Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.03.2019 г.

Ако започнат да ви съхнат листата на доматите

Ако започнат да ви съхнат листата на доматите

Бактерийното изсъхване на доматите се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява още и пипера, патладжана. Бактерията се запазва в растителните остатъци в почвата до тяхното изгниване. Може да се запази и в използвания инвентар, щайги, оранжерийни конструкции. Основен източник на зараза са семената. При повърхностна инфекция запазват кълняемостта си и са сигурен източник на първична зараза. Семена получени от системно болни растения имат силно понижена кълняемост. Бактерията прониква през рани от болни растения  при пикиране, разсаждане, окопавани, колтучене и беритба. Болестта се проявява като системна и локална.

При оранжерийни условия локалното разпространение се разпознава по  сиво-зелените мазни участъци между жилките, които бързо изсъхват. Повредите наподобяват слънчев пригор или такива получени от растително- защитни препарати.

Интересен холандски метод за пикиране на домати!

При системната форма най–долните листа изжълтяват и изсъхват наполовина, или изцяло и увисват, докато листата от срещуположната страна остават нормално зелени, листната дръжка се извива дъгообразно към страната на изсъхналите листа на сложния лист. По-късно преминава към горните листа на растението, върхът завяхва и цялото растение изсъхва. При разрязване стъблата на такива растения проводящите съдове са тъмно жълто до кафяви, особено в основата на възлите. Навлиза и в плодовете, които не се развиват или узряват неравномерно – месото пожълтява, а жилките стават кафяви.

При полски условия по-старите листа се накъдрят и краищата им пожълтяват. Растенията се развиват слабо и постепенно изсъхват. При силна зараза по  стъблото се образуват надлъжни жълти пукнатини, които понякога се разтварят  при възлите и образуват рани. По плодовете се наблюдават малки 2-3 мм  леко повдигнати бели петна с тъмен център  Това петносването на плодовете е наречено  “птиче око”. По зелените плодове е като малки, белезникави, кръгли петна с по-тъмен център, а при  узрелите - ореолът около петното става жълто-розов и се забелязва по-слабо.

Признаци на болестта се наблюдават след образуване на 3-4 китка и много по-рядко при млади растения.

Борбата

- засаждане на чисти от зараза почви. За целта в продължение на 3 години се отглеждат растения, които не боледуват от тази болест;

- задължителен анализ на семената за посев;

- очистване на семената от бактерията се постига при 96 часова ферментация на пулпа;

- обеззаразяване на семената с 0,8% разтвор на оцетна киселина киснене в продължение на 24 часа при температура 20-21°С;

- обеззаразяване на почвата при производство на разсад с формалин.

Ако започнат да ви съхнат листата на доматите
2903

Последни материали
Виж
Засегнати са Силистренско и Добричко
Бавно и полека се роят случаите на Африканска чума при дивите свине
Напоителни системи
Приключи възстановяването на подпорната стена край пловдивското село Катуница
Дъмпинг
Украйна изнася все повече мед, но при спад в приходите
Конкурентите напредват
Водещ кредитор на фермерите в Румъния получава свежи 5 милиона евро от ЕБВР
Агенция MARS
Меката зима вдигна оценките за добивите от есенниците в ЕС
Пълната инвестиция ще създаде 5 хиляди работни места
Германска компания инвестира 1 млрд. евро в земеделско производство в Унгария
Свързани материали
Виж
Причините
Защо листата на разсада на доматите пожълтяват
Практика
Защо разсадът домати става виолетов
Наръчник за директните плащания - трета част
Какви минимални добиви ще доказвате за плодове и зеленчуци през 2019 г.
Чуждият опит
Интересен холандски метод за пикиране на домати
Практика
Стигате до пикиране на разсада – доверете се на майсторите!
Прогнози
CAPA: Растящото потребление ще повиши рязко реколтата от домати и пипер
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам