Начало » Новини » Коментари
04.02.2019 г.

Фермери искат оставката на Порожанов заради схемите в зеленчукопроизводството

Общо събрание Асоциация Български пипер
Фермери искат оставката на Порожанов заради схемите в зеленчукопроизводството

sinor

Производителите на пипер са първите, които ще поискат оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради бездействието му по отношение на несправедливото разпределение на европомощите в сектор „Плодове и зеленчуци“. Това съобщи за Синор.БГ организационният секретар на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев след общото събрание на организацията, проведено на 2 февруари в Хисаря. Всичките 130 компании от пиперопроизводството, членове на организацията, са възложили на управителния съвет да започне преговори с останалите браншови съюзи и асоциации от сектор „Плодове и зеленчуци“ за протести срещу начина, по който министерството на земеделието провежда политиките в сектора, довел до безброй много схеми за източване на евросредствата.

Още през лятото на миналата година предложихме на министерството на земеделието 38 мерки срещу неправилното разходване и разпределение на европейското и национално подпомагане“, посочи Василев. До този момент обаче министерството не е одобрило нито една от тях. „Привидно се активизираха от началото на тази година при обсъждането на новите схеми за директни плащания, но само ни хвърлят прах в очите и ни залъгват, без да се съобразяват с нашите предложения, посочи още експертът.

От асоциацията са против дори последното решение за отделянето на пипера със самостоятелен бюджет за подпомагане, тъй като чрез него отново ще се отвори врата за източване на средства, защото контролът е изключително слаб.

Още през миналата година браншовиците предложиха самите фермери да помогнат на администрацията при контрола върху полетата, привидно засадени с картофи. „Всеки от нас знае в землището, което обработва, къде са замаскирани „празните ниви на чертожниците“, защото там на практика семената са насадени на няколко метра, колкото да се заяви помощ за картофи“, припомни Василев.

Тогава самите членове на асоциациите предложиха на министерството и фонд „Земеделие“ да им посочат тези ниви, така че проверяващите да премахнат схемаджиите, но от ведомствата обясниха, че нямали достатъчно кадри, които да правят подобни инспекции.

Миналата година браншовиците поискаха да подпишат с агроминистерството и меморандум, чрез който чиновниците да бъдат задължени да информират бизнеса за реално заявените площи и получената реколта, но и досега подобен документ не е подписан.

„Целта ни беше да получим реални данни за състоянието на пазара на плодове и зеленчуци, за да можем и ние да правят стратегиите си година за година“, коментира още Василев. Поводът за този меморандум е и огромното разминаване в статистиката за регистрираните картофопроизводители и тези, които са заявили искания за субсидии по обвързаната подкрепа.

В Българската агенция по безопасност на храните БАБХ са регистрирани едва 39 хиляди декара, докато исканите субсидии, отчетени от фонд „Земеделие“, са за цели 120 хиляди декара, припомниха браншовици.

Този проблем беше посочван дори от браншовата асоциация на картофопроизводителите, чиито членове настояват държавата да бъде задължена да изпълнява законовите разпоредби и да отстрани „чертожниците-картофопроизводители“, които садят непроверени семена и по този начин замърсяват почвите, посочи за Синор.БГ председатлелят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

В близките седмици управителният съвет на Асоциация „Български пипер“ ще се свърже с всички представителни организации от сектор  „Плодове и зеленчуци“, за да обсъдят бъдещите си действия по отношение на липсата на диалог с администрацията, посочи Василев. На тези срещи ще се реши и дали браншовиците ще се вдигнат на протест срещу сегашното ръководство на агроведомството.

Само да припомним, че браншовиците настояват за пълна информация по повод фактурите и касовите бележки, депозирани във фонд „Земеделие“ до 31 януари тази година. Въз основа на тези документи държавата ще дава субсидиите по обвързана подкрепа за 2018 г. Според фермерите голяма част от тези финансови документи са фалшиви и не отчитат реално реализираните на пазара плодове и зеленчуци.

Фермери искат оставката на Порожанов заради схемите в зеленчукопроизводството
18472
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
Оферти се приемат до утре, доставките в 4 пристанища са през юни и юли
Саудитска Арабия обяви търг за покупка на близо 600 000 тона пшеница
Оферти се приемат до 25 март
Йордания обяви пореден търг за внос на 120 000 тона пшеница
С отложено плащане до 180 или 270 дни
Египет обяви търг за внос на слънчогледово и соево масло
Предстои да бъде сключено споразумение в две части между сектора и властта
НАЗ: разграничаваме се от обявените в понеделник протести на други организации
От НАЗ категорично не искат оставката на земеделския министър
На днешните преговори в МС фермерите очакват ясна методика за доказване на загубите им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини