Краставиците съдържат висок процент вода (95-98%). Ето защо не е изненадващо, че са влаголюбива култура. В допълнение може да се каже, че растенията са доста капризни и реагират на всякакви недостатъци на агротехнологията с намаляване на добивите и развитие на различни болести. За да избегнем подобни проблеми, е наложително да знаем кога и как да поливаме краставиците.
Важни нюанси при поливане на краставиците
Кореновата система на краставиците е повърхностна (рядко надвишава 15-20 см в диаметър) и не е в състояние да извлича вода от дълбоките слоеве на почвата. Надземната част, в сравнение с кореновата, е много масивна. Едрите листа изпаряват голямо количество вода.Тези биологични особености на растенията обуславят тяхната влаголюбивост. Основните фактори, които трябва да се имат предвид при поливане на краставиците, са температура и качество на водата, разходна норма за всяко растението в различните фази на неговото развитие, интервал между поливките.
– Оптималната температура на водата за поливане е 25-28 градуса по Целзий, което е трудно постижимо. За малки площи водата може престои в подходящи обеми на слънце или в оранжерия и така се повишава температурата и, но едновременно с това се омекотява.
– При продължително високи температури поливането със студена вода има благоприятен ефект върху растенията, защото им помага да възвърнат своя тонус. То трябва да бъде умерено и да не се допуска мокрене на листата.
– При температура 10 градуса (или по-ниски) корените на краставиците не са в състояние да усвояват вода. За да се предотврати гибелта на растенията е необходимо да се полеят с нагрята до 40-45 градуса вода, но на разстояние 5-7 см от стъблата.
– Най-доброто време за поливане е вечер – след залязване на слънцето. При сутрешните поливки голяма част от водата се изпарява с повишаване на температурата. Дневното поливане е опасно, защото всяка капка, която попадне на растението се превръща в леща и провокира слънчево изгаряне.
Интересен холандски метод за пикиране на домати!
– Преди цъфтеж краставиците се поливат с разходна норма 5-7 л/м2. При хладно време интервалът между поливките е 3-4 дни, а в горещо 4-6 пъти седмично. По-късно нормата се увеличава до 8-12 л/м2 в зависимост от интензивността на плододаване. Растенията се поливат всеки ден или през ден, а в горещите дни може и по два пъти в денонощие. Към края на вегетацията количествата отново се намаляват до 3-4 л/м2, а интервалът се увеличава до 7-10 дни.
– При оранжерийно отглеждане след всяко поливане съоръжението трябва да се вентилира, защото високата влажност провокира появата на гъбични заболявания.
– Краставиците усвояват вода не само чрез корените, но и с листата. Периодичното дъждуване е желателно, но престараването може да доведе до развитие на различни гъбични заболявания.
Подхранване на доматите след засаждане на открито!
– При поливане водата трябва да достигне на точното място – корените. Браздовото напояване не доставя живителната влага до тях. Всеки друг начин за поливане – маркуч, капково или с лейка е по-подходящ, но не трябва да се задържа влага на кореновата шийка, защото провокира гниене, а също не трябва да се допуска водата да отмива субстрата от корените.
– Мулчирането препятства бързото изпаряване на влагата и бурното развитие на плевелите.
– Един от най-ефективните начини за поливане на краставиците е капковото напояване, при което се икономисват значителни количества вода, не се образува почвена кора, съхранява се нормалната аерация и изчезва необходимостта от периодично разрохкване, при което е възможно нараняване на корените и няма ерозия на почвата.