Настъпи сезонът за отглеждане на разсади и ако знаем кои са грешките, които се допускат за доброто им развитие, ще произведем здрави и качествени растения, каквато е единствената ни цел. Експертите посочват поне десет забрани, с които трябва да се съобразим преди старта.
1. Не използвайте семена с неизвестен произход и от некоректни производители, защото може да се окаже напразно загубеното време и да се стигне до нежелани резултати по отношение на кълняемост и сортови качества. Освен това голяма част от болестите по зеленчуковите култури се пренасят чрез семената: пипер – тютюнево мозаечен вирус, бактерийно петносване; домати – бактерийно изсъхване, листно петносване, фитофторно гниене и др.; краставици – аскохитоза, листен пригор и др. При използването на собствено производство семена е задължително да се потопят в разтвор на калиев перманганат за 20 минути, да се промият и подсушат.
2. Не трябва продължително да се накисват семената – оптималното време за повечето култури е 20-24 часа. Накисването ускорява процеса на покълване, но продължителното престояване във вода често може да се окаже пагубно и семената да загният. Най-добре е да се използва престояла вода, а още по-добре ако е замразена предварително, размразена и темперирана.
3. Семената не трябва да се засяват много рано. По-добре е разсадът да бъде млад и дребен, защото бързо ще компенсира изоставането, а прерасналият лошо понася пресаждането и по-трудно се адаптира към новите условия. Трябва да се отбележи и факта, че растенията се нуждаят от достатъчно количество светлина. Без допълнително осветяване разсадът се издължава, но има и слаб имунитет.
4. Семената не трябва да се сеят в неподходяща почвена среда. За отделните култури тя е различна и от това зависят до голяма степен резултатите. Най-добре е, когато за основа се използва дезинфекцирана пръст от участъка, където ще се отглеждат зеленчуковите култури, да се дообогати с необходимите компоненти. Така растенията ще се адаптират най-бързо след засаждане.
5. Не трябва да се допуска спад в температурите по време на покълване на семената. Ако температурата рязко спадне, то семената губят енергия, не успяват кълновете да се покажат над земята и загиват.
6. Не трябва да се пропуска този важен момент, при който кълновете започнат да се показват над земята. Тогава те се нуждаят от много светлина и трябва да се изнесат на светло и ако е нужно да се включи допълнително осветление, за да не се източат и отслабнат.
7. Не трябва да се преполиват, както и да се пресушават растенията, защото и двата случая са еднакво пагубни за тях, а също не бива да се забравя и честото разрохкване на почвата след поливане. Образуването на коричка на повърхността пречи на корените да дишат.
8. Не трябва растенията да бъдат „натясно като наказани“. Най-малкото е това, че растенията се конкурират за вода и хранителни вещества, но и се засенчват едно-друго. Тези условия благоприятстват появата на сечене, черни петна по листата, сиво гниене и др.
9. Незакалени разсади не трябва да се разсаждат. За тази цел е необходимо за около две седмици да се проветряват, като се изнасят на открито и това време се увеличава, но е важно в този период да се предпазват от прегряване или преохлаждане.
10. Разсадите не трябва да се засаждат, когато слънцето е силно. Най добре е това да става надвечер или при облачно време, но не дъждовно.
Тези забрани звучат доста банално и са известни на голяма част от аудиторията, но приложени комплексно, са много важни за отглеждането на качествени растения.