Начало » Важно за фермера » Животновъдство
01.04.2019 г.

До 90 хиляди лева ще бъде помощта за малките и мобилните кланици

Преди да бъде нотифицирана
До 90 хиляди лева ще бъде помощта за малките и мобилните кланици

sinor

Въпреки че Европейската комисия все още не е одобрила държавната помощ в подкрепа на малките кланици, която се очаква с нетърпение от животновъдите, Синор.БГ ще припомни основните изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите, за да получат подобно подпомагане.

Целта за изграждане на кланиците е дребните фермери или сдружения от животновъди да имат възможност бързо да обработят животните при малки поръчки. Очакванията на овцевъдите бяха за Великден да разполагат с подобни малки кланици, за да могат по наредба 26 да продават директно прясно агнешко месо от фермите. Дали защото лобито на големите кланици, които чрез посредниците продължават да извиват ръцете на малките фермери, е голямо, но нотификацията за тази помощ все още се бави.

А иначе до 2020 г. по тази схема може да се усвоят 2,5 милиона лева. Помощта за един проект е до 50 на сто от стойността й, като максимално може да се отпускат до 90 хил. лева на един животновъд.

Схемата е достъпна за всички лица, отговарящи на следните условия:

- да са регистрирани по реда на Наредба 3 от 29 януари 1999 г., а ако са организации или групи производители изискването се отнася за всеки един от техните членове. (Това  изискване следва да бъде изпълнено при кандидатстване, както и следва да бъде поддържано в 4-годишен срок от датата на договора за предоставяне на държавна помощ);

- в случай, че кандидатстват за финансиране за изграждане на кланични пунктове, кандидатите следва да представят в ОДБХ проект на обект отговарящ на изискванията на Наредба 4;

- в случай, че се кандидатства за мобилни обекти, кандидатите следва да представят в ОДБХ проект на обект отговарящ на изискванията на Регламент (ЕО) № 852/2004 и Регламент (EО) № 853/;

- да са собственици/наематели на животновъдни ферми, регистрирани по реда на чл. 137 от ЗВД. По отношение на организации или групи производители изискването се отнася за всеки един от техните членове.

- да отговарят на дефиницията за малки и средни предприятия с персонал до 250 души и годишен оборот до 50 млн. лв., едноличните търговци  да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията

За допустими по схемата се считат инвестициите за изграждане на кланичен пункт (включително закупуване на необходимото оборудване), в който ще се извършва добив и транжиране на месо, съгласно изискванията на наредба 4 за специфичните изисквания към производството на суровини и храни от животински произход в кланични пунктове, тяхното транспортиране и пускане на пазара.

За този тип инвестиции могат да кандидатстват земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба 3, собственици/наематели на животновъдни ферми, регистрирани по реда на чл. 137 от ЗВД.

Парите ще се използват и за приспособяване на съществуваща сграда за целите на кланичен пункт (включително закупуване на необходимото оборудване), в който ще се извършва добив и транжиране на месо.

За този тип инвестиции могат да кандидатстват земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г., собственици/наематели на животновъдни ферми, регистрирани по реда на чл. 137

от ЗВД;

Субсидиите ще се отпускат също за покупка на мобилен кланичен пункт, където ще се извършва добив и транжиране на месо, отговарящ на изискванията на Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно хигиената на храните и Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход.

Помощта не се отпуска за разходи, възникнали в резултат от припокриване на допустими инвестиции при кандидатстване за помощ за изграждане на кланици за повече от един вид животни; разходи, произтичащи от повторно кандидатстване за определен вид инвестиция от страна на лице, което вече е получило помощ за същия вид инвестиция; разходи за закупуване на оборудване, машини и съоръжения втора употреба; разходи за данък добавена стойност (ДДС); разходи за застраховка; административни разходи; разходи за финансиране на лихви; транспортни разходи; разходи, извършени преди подаване на заявление за кандидатстване; разходи към доставчици на материални активи или извършители на услуги, с които кандидатът е свързано лице 4 по смисъла на §1, ал. 1 и ал. 2 на Търговския закон;

Самата инвестиция трябва да бъде изпълнена за 9 месеца от сключването на договора или до 18 месеца, ако е свързана със строително-монтажна дейност.

Помощта, съгласно тази схема не може да се натрупва с всякаква друга форма на публична финансова помощ 5 във връзка със същите допустими разходи или с помощ de minimis за едни и същи допустими разходи.

При подпомагане при условията на тази схема не се допуска промяна по отношение на субектите, които се подпомагат. Договорът между Фонда и земеделския стопанин не може да се променя по отношение на страни по договора, включително не са допустими прехвърляния на права и задължения по него.

До 90 хиляди лева ще бъде помощта за малките и мобилните кланици
22967
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
НСИ отчете
Инфлацията през февруари е 16%, мобилните услуги и храните поскъпват най-много
Законодателството е от 2021 г.
В Германия все повече насърчават инвестициите в мобилни кланици
Позиция на бранша
Производители на ягоди и малини искат помощ от кабинета за наемане на хиляда украински бежанци
Без да се раздува щатът
Кардинални промени структурата на службата за съвети в земеделието
Позиция на асоциацията
Потребители питат защо КЗП е допуснала неравноправна клауза в общите условия на мобилните оператори
Асоциацията на потребителите
Иска се оставката на цялата държавна комисия заради поскъпването на мобилните услуги
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини