Попово - в селата Дриново и Априлци, където за час са паднали над 110л/кв.м дъжд и временно е затворен пътят за движение Разград-Попово-Антоново. Река Поповска е с повишено ниво и се следи денонощно от служители на Дружеството.

Комисии ще отчитат пораженията върху нивите от поредните порои
7345
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
МОСВ
От 1 април ще инспектират дали са изчистени речните корита
Пострадали фермери
След пороите министър Иванов ще проверява дигата в община Садово
Въпросителните пред бранша са много
Почти 40% от площите с пипер са под вода заради дъждовете
Обезщетения
До 10 работни дни съобщете в земеделските служби за ниви, пострадали от пороите
Прогноза за времето
Проливни дъждове в Централна България, опасност от градушки в 12 области
Прогноза за времето
Жълт код за валежи в почти цяла Южна България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини