Начало » Новини » Страната
12.03.2024 г.

От 1 април ще инспектират дали са изчистени речните корита

МОСВ
От 1 април ще инспектират дали са изчистени речните корита

Снимка: sinor.bg

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов е разпоредил на регионалните инспекции РИОСВ да изпратят предписания до всички общини на контролираната от тях територия, така че до 29 март да бъде извършен оглед на речните легла и водосборните дерета. При установени замърсявания и стара дървесина трябва да бъдат предприети действия за премахването им, съобщиха от ековедомството.

Акцията е наложителна, защото при непочистени територии около реките опасността от наводнения е огромна, ако паднат проливни пролетни дъждове.

В началото на април РИОСВ ще започнат проверки за установяване на резултатите от приложените мерки. В случай на констатирано неизпълнение градоначалниците ще бъдат глобявани. Съгласно Закона за управление на отпадъците кметовете на общини отговарят за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, както и за организиране на тяхното почистване. Административната санкция при неизпълнение на тези задължения е глоба на кметовете в размер от 3 000 до 10 000 лв.

Целта на този контрол е превенция и недопускане на замърсявания с отпадъци в едни от най-уязвимите зони – речните легла, водосборните дерета и прилежащите им територии.

Министерството се обръща към гражданите с апел да проявят отговорност към околната среда и да изхвърлят отпадъците си единствено на позволените за това места. В случай, че се натъкнат на нерегламентирани сметища, да сигнализират съответната община или РИОСВ за местоположението им.

РИОСВ са административни структури към министъра на околната среда и водите, които осигуряват изпълнението на държавната политика за околна среда на регионално равнище. В системата на МОСВ има 15 регионални инспекции за територията на цялата страна. Основната им функция е да осъществяват контрол за прилагането на нормативните актове, които регламентират качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат – по отношение на опазване на въздуха, водите и почвите от замърсяване и увреждане, правилно управление на отпадъците и опасните химични вещества и смеси, опазване на биоразнообразието, предотвратяване и ограничаване на промишленото замърсяване и др.

От 1 април ще инспектират дали са изчистени речните корита
2249
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Прогноза
Еколози предупреждават за наводнения заради нетипично стесняване на речните корита
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини