Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.05.2019 г.

Садим домата в градината по учебник

Садим домата в градината по учебник

Саденето на домати на открито продължава до към 15-ти май, в зависимост от района на страната. Изборът на подходящ сорт е от особено значение. Те може да бъдат високостъблени (индетерминантни) и нискостъблени (детерминантни). Има и такива, които може да бъдат отглеждани безразсадно, но плододаването настъпва с около 20 дни по-късно, а добивите са по-ниски.

За отглеждането на домати се избират равни или леко наклонени на юг дълбоки плодородни и отцедливи почви на добре огрявани от слънцето места. Предшественици може да бъдат почти всички подхранвани с оборски тор култури. Да се избягват пипер, патладжан или картофи и разбира се домати. Често се случва при неспазване на сеитбообората, и засяване на домати на едно и също място да бъдат нападнати от бактериално гниене. При такива ситуации задължително променете мястото на доматите в градинат.

Бактериално гниене по доматите!

Избраният парцел трябва да бъде подготвен още от есента – дълбоко изоран и наторен с оборски тор и суперфосфат. През пролетта се прави плитка обработка, а при по-бедни почви отново може да се внесат минерални торове, примерно за площ от 100 кв.м по 2 кг суперфосфат и калиев тор и 1,5-2 кг амониева селитра. Добри резултати се получават, когато вместо калиев тор се използва растителна пепел – по 10-15 кг за посочената площ. След това се прави подравняване и брануване или пък се грапи. Оформят се лехи през 80-85 см за индетерминантните и полудетерминантните сортове и на 60 см за детерминантните.

Независимо от това къде и как е отгледан разсадът, една седмица преди изнасянето му на открито, растенията трябва да бъдат закалени. Предния ден не се поливат. Разсадът се изважда с повече пръст около корените. Подбират се добре развити и здрави растения  с дебело стъбло, къси междувъзлия, добре оформена, но не голяма коренова система и нормално оцветени за сорта 8-10 бр. листа.

Преди засаждането се изкопават ямки през 35-40 см една от друга. В тях може да се насипе угнил оборски тор, който да се размеси с почвата. Всяко растение се поставя в ямката и се заравя до или малко над котиледоните. Когато разсадът е малко попрерасъл, растенията се полагат в ямките и се заравят с почва, но не повече от 7-8 см над останалите. Много дълбоко засаждане не е желателно, тъй като може да се забави растежа и развитието. Нискостъблените сортове се разсаждат през тир, от двете страни на всеки втори тир, като се оформя висока леха с по 2 реда на 50 см един от друг. В редовете растенията са през 35-40 см и се покриват с почвата от свободния тир. Веднага след това, се поливат ръчно с неголямо количество вода, която да не бъде по-студена от почвата. След няколко дни поливката се повтаря.

Ранно засяване на домати - рискове!

При високостъблените и полувисокостъблените до всяко растение се забива кол с височина около 1,5 м и дебелина 3-4 см. При нискостъблените се поставя по-ниско колче, за което растението да се привържи. Отглеждането на домати може да бъде и на телена конструкция с височина 130-150 см за индетерминантните и около 70-80 см за полудетерминантните. Коловете се забиват през 2-3 м и към тях се опъват по 2-3 реда тел, като първият е на височина 20-25 см над почвената повърхност, а следващите през 25-30 см.

Садим домата в градината по учебник
38313
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Седмични ценови изменения на цените на едро на плодове и зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини