Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
23.02.2019 г.

4 стъпки за ефективна стратегия за пролетно торене

4 стъпки за ефективна стратегия за пролетно торене

Как да подготвите своята стратегия за пролетно торене? В години на силна конкуренция, екологични ограничения, а в същото време желание за висока продуктивност, успешните земеделци включват следните принципи в своята стратегия за пролетно торене. Специалистът в прецизното торене Sulky подготви за вас ефективна стратегия за пролетно торене, която да приложите в стопанството.

1. Правилният източник

Съчетайте правилно типа тор, който ще използвате, с нуждите на културите. Съществуват много видове торове, както естествени, така и промишлено произведени. Трябва да осигурите балансирано снабдяване с основни хранителни вещества, като се вземат предвид естествените източници и характеристиките на специфичните продукти в наличните форми.

2. Точното време

Осигурявайте хранителните вещества тогава, когато културите се нуждаят от тях. Вземайте решения въз основа на постоянен мониторинг на развитието на културите, особено през студените зимни месеци, а също съобразете динамиката, с която културата усвоява веществата, с цел намаляване рисковете от загуба на хранителни вещества. Кога културата се нуждае от хранителни вещества и кога те са готови да постъпят в нея? Какви са шансовете за загубата им преди поемането? Вземете всички тези фактори под внимание, защото ефективното управление на торовете, ще ви доведе до значителни икономии и по-ниска себестойност на операциите.

3. Точната мярка

Съпоставете количеството хранителни вещества със специфичните нужди на културите. Балансирайте нуждите на културата, като не прилагате прекалено малко или твърде много количество, което може да се разпространи и загуби в околната среда.

4. Точното място

Вниманието трябва да се насочи към връзката между кореновата система и почвата, както и усвояването на хранителните вещества, затова те трябва да се прилагат там, където културите могат да ги използват. Управлявайте различията и настъпващите промени във всяко поле, за да отговорите на специфичните за посева нужди и да ограничите до минимум потенциалните загуби.

Пролетно торене - направете почвен тест

Изграждането на план за торене помага на земеделските производители да увеличат ефективността от употребата на хранителните вещества. Първата необходима стъпка от този план е да направите актуален почвен тест. Ако наскоро не сте тествали почвата е напълно възможно да прилагате повече тор, отколкото са нуждите на вашата култура.

Използването на променлива скорост също може да бъде от полза за вашата работа, тъй като поставя точното количество хранителни вещества там, където са необходими.

Някои фермери предпочитат да изчакат до пролетта за разхвърлянето на суха тор, тъй като прилагането ѝ през зимата носи своите рискове. Например, прилагането на фосфор по замръзнала или покрита със сняг почвена повърхност, значително увеличава шансовете за оттичане на хранителните вещества при зимни дъждове или снеготопене.

Според специалистите пролетното торене - преди, по време на или след засаждане, намалява значително загубите и оттичането на хранителни вещества.

Друг начин за предотвратяване на риска от оттичане на хранителните вещества е засаждането на т.нар. покривни култури. Покривните култури улавят хранителните вещества и ги задържат във фермата от есента до пролетта.

Прилагайки всички тези фактори във вашия план за торене, бихте могли да спестите време и пари.

Материала е предоставен с любезното съдействие на Опитоком!

4 стъпки за ефективна стратегия за пролетно торене
21676
 

Последни материали
Виж
Горят вековни букови гори
Гори резерват „Стенето“ в Национален парк „Централен Балкан“
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
ЮЗДП
Само в Югозападна България са избухнали 60 пожара от началото на годината
Предстоящо
На 21 юли в София ще сe проведе фермерски пазар с благотворителен концерт на Филип Синапов
Защита на българските месопреработватели
Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 юли 2024 година
Търговията със зърно и слънчоглед на борсата замря
Свързани материали
Виж
Полезно и практично
По листата на краставиците може да определите дефицита от хранителни вещества
Съвети за градинря
Причини за опадане на завръзите на краставиците
Навреме
Правилно подхранване на пипера
Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците
Употреба и дози
Подхранване на доматите с борна киселина
За нормално развитие на културите
При подхранването на краставиците с фосфор и калий е важно да знаем...
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини