Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.02.2019 г.

Сега се засяват семената за ранно полско производство на патладжани

Сега се засяват семената за ранно полско производство на патладжани

За ранно полско производство на патладжан семената се засяват около 10 февруари в отопляеми култивационни съоръжения. Сеитбената норма е 6-8 г/кв. м. За предпочитане е редовата сеитба, като подготвената повърхност на почвата се маркира на редове през 5 см и дълбочина около 2 см. Гъстият разсад се пикира, когато растенията образуват два същински листа в отопляеми съоръжения на разстояние 10х10 или 12х12 см.

Грижите за отглеждане на разсада се състоят главно в поддържане на необходимата температура в съоръженията от 23 до 25°С и 70-80% влажност на почвата, борба срещу сеченето и предпосадъчно закаляване на младите растения.

Най-добри предшественици за патладжана са бобовите и тиквовите култури. Той не трябва да се отглежда на едно и също място поне през 3-4 години. Като топлолюбива култура за ранно отглеждане на открито, трябва да се подбират топли, защитени от ветровете места с по-леки песъчливо-глинести, лесно затоплящи се почви.

За добра реколта от лук са нужни подходящи съседи!

През есента определената площ се изорава на дълбочина около 25-30 см, като заедно с това се внасят 300-400 кг на 100 кв. м полуугнил оборски тор, 2 кг фосфорен и 1 кг калиев тор. Ако растенията ще се отглеждат на висока равна леха, още през есента, след дълбоката оран, площта се набраздява през 160 см. Рано напролет се бранува. При отглеждане на патладжана в редове, напролет почвата се култивира и в началото на април се преорава на 15 см.

Засаждането на подготвения разсад, който трябва да е във фаза 4-5 лист, става към 25 април за Южна България и с около 15 дни по-късно за Северна България, в зависимост от климатичните условия. При отглеждане на висока равна леха растенията се засаждат на двуредни ленти по схема 100+60х35 см, а при редово отглеждане на разстояния 70-80х35 см. След разсаждането се полива.

Грижите през вегетацията се състоят в следното: 4-5 дни след засаждането се подсаждат загиналите и неприхванали се растения. Първата редовна поливка се прави около седмица след разсаждането. Младите растения се прихващат сравнително бавно, затова първата копан се извършва след първата поливка. С второто окопаване, което става след окончателното прихващане на растенията, в междуредовите разстояния се прокарват поливни вади за браздово поливане на насаждението. Преди започване на беритбата,  поливките се извършват в интервал от 10-14 дни, а след това през  7-8 дни. През вегетацията растенията се подхранват 2 пъти – първото в началото на цъфтежа, а второто около две седмици след това. Добре е да се извърши и едно шербетуване с размит в поливната вода оборски тор в средата на юли. 

Беритбата на патладжана започва от средата на юни и продължава многократно. Прибирането на готовите плодове става ръчно. Откъсват се само плодовете, които имат характерните за сорта признаци (цвят, блясък, едрина), но и са слабо омекнали. Добивът варира от 3 до 5 тона в зависимост от приложената агротехника, външните условия и успешната борба с вредителите.

Сега се засяват семената за ранно полско производство на патладжани
1426

Последни материали
Виж
След неуспешни преговори с враждебно настроеното към тях правителство
В Гърция фермерите започват отново да блокират пътища
Фермерите са наясно какво рискуват заради максималното използване на влагата в почвата
В южна Украйна започна сеитбата на ранните култури
Близо две трети от потенциално опасното месо е изнесено в неуточнено направление
Световният лидер в износа на пилешко изтегля стотици тонове заради салмонела
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 12-15 февруари 2019 г.
Хлебната пшеница на борсата поскъпна с до 40 лева на тон
Турските фермери печелят яко от „Венецуелската афера”
Наглост, граничеща с престъпление
Бракониери от Разложко с нагли заплахи над горските
Свързани материали
Виж
Не забравяйте да сложите и патладжан в оранжерията
Много цвят малко плод
Проблеми със завързите на оранжерийните патладжани
Мариновани патладжани
Вкусна гозба от патладжани
Практика
Има начини да предпазим пипера и патладжана от окапване на цветовете
Практика
Плодовете на патладжана задължително се режат, не се откъсват
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам