Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.08.2018 г.

Помислете сега за засаждането на нови овощни дървета!

Помислете сега за засаждането на нови овощни дървета!

Млада овощна градина с конструкция и покритие от фирма Аквамат 2000

В последния календарен месец на лятото земеделските стопани могат да помислят за засаждане на нови овощни дървета. Целта на засаждането е различна: подновяване или разнообразяване на наличния сортимент, усвояване на нови площи и подобряване на условията за пчелна паша.

Подновяването може да бъде наложено от природни бедствия или други нежелани събития, които унищожават дърветата от един или друг сорт на избраните за отглеждане овощни видове. Стопаните трябва да са вече убедени, че в определения микрорайон видът и сортиментът са изгодни от гледна точка на количеството и качеството на добива. От значение също са условията за успешна продажба на плодовете (наличие на търсене, близки тържища, възможности за по-дълготрайно съхраняване на продукцията).

При избирането на нов сорт е необходим съвет от специалист, който да уведоми стопанина за биохарактеристиките на сорта и каква агротехника е подходяща за него. По-точно това са: изискванията към температурния и водния режим, характеристиката на почвата, начинът на засаждане, начинът на формиране на дървесната корона, поддържането на формировката и др.

Съвременното овощарство, при което нараства гъстотата на растенията, изисква и избор на подложка за съответния сорт. Подложката определя растежната сила на културната част. Подложката може да удовлетвори и други изисквания, например при варовита почва.

Друг фактор е нарастващата цена на труда – квалифициран и неквалифициран, което налага съкращаване на съответните разходи. Нискостъблените и по-гъсти насаждения дават възможност за по-ефикасна беритба чрез различни платформи за берачите, както и за механизиране в една или друга степен на беритбените операции.

Създаването на ново насаждение налага цялостен предварителен анализ на природните дадености: надморска височина, изложение и наклон на терена, въздушен режим, реакция на почвата (кисела, неутрална или алкална), съдържание на хранителни вещества, равнище на подпочвените води и др. Получените данни ще послужат при съставянето на технологичните карти и планирането на всички разходи.

Осигуряването на сортово разнообразие дава предимство на стопанина предвид ритмичното натоварване на механизацията и разходите за труд във връзка с прибирането и съхраняването на реколтата. Във връзка с това под внимание трябва да бъдат взети периодите на цъфтеж, когато става опрашването чрез пчелите, и настъпването на беритбената зрелост. При сортове, чиято беритбена зрелост изпреварва за по-дълъг период консумативната, са необходими подходящи складове за лагеруване на продукцията.

Важен момент е осигуряването на помощни материали, когато за дърветата в бъдещото насаждени е необходима опорна конструкция. В този случай точността при разпределението на площите е от изключителна важност. Стопанинът не бива да влиза в преразход, а за хората и механизацията са необходими оптимални условия за достъп до дърветата в насаждението и придвижване в него при осъществяването на агротехническите мероприятия.

Желаещите да бъдат наети за работа в овощарството трябва да притежават съответните знания и умения. За подобряване на квалификацията може да бъде организирано предварително обучение.

Доц д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”, София

Помислете сега за засаждането на нови овощни дървета!
19408
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини