Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.02.2019 г.

Зимната резитба на плододаващите ябълки е различна

Зимната резитба на плододаващите ябълки е различна

Реколтата от овощните култури и нейното качество на 50% зависят от правилната резитба и времето на провеждане. Зимната резитба се провежда след преминаване на силните студове, но преди набъбване на пъпките и ако има измръзване на някои части тя е съобразена с това. При късна резитба, когато сокодвижението е започнало, силите на дърветата отслабват, защото хранителните вещества се насочват към клоните и пъпките.

При семковите тя започва по-рано, защото са по-устойчиви на повратните студове. Резитбата на различните сортове сливи, череши, круши, вишни, праскови дюли и кайсии е почти еднаква и практически не зависи от сортовите особености. При ябълките има много големи различия в резитбата на различните сортове. Всичко зависи от типа плододаване, плодни образувания и вегетативно развитие. Сортовете могат да се обединят в групи, като се препоръчат методи за резитба.

Плодни образувания при ябълките 
Ябълковите дървета се отличават от останалите по това, че отделните  сортове формират различни плодни образувания, което предполага различна резитба. Трябва да се знае и това, че плодните образувания се отличават от вегетативните.
По растежните клончета на обрастващата дървесина се формира и генеративна, която е носител на плодните пъпки. Плодните образувания се отличават от вегетативните леторасти по това, че имат малки размери и кратък живот и никога не се развиват в големи скелетни клони.

Стари сортове ябълки!

Ябълката формира едногодишни и многогодишни плодни образувания. Към едногодишните се отнасят пръстеновидни, копиевидни и стреловидни плодоносни клончета.

Пръстеновидните са клончета с дължина до 5 см и една добре развита връхна пъпка, която е плодна, а страничните често са недоразвити. Плодната пъпка има закръглена форма, разширена в средата и лесно се различава от издължените и конично завършващи листни.

Засаждане овошки!

Копиевидните клончета са също къси и обикновено излизат под прав ъгъл от носещата ги дървесина. Прирастът им е обикновено 5-12 см и също завършват с плодна пъпка. От пръстеновидните се различават по това, че са по-дълги и тънки.
Стреловидните клонки са дълги 10-25 см и често са извити като дъга, завършват с плодна пъпка, а страничните са растежни.
Плодни клонки, които се състоят от няколко пръстеновидни се наричат торбести или сложни. Тези многогодишни разклонения са продуктивни до 6-8 години, а живеят над 10.

Резитба
Резитбата трябва да започне с оценка на състоянието на дървото, а след това да се пристъпи към премахване на всички издънки. Тези лакомници  се разрастват много бързо и изпреварват основното дърво. След това се отстраняват слаби, болни, сухи, кръстосани, сгъстени клони, след което резитбата зависи от сорта и типа плододаване.
Многогодишните клони се отрязват по горната част на пръстена, но без да се оставя чеп и раната веднага се замазват с вар или градинска замазка. Не трябва срезовете да остават необработени, защото бързо се развиват нежелани процеси (напукване и гниене), които могат да увредят сериозно дървото. Резитбата трябва да се извършва при температура не по-ниска от 5 градуса.

Най-бързо развиващи се и трудни за резитба са сортовете Флорина, Джонатан, всички Голден и Делишес. Те плодоносят на пръстеновидни, копиевидни и стреловидни плодни образувания, които са силно сгъстени, плодовете са много, дребни и трудни за съхранение. Тези сортове имат способност за обратно формиране, а силно разрастващата се дървесина се развива на всички многогодишни клони. Ето защо, резитбата на тези сортове изисква отстраняването на не по-малко от половината плодни формирования и скъсяване на останалите копиевидни и стреловидни.

Към втората група се отнасят сортове като Мелба, Макинтош, Виста Бела, Спартан, Айдаред. Тези сортове имат смесен тип плододаване, плодовите формирования са равномерно разпределени по цялата дължина на носещите клони, но са склонни към периодичност на плододаването. Резитбата изисква да се съкратят половината торбести формирования и част от пръстеновидните. Съкращават се и част от вегетативните клони, защото върху тях по-нататък ще се развият плодни  образувания.

Към третата група влизат сортовете Ренета, Калвил, Грени Смит, Шампион. Плодните пъпки при тези сортове се образуват върху едногодишните плодни образувания. Разрастването на многогодишните дървета е много слабо и често се наблюдават оголени скелетни полускелетни клони, а също сило изразена периодичност на плододаване – често на три години. Лекуването е в силно изрязване на 3-4 годишната дървесина, което стимулира ежегодното образуване на едногодишни леторасли. Не е нужно да се чака естественото отмиране на сложните разклонения – те трябва да се изрязват и прореждат така, че да бъдат на не повече от 5 години.

Само правилната и навременна резитба на ябълковите дървета оказва непосредствено въздействие на развитието, плододаването и дълговечността им, а също и на качеството на реколтата

 

Зимната резитба на плододаващите ябълки е различна
41019
 

Последни материали
Виж
Румънската царевица също е „изгоряла“
Суша и аномална жега съсипва реколтите от царевица и слънчоглед в Украйна
Българското зърно отново е с най-атрактивната цена
Египет напазарува 770 хил.тона черноморска пшеница
По време на сеитбата торът и семената се разделят прецизно чрез система с двоен нож
От Канада до Европа: No-till сеялките Vаderstad Seed Hawk стъпват в България
Мотивирана критика
От НАЗ настояват за оставката на зам. министър Таня Георгиева поради несправяне с работата
Актуално по темата
Основни правила за поливане на растенията в горещините
Координация с пожарникарите
Зърнопроизводителите ще се включат в борбата с пожарите
Свързани материали
Виж
Последна част
Опасни мигранти от горите към овощните градини!
Не подценявайте земната ябълка!
Защо капят плодовете на райската ябълка?
Безплатен семинар за стопани
Резитбата за подмладяване при костилкови и семкови насаждения – праскови и ябълки
В Старозагорско
И райската ябълка си има празник – на 19 ноември в село Хрищени
Една от най-страшните болести
Есенни мерки срещу струпясването по ябълката и крушата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини