Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.01.2019 г.

Да помислим кога е нужна обработка на семената за сеитбата

Преди пролетната сеитба
Да помислим кога е нужна обработка на семената за сеитбата

Инкрустирани семена на краставица Снимка: Sinor.bg

Пазарът на семена непрекъснато се развива и разширява, като предлага нови и различни продукти. По-голяма част от семената не се нуждаят от допълнителна технологична намеса, защото предварително са преминали през различни обработки – почистване, дезинфекция, калибриране, сушене, дражиране и др. Целта е те да станат по-устойчиви на болести и вредители, да се ускори покълването им, по-лесно да става засяването или да станат по-устойчиви към неблагоприятните фактори.

Съвременните технологии предлагат ефективни решения, които включват биологични, физични и химични методи на обработка.

Семена, които не се нуждаят от обработка

Производителите на семена ги предлагат обеззаразени и подготвени за сеитба. Понякога може да са подложени на допълнителна обработка като дражиране или инкрустиране.

При дражирането (гранулиране или пелетизиране) повърхността на семената се покрива с няколко слоя различни вещества – пестициди, фунгициди, микроелементи, растежни стимулатори, микроелементи и полимери, като в резултат се увеличават и размерите на семената. Смисълът е, че при засяване на семената хранителните вещества, подобрителите и препаратите за растителна защита са на разположение на всяко семе. От тази обработка се нуждаят и семена, които имат малки размери и енергийните им запаси съответно са малки, а освен това трудно се разпределят равномерно. Гранулираните семена се нуждаят от постоянна влажност, но всяко предварително омокряне преди засяване е противопоказно, защото разтваря обвивката.

Инкрустирането е способ, при който семената са покрити с тънка цветна обвивка, която увеличава незначително размерите им, но съдържа необходимите вещества за защита и подхранване. Кълняемостта се увеличава, пониците се развиват по-бързо, а ярката оцветеност способства инспектирането на семената по време на сеитба.  Методът се прилага за по-едри семена, които не бива да се омокрят преди засяване, защото обвивката е водоразтворима.

Съвременните технологии предлагат плазмено обработени семена, които са с висока кълняемост и висока устойчивост на всякакви гъбични заболявания, както и обработени с ултразвук, рентгенови и гама лъчи.

Семена, които се нуждаят от предварителна обработка

Обеззаразяването е задължително за семената, които по някакви причини не са били подложени на тази обработка (собствено производство или произведени от нелицензирани производители). За обеззаразяване може да  се използва калиев перманганат (1%-ен разтвор за 60 мин – краставици, домати и пипер), промиване, просушаване и сеитба; син камък (0,02%-ен разтвор за едно денонощие), просушава се и може да се сее по-късно, увеличава кълняемостта , ефикасен е срещу гъбични и бактериални заболявания; водороден прекис (30%-ен прекис се разрежда с вода в съотношение 1:10); натриева основа (1,5%-ен разтвор за 10 мин); солна киселина (20%-ен разтвор на техническа солна киселина за 30 мин), срещу бактериални заболявания и повърхностно пренасяни вируси.

При производство на екологично чисти храни може да се използва сок от алое и вода в съотношение 1:1 за едно денонощие (листата престояват в хладилник едно денонощие и се изцежда сокът им), ефикасно е и при вътрешни бактериални инфекции на семената.

Стратификация и скарификация на семената

Семената на костилковите и семковите овощни култури, които обикновено се използват за производството на подложки, поникват много бавно и трудно, защото имат влагонепроницаема обвивка, а в някои случаи в добавка тя е дебела и твърда. Когато семената не са засети през есента, за да се ускори процесът на покълване, те се стратифицират в пясък. Една част семена се смесва с 3-4 части пясък. Поставят се в добре дренирани контейнери на пластове с дебелина 25-30 см за семковите и 50-60 см за костилковите.

Контейнерите се поставят при температура 3-5 градуса, като се подържа умерена влажност. Продължителността на стратификацията е различна – за ябълката тя е около 50-60 дни, за крушата 60-70 дни, а при костилковите този период е по-дълъг.

Скарификацията е процес, който се осъществява температурно, механично и чрез въздействие на химични вещества.

При механичното въздействие се нарушава целостта на обвивката, за да се осигури възможност на водата да проникне във вътрешността на семената по-бързо. В зависимост от вида на семената това може да се постигне с помощта на игла, шило, пила или друго средство, а в промишлени условия се използват скарификатори. Най-често се прилага при костилковите, но съществуват варианти и при други твърди семена.

Температурната скарификация се базира на рязка смяна на температурата, при което обвивката изпитва свиване и разширение и се нарушава целостта. Тези цикли се повтарят 3-5 пъти, като се потапят семената за 10-15 секунди във вода с температура около 60 градуса, а след това в ледена. Това се прилага и при по-дребни семена, чиято обвивка е твърда или съдържа етерични масла – магданоз, целина, черен кимион, моркови и др.

Семената на много растения служат за храна на животни и птици, но след престояване в стомашно чревния им тракт, те не загиват, а се връщат обратно в природата. Химичното въздействие на 3%-на солна или сярна киселина върху семената за около 10-12 часа изтънява твърдата обвивка и семената поникват бързо.

Да помислим кога е нужна обработка на семената за сеитбата
15385
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини