Начало » Пазари » Животинска продукция
06.01.2023 г.

В Германия все повече насърчават инвестициите в мобилни кланици

Законодателството е от 2021 г.
В Германия все повече насърчават инвестициите в мобилни кланици

sinor.bg

С цел да се засили разнообразието от преработвателни предприятия в селските райони на Германия Федералното министерство на храните и земеделието (BMEL) е въвело стимули за разширяване на мобилното клане. В рамките на програмата за насърчаване на иновациите се предвижда финансова подкрепа за проекти, свързани с разработване на нови методи и подходи, съобщават от германското агроведомство. Освен компаниите могат да кандидатстват и университети и неуниверситетски научноизследователски и развойни институции.

От години броят на кланиците в Германия, предимно по-малки и местни, намалява. Поради постепенната централизация на кланичната промишленост за малките ферми става все по-трудно да намерят кланица в близост до местонахождението им. И понеже мобилното клане означава по-малко натоварване и стрес при транспортирането на животните, което би намалило разходите на фермерите, затова стимулите за създаване на мобилни кланици расте. Новата възможност за финансиране подпомага процедури за подобряване на хуманното отношение към животните и изследвания на качеството на продуктите и месото, които се различават от конвенционалните процедури за клане.

Добра алтернатива се явяват частично или напълно мобилни кланични пунктове и разработка на по-добри възможности за предлагане на пазара. В тази връзка нараства интересът към клането в стопанствата или в близост до пасищата. Познатата среда и фактът, че не е необходимо да се транспортират живи животни до кланицата, дават възможност за клане по особено щадящ животните начин. А това отговаря и на въпроса как клането на място влияе върху качеството на месото.

Новото финансиране стана възможно благодарение на влезлите в сила през 2021 г. разпоредби на ЕС в областта на храните за клането във ферми и на пасища. Оттогава не само месарите, но и стопанствата, които досега не са имали разрешение за това, имат възможност да колят животни в стопанството на произход. С одобрението на компетентния орган на една кланична операция могат да бъдат заклани до три говеда, шест прасета или три еднокопитни животни с помощта на мобилна единица.

Според германски ветеринари за малките кланици или за директните търговци с конвенционални или биологични методи на отглеждане клането в стопанството на произход може да бъде уникален търговски момент и по този начин да подобри икономическите възможности. Особено в селските райони и алпийските региони създаването на мобилни кланици има смисъл, за да се разшири създаването на регионална стойност и да се засили икономическата жизнеспособност.

Парламентарният държавен секретар във Федералното министерство на храните и земеделието Офелия Ник посочва, че „с тази практика искаме да засилим разнообразието на селскостопанските предприятия. Месото от мобилно клане има потенциал да увеличи създаването на стойност в селските райони. Искаме да популяризираме съвременни, практични методи за щадящо животните мобилно клане във фермите. Особено се радваме на нови импулси от страна на стартиращи предприятия - особено от селските райони".

В Германия все повече насърчават инвестициите в мобилни кланици
6084
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
НСИ отчете
Инфлацията през февруари е 16%, мобилните услуги и храните поскъпват най-много
Позиция на бранша
Производители на ягоди и малини искат помощ от кабинета за наемане на хиляда украински бежанци
Без да се раздува щатът
Кардинални промени структурата на службата за съвети в земеделието
Позиция на асоциацията
Потребители питат защо КЗП е допуснала неравноправна клауза в общите условия на мобилните оператори
Асоциацията на потребителите
Иска се оставката на цялата държавна комисия заради поскъпването на мобилните услуги
Дано да започнат поне от 2022 г.
С 28-те си мобилни офиси службата за съвети ще действа до 2025 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини