Дори опитните градинари понякога има какво да научат в областта на пикирането на разсада, особено когато обучението идва от холандските им колеги. Пример в това отношение е предложението на холандски селекционери, въвели нов и малко необичаен метод за пикиране на домати – „с корените нагоре“.
За необходимостта от пикиране
От качеството на разсада зависи до голяма степен бъдещата реколта. Само по себе си, пресаждането на разсадите на определено разстояние или в отделни обеми подобрява условията за развитие на растенията. Това се получава за сметка на увеличаване на площта и съответното количество хранителни вещества. При пикиране на доматите има и допълнителен двигател – образуването на нови корени под семеделното коляно. При пикирането се подбират най-здравите и силни растения. Методът на подбора включва още един фактор за получаване на качествен разсад.
Някои специалисти препоръчват повторно пикиране за по-добри резултати. Тук мненията се разминават – като контрапункт се предлага разсадите да се пикират в по-големи контейнери, които не са запълнени до горе с пръст. В процеса на развитие на растенията се досипва по малко, докато се стигне до семеделното коляно и така се стимулира образуването на нови корени.
Холандски метод за пикиране на домати „с корените нагоре“
Препоръчва се пикирането на доматите да се осъществява при появата на два същински листа. Всичко останало е много просто – отстранява се много малка част от връхчето на основния корен, огъва се U-образно и се засажда в нов контейнер на дълбочина малко под семеделните листа. Така се стимулира образуването на повече нови корени. За да не се счупят младите растения при огъването им е необходимо да се полеят не по-късно от два дни до пикирането.
Този метод на пикиране много напомня на засаждането на прераснал разсад домати, който доби популярност през последните години – засаждат се полегнали под лек наклон, като така се увеличава площта за образуване на нови корени и доматите растат здрави и силни.
Заслужава си да се провери дали този нестандартен метод работи, като се отчетат плюсовете и минусите му.
Методът е проверен и приложим само за пикиране на разсад домати.