Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.01.2019 г.

С кои забрани сме длъжни да се съобразим при отглеждане на разсад

Важно за подготовката
С кои забрани сме длъжни да се съобразим при отглеждане на разсад

sinor

Настъпи сезонът за отглеждане на разсади и ако знаем кои са грешките, които се допускат за доброто им развитие, ще произведем здрави и качествени растения, каквато е единствената ни цел. Експертите посочват поне десет забрани, с които трябва да се съобразим преди старта.

1. Не използвайте семена с неизвестен произход и от некоректни производители, защото може да се окаже напразно загубеното време и да се стигне до нежелани резултати по отношение на кълняемост и сортови качества. Освен това голяма част от болестите по зеленчуковите култури се пренасят чрез семената: пипер – тютюнево мозаечен вирус, бактерийно петносване; домати – бактерийно изсъхване, листно петносване, фитофторно гниене и др.; краставици – аскохитоза, листен пригор и др. При използването на собствено производство семена е задължително да се потопят в разтвор на калиев перманганат за 20 минути, да се промият и подсушат.

2. Не трябва продължително да се накисват семената – оптималното време за повечето култури е 20-24 часа. Накисването ускорява процеса на покълване, но продължителното престояване във вода често може да се окаже пагубно и семената да загният. Най-добре е да се използва престояла вода, а още по-добре ако е замразена предварително, размразена и темперирана.

3. Семената не трябва да се засяват много рано. По-добре е разсадът да бъде млад и дребен, защото бързо ще компенсира изоставането, а прерасналият лошо понася пресаждането и по-трудно се адаптира към новите условия. Трябва да се отбележи и факта, че растенията се нуждаят от достатъчно количество светлина. Без допълнително осветяване разсадът се издължава, но има и слаб имунитет.

4. Семената не трябва да се сеят в неподходяща почвена среда. За отделните култури тя е различна и от това зависят до голяма степен резултатите. Най-добре е, когато за основа се използва дезинфекцирана пръст от участъка, където ще се отглеждат зеленчуковите култури, да се дообогати с необходимите компоненти. Така растенията ще се адаптират най-бързо след засаждане.

5. Не трябва да се допуска спад в температурите по време на покълване на семената. Ако температурата рязко спадне, то семената губят енергия, не успяват кълновете да се покажат над земята и загиват.

6. Не трябва да се пропуска този важен момент, при който кълновете започнат да се показват над земята. Тогава те се нуждаят от много светлина и трябва да се изнесат на светло и ако е нужно да се включи допълнително осветление, за да не се източат и отслабнат.

7. Не трябва да се преполиват, както и да се пресушават растенията, защото и двата случая са еднакво пагубни за тях, а също не бива да се забравя и честото разрохкване на почвата след поливане. Образуването на коричка на повърхността пречи на корените да дишат.

8. Не трябва растенията да бъдат „натясно като наказани“. Най-малкото е това, че растенията се конкурират за вода и хранителни вещества, но и се засенчват едно-друго. Тези условия благоприятстват появата на сечене, черни петна по листата, сиво гниене и др.

9. Незакалени разсади не трябва да се разсаждат. За тази цел е необходимо за около две седмици да се проветряват, като се изнасят на открито и това време се увеличава, но е важно в този период да се предпазват от прегряване или преохлаждане.

10. Разсадите не трябва да се засаждат, когато слънцето е силно. Най добре е това да става надвечер или при облачно време, но не дъждовно.

Тези забрани звучат доста банално и са известни на голяма част от аудиторията, но приложени комплексно, са много важни за отглеждането на качествени растения.

С кои забрани сме длъжни да се съобразим при отглеждане на разсад
56849
 

Последни материали
Виж
България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел
Гъбари и търговци настояват разрешителното за месечен добив да важи за всички държавни и общински гори в България
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Служители на „ДЛС Дикчан“ се борят с огъня
Голям пожар край Сатовча
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Отново бе закупено половината планирано количество при лек спад в цената
Българската пшеница пак не успя да спечели търга в Йордания
Премахнат е и монополът в товаро-разтоварната дейност
Вътев очаква удвоен капацитет на товарите с лабораторията на Капитан Андреево
Свързани материали
Виж
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Право в десетката
Добивите зависят от силата на кореновата система
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини