Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.01.2019 г.

С кои забрани сме длъжни да се съобразим при отглеждане на разсад

Важно за подготовката
С кои забрани сме длъжни да се съобразим при отглеждане на разсад

sinor

Настъпи сезонът за отглеждане на разсади и ако знаем кои са грешките, които се допускат за доброто им развитие, ще произведем здрави и качествени растения, каквато е единствената ни цел. Експертите посочват поне десет забрани, с които трябва да се съобразим преди старта.

1. Не използвайте семена с неизвестен произход и от некоректни производители, защото може да се окаже напразно загубеното време и да се стигне до нежелани резултати по отношение на кълняемост и сортови качества. Освен това голяма част от болестите по зеленчуковите култури се пренасят чрез семената: пипер – тютюнево мозаечен вирус, бактерийно петносване; домати – бактерийно изсъхване, листно петносване, фитофторно гниене и др.; краставици – аскохитоза, листен пригор и др. При използването на собствено производство семена е задължително да се потопят в разтвор на калиев перманганат за 20 минути, да се промият и подсушат.

2. Не трябва продължително да се накисват семената – оптималното време за повечето култури е 20-24 часа. Накисването ускорява процеса на покълване, но продължителното престояване във вода често може да се окаже пагубно и семената да загният. Най-добре е да се използва престояла вода, а още по-добре ако е замразена предварително, размразена и темперирана.

3. Семената не трябва да се засяват много рано. По-добре е разсадът да бъде млад и дребен, защото бързо ще компенсира изоставането, а прерасналият лошо понася пресаждането и по-трудно се адаптира към новите условия. Трябва да се отбележи и факта, че растенията се нуждаят от достатъчно количество светлина. Без допълнително осветяване разсадът се издължава, но има и слаб имунитет.

4. Семената не трябва да се сеят в неподходяща почвена среда. За отделните култури тя е различна и от това зависят до голяма степен резултатите. Най-добре е, когато за основа се използва дезинфекцирана пръст от участъка, където ще се отглеждат зеленчуковите култури, да се дообогати с необходимите компоненти. Така растенията ще се адаптират най-бързо след засаждане.

5. Не трябва да се допуска спад в температурите по време на покълване на семената. Ако температурата рязко спадне, то семената губят енергия, не успяват кълновете да се покажат над земята и загиват.

6. Не трябва да се пропуска този важен момент, при който кълновете започнат да се показват над земята. Тогава те се нуждаят от много светлина и трябва да се изнесат на светло и ако е нужно да се включи допълнително осветление, за да не се източат и отслабнат.

7. Не трябва да се преполиват, както и да се пресушават растенията, защото и двата случая са еднакво пагубни за тях, а също не бива да се забравя и честото разрохкване на почвата след поливане. Образуването на коричка на повърхността пречи на корените да дишат.

8. Не трябва растенията да бъдат „натясно като наказани“. Най-малкото е това, че растенията се конкурират за вода и хранителни вещества, но и се засенчват едно-друго. Тези условия благоприятстват появата на сечене, черни петна по листата, сиво гниене и др.

9. Незакалени разсади не трябва да се разсаждат. За тази цел е необходимо за около две седмици да се проветряват, като се изнасят на открито и това време се увеличава, но е важно в този период да се предпазват от прегряване или преохлаждане.

10. Разсадите не трябва да се засаждат, когато слънцето е силно. Най добре е това да става надвечер или при облачно време, но не дъждовно.

Тези забрани звучат доста банално и са известни на голяма част от аудиторията, но приложени комплексно, са много важни за отглеждането на качествени растения.

С кои забрани сме длъжни да се съобразим при отглеждане на разсад
57266
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини