Начало » Новини » Страната
12.03.2024 г.

От 1 април ще инспектират дали са изчистени речните корита

МОСВ
От 1 април ще инспектират дали са изчистени речните корита

Снимка: sinor.bg

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов е разпоредил на регионалните инспекции РИОСВ да изпратят предписания до всички общини на контролираната от тях територия, така че до 29 март да бъде извършен оглед на речните легла и водосборните дерета. При установени замърсявания и стара дървесина трябва да бъдат предприети действия за премахването им, съобщиха от ековедомството.

Акцията е наложителна, защото при непочистени територии около реките опасността от наводнения е огромна, ако паднат проливни пролетни дъждове.

В началото на април РИОСВ ще започнат проверки за установяване на резултатите от приложените мерки. В случай на констатирано неизпълнение градоначалниците ще бъдат глобявани. Съгласно Закона за управление на отпадъците кметовете на общини отговарят за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, както и за организиране на тяхното почистване. Административната санкция при неизпълнение на тези задължения е глоба на кметовете в размер от 3 000 до 10 000 лв.

Целта на този контрол е превенция и недопускане на замърсявания с отпадъци в едни от най-уязвимите зони – речните легла, водосборните дерета и прилежащите им територии.

Министерството се обръща към гражданите с апел да проявят отговорност към околната среда и да изхвърлят отпадъците си единствено на позволените за това места. В случай, че се натъкнат на нерегламентирани сметища, да сигнализират съответната община или РИОСВ за местоположението им.

РИОСВ са административни структури към министъра на околната среда и водите, които осигуряват изпълнението на държавната политика за околна среда на регионално равнище. В системата на МОСВ има 15 регионални инспекции за територията на цялата страна. Основната им функция е да осъществяват контрол за прилагането на нормативните актове, които регламентират качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат – по отношение на опазване на въздуха, водите и почвите от замърсяване и увреждане, правилно управление на отпадъците и опасните химични вещества и смеси, опазване на биоразнообразието, предотвратяване и ограничаване на промишленото замърсяване и др.

От 1 април ще инспектират дали са изчистени речните корита
1888
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Прогноза
Еколози предупреждават за наводнения заради нетипично стесняване на речните корита
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини