Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.05.2019 г.

Как да поливаме краставиците

Как да поливаме краставиците

Краставиците съдържат висок процент вода (95-98%). Ето защо не е изненадващо, че са влаголюбива култура. В допълнение може да се каже, че растенията са доста капризни и реагират на всякакви недостатъци на агротехнологията с намаляване на добивите и развитие на различни болести. За да избегнем подобни проблеми, е наложително да знаем кога и как да поливаме краставиците.

Важни нюанси при поливане на краставиците
Кореновата система на краставиците е повърхностна (рядко надвишава 15-20 см в диаметър) и не е в състояние да извлича вода от дълбоките слоеве на почвата. Надземната част, в сравнение с кореновата, е много масивна. Едрите листа изпаряват голямо количество вода.Тези биологични особености на растенията обуславят тяхната влаголюбивост. Основните фактори, които трябва да се имат предвид при поливане на краставиците, са температура и качество на водата, разходна норма за всяко растението в различните фази на неговото развитие, интервал между поливките.

Оптималната температура на водата за поливане е 25-28 градуса по Целзий, което е трудно постижимо. За малки площи водата може престои в подходящи обеми на слънце или в оранжерия и така се повишава температурата и, но едновременно с това се омекотява.

При продължително високи температури поливането със студена вода има благоприятен ефект върху растенията, защото им помага да възвърнат своя тонус. То трябва да бъде умерено и да не се допуска мокрене на листата.

При температура 10 градуса (или по-ниски) корените на краставиците не са в състояние да усвояват вода. За да се предотврати гибелта на растенията е необходимо да се полеят с нагрята до 40-45 градуса вода, но на разстояние 5-7 см от стъблата.

Най-доброто време за поливане е вечер – след залязване на слънцето. При сутрешните поливки голяма част от водата се изпарява с повишаване на температурата. Дневното поливане е опасно, защото всяка капка, която попадне на растението се превръща в леща и провокира слънчево изгаряне.

Интересен холандски метод за пикиране на домати!

Преди цъфтеж краставиците се поливат с разходна норма 5-7 л/м2. При хладно време интервалът между поливките е 3-4 дни, а в горещо 4-6 пъти седмично. По-късно нормата се увеличава до 8-12 л/м2 в зависимост от интензивността на плододаване. Растенията се поливат всеки ден или през ден, а в горещите дни може и по два пъти в денонощие. Към края на вегетацията количествата отново се намаляват до 3-4 л/м2, а интервалът се увеличава до 7-10 дни.

При оранжерийно отглеждане след всяко поливане съоръжението трябва да се вентилира, защото високата влажност провокира появата на гъбични заболявания.

Краставиците усвояват вода не само чрез корените, но и с листата. Периодичното дъждуване е желателно, но престараването може да доведе до развитие на различни гъбични заболявания.

Подхранване на доматите след засаждане на открито!

– При поливане водата трябва да достигне на точното място – корените. Браздовото напояване не доставя живителната влага до тях. Всеки друг начин за поливане – маркуч, капково или с лейка е по-подходящ, но не трябва да се задържа влага на кореновата шийка, защото провокира гниене, а също не трябва да се допуска водата да отмива субстрата от корените.

Мулчирането препятства бързото изпаряване на влагата и бурното развитие на плевелите.

Един от най-ефективните начини за поливане на краставиците е капковото напояване, при което се икономисват значителни количества вода, не се образува почвена кора, съхранява се нормалната аерация и изчезва необходимостта от периодично разрохкване, при което е възможно нараняване на корените и няма ерозия на почвата.

Как да поливаме краставиците
97931
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
Съвети за градинря
Причини за опадане на завръзите на краставиците
Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
Кои растения могат да се опрашват кръстосано в градината?
За нормално развитие на културите
При подхранването на краставиците с фосфор и калий е важно да знаем...
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини