Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.05.2019 г.

Как да поливаме краставиците

Как да поливаме краставиците

Краставиците съдържат висок процент вода (95-98%). Ето защо не е изненадващо, че са влаголюбива култура. В допълнение може да се каже, че растенията са доста капризни и реагират на всякакви недостатъци на агротехнологията с намаляване на добивите и развитие на различни болести. За да избегнем подобни проблеми, е наложително да знаем кога и как да поливаме краставиците.

Важни нюанси при поливане на краставиците
Кореновата система на краставиците е повърхностна (рядко надвишава 15-20 см в диаметър) и не е в състояние да извлича вода от дълбоките слоеве на почвата. Надземната част, в сравнение с кореновата, е много масивна. Едрите листа изпаряват голямо количество вода.Тези биологични особености на растенията обуславят тяхната влаголюбивост. Основните фактори, които трябва да се имат предвид при поливане на краставиците, са температура и качество на водата, разходна норма за всяко растението в различните фази на неговото развитие, интервал между поливките.

Оптималната температура на водата за поливане е 25-28 градуса по Целзий, което е трудно постижимо. За малки площи водата може престои в подходящи обеми на слънце или в оранжерия и така се повишава температурата и, но едновременно с това се омекотява.

При продължително високи температури поливането със студена вода има благоприятен ефект върху растенията, защото им помага да възвърнат своя тонус. То трябва да бъде умерено и да не се допуска мокрене на листата.

При температура 10 градуса (или по-ниски) корените на краставиците не са в състояние да усвояват вода. За да се предотврати гибелта на растенията е необходимо да се полеят с нагрята до 40-45 градуса вода, но на разстояние 5-7 см от стъблата.

Най-доброто време за поливане е вечер – след залязване на слънцето. При сутрешните поливки голяма част от водата се изпарява с повишаване на температурата. Дневното поливане е опасно, защото всяка капка, която попадне на растението се превръща в леща и провокира слънчево изгаряне.

Интересен холандски метод за пикиране на домати!

Преди цъфтеж краставиците се поливат с разходна норма 5-7 л/м2. При хладно време интервалът между поливките е 3-4 дни, а в горещо 4-6 пъти седмично. По-късно нормата се увеличава до 8-12 л/м2 в зависимост от интензивността на плододаване. Растенията се поливат всеки ден или през ден, а в горещите дни може и по два пъти в денонощие. Към края на вегетацията количествата отново се намаляват до 3-4 л/м2, а интервалът се увеличава до 7-10 дни.

При оранжерийно отглеждане след всяко поливане съоръжението трябва да се вентилира, защото високата влажност провокира появата на гъбични заболявания.

Краставиците усвояват вода не само чрез корените, но и с листата. Периодичното дъждуване е желателно, но престараването може да доведе до развитие на различни гъбични заболявания.

Подхранване на доматите след засаждане на открито!

– При поливане водата трябва да достигне на точното място – корените. Браздовото напояване не доставя живителната влага до тях. Всеки друг начин за поливане – маркуч, капково или с лейка е по-подходящ, но не трябва да се задържа влага на кореновата шийка, защото провокира гниене, а също не трябва да се допуска водата да отмива субстрата от корените.

Мулчирането препятства бързото изпаряване на влагата и бурното развитие на плевелите.

Един от най-ефективните начини за поливане на краставиците е капковото напояване, при което се икономисват значителни количества вода, не се образува почвена кора, съхранява се нормалната аерация и изчезва необходимостта от периодично разрохкване, при което е възможно нараняване на корените и няма ерозия на почвата.

Как да поливаме краставиците
88040

Последни материали
Виж
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Свързани материали
Виж
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Практика
Специално внимание за краставиците през септември
Справяне с болестите
За какво сигнализират петната по листата на краставиците?
Идат горещините
Пожълтелите листа на краставиците са проблем, как да ги спасим?
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини