Начало » Новини » Интервю
16.01.2019 г.

Георги Василев: Фермери с лавандула и зърно ще заемат мястото на фалиралите пиперопроизводителите

Когато липсват политики
Георги Василев: Фермери с лавандула и зърно ще заемат мястото на фалиралите пиперопроизводителите

Снимка: Личен архив

При сегашната система на подпомагане на земеделието в страната фалиралите пиперопроизводители ще бъдат заменени от стопани, които са твърде далеч от занаята, но „заради субсидиите ще търсят високодобивни сортове, чийто огромен недостатък е, че са само вода и люспи и от тях не стават добри консерви като от традиционните български капии“. Това прогнозира пред Синор.БГ Георги Василев от Асоциация „Български пипер“, според когото до 20 години страната ни едва ли ще си възвърне позициите в зеленчукопроизводството, тъй като малкият бизнес тотално е изхвърлен от професията.

За пример той даде срива в зеленчукопроизводството през последните години, най-вече през 2018-а, когато заради тежките метеорологични условия 30 на сто от пиперопроизводителите в страната фалираха. Пазарът обаче не търпи празно място и през 2019 година интересът към пипера ще се засили, още повече че браншът постигна постоянен бюджет от 6,5 млн. лева по обвързаната подкрепа.

„Новите в бранша обаче ще купуват чушки, които дават между 4,5 и 6,5 тона от декар вместо българските капии, чието качество е несравнимо по-високо, но максималните добиви от тях са между 1,5 и 2 тона“, посочи експертът.

Според Василев големият проблем е в пълния отказ от подкрепа на малкия и среден бизнес. „В Турция и Македония пиперопроизводството се стимулира като поминък на хората от селата и ако там в едно село има 100 къщи, то в половината от тях се отглежда пипер върху малки площи от половин, един или два декара, което крепи производството“, посочва Василев. В същото време в България работната ръка отдавна се разпиля да търси работа в чужбина, затова днес се насърчава само едрият бизнес, само че при него не се държи на качество, а на количество.

И докато министерството подкрепя основно едрия бизнес, на практика той слага прът в колелата на преработвателните предприятия, които се нуждаят от качествени чушки, а те са в основата на традиционните български консерви. Като припомни, че до този момент 240-те консервни предприятия в страната са направили инвестиции за 2 милиарда лева, Василев попита защо не се прави нищо за осигуряване на качествена суровина за тези мощности. Вместо това се измислят схеми за подкрепа на картофи, при които само за 2018 година е замислено източване на около 11 милиона лева по обвързаната подкрепа, допълни експертът.

Проблемите с неадекватната подкрепа са били обсъждани за пореден път на 11 януари т.г. от браншовите организации в областта на плодовете и зеленчуците, които са имали среща в министерството на земеделието и храните по повод предстоящи нотификации за ново финансиране.

„Предлагат от тази година да се отпускат помощи за производство на домати за преработвателните предприятия, но ако тези схеми копират досегашните с картофите, едва ли ще има ефект и от това подпомагане. Още през миналата година браншовите организации от сектора предложихме 8 мерки срещу това безогледно източване на средства, но администрацията се оказа напълно глуха към нашите идеи“, посочи Георги Василев.

Попитан дали тази година очаква увеличение в производството на основните зеленчуци, Василев обясни, че при пипера вероятно площите ще се завишат, тъй като през миналата година от 26-те хиляди декара бяха получени едва 20 хил. т чушки, затова и изкупните цени скочиха до 2 лева за килограм от полето.

Възможно е площите с пипер тази година да стигнат и 40 хиляди декара, но този занаят е труден, изисква страшно много ръчен труд и ако с него се захванат производители на зърно, ще имат нужда от много добри агрономи, за да постигнат високи резултати, категоричен е експертът.

„Изумен съм от стихийността, до която ни доведоха европейските субсидии. Както зърнопроизводителите остро критикуват инвестициите в лавандула, предизвикали маса проблеми в Добруджа, така и догодина ние ще критикуваме същите тези лавандуладжии, които заради пренасищането на пазара ще фалират и вероятно ще се насочат към пипера“, прогнозира Василев. И заключи, че именно заради тези липси на политики българското земеделие трудно би излязло от омагьосания кръг на безалтернативността, в която го държат чиновниците. Неслучайно в министерството на земеделието вече трудно ще видите агроном с повече от 5-годишен стаж в професията.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Георги Василев: Фермери с лавандула и зърно ще заемат мястото на фалиралите пиперопроизводителите
52606
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини