Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.11.2018 г.

Как да лекуваме рани и пукнатини в овощните дървета

Практика
Как да лекуваме рани и пукнатини в овощните дървета

sinor

Във всяка овощна градина могат да се видят увреждания на ствола и скелетните клони на дърветата. Причините са твърде различни – зимни студове или слънчево изгаряне, прираст, подпочвени води, рани от резитба. Дори и през зимата слънцето може да загрее тъмната кора на дърветата след нощно замръзване. Ако тази смяна на температурите – от ниско към високо, е достатъчно често явление, няма засенчване от листата и кората не издържа – напуква се.

Какви процеси протичат  през зимата?

Соковете на дърветата, които се намират под кората, при нагряване се раздвижват, а след залез слънце замръзват. Ледът има по-голям обем от течността, а твърдата кора не издържа на тези натоварвания и се напуква.

Често се наблюдават и слънчеви изгаряния през зимата, колкото и странно да звучи. Процесите имат следния механизъм – клетките на кората на всяко дърво имат в състава си хлорофил, а на ярко слънце и при отсъствието на листа протичат процеси на фотосинтеза в кората. Да, те не са така интензивни като в листата, но протичат. В процеса на фотосинтеза в кората се синтезират пластични вещества например полизахариди и голям комплекс други вещества, които влизат в строежа на дърветата – растат нови клони, листа, плодове.

През зимата дърветата се намират в покой и няма как да изразходват тези вещества, а работата е в това, че те са доволно активни и предизвикват процеси на фотоокисляване – под въздействие на слънчевата светлина променят своята структура. Енергията, която се натрупва в процесите на окисляване, няма къде да отиде и се образуват петна. Това не е просто „козметичен“ недостатък, а увреждане на кората, което може да даде тласък на развитие на различни заболявания.

Тези рани се превръщат във вход за различни инфекции – бактериите, микробите, вирусите и гъбите от въздуха попадат върху тях, започват да се хранят и размножават. Загниващите части се разрастват и често се образуват кухини в стволовете на дърветата. Увредените части престават да изпълняват функциите си – да транспортират сокове и хранителни вещества до клоните, листата и плодовете.

Лечение

Необходимо е своевременно лечение на увредените стволове и клони. Те се почистват механично до здрава тъкан. Следва обеззаразяване с агенти, които съдържат мед, примерно бордолезов разтвор (1% или 3%) или друго антигъбично средство. Може да се използва и 3% разтвор на железен сулфат. Трябва да се изчака да се изсуши третираната повърхност преди нанасяне на замазката.

Често срещан в миналото вариант е използването на глина и кравешка тор.

Днес се предлагат различни други замазки. Готов вариант е например фитобалсамът Терванол. Задължително се нанася само в сухо време или лек мраз.

Стиктал е също готов вариант за замазка, който съдържа меден хидроокис, цинков оксид и сяра.

Опитът показва, че е нежелателно замазките да съдържат минерални съставки като керосин и бензин. Отлична основа за замазките са натуралният восък, хвойновата смола, растителните масла и защитните фитонциди.

Една примерна рецепта за замазка е: 400 гр борова смола; 100 гр мас или лой; 200 гр пчелен восък; 2 супени лъжици дървесна пепел и 50 мл денаториран спирт. Друг вариант е: 300 гр борова смола (хвойнова смола); 35 гр пчелен восък и 70 мл ленено масло.

Специалистите препоръчват използването на ланолин като мастна съставка. Той се добива от овча вълна и е продукт, който намира широко приложение в козметиката и фармацевтиката при изготвяне на кремове и мази, а също и като основа на някои лекарства.

Дърветата реагират прекрасно като живи организми на естествените съставки в замазките. Те стимулират развитието и обновлението на клетките, спомагат по-бързото възстановяване и препятстват размножаването на вредоносните болестотворни клетки.

Как да лекуваме рани и пукнатини в овощните дървета
24441
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Тема с продължение
Опасни „мигранти” от горите към овощните градини !
Важно за овощарите
Идва време за избор на точната обработка на почвата
Агростатистика
Поливните овощни градини са намалели двойно от 2018 г. досега!
Действа безапелационно
Биопестицидите ентомопатогенни гъби – оръжието на овощарите!
От 5 до 10 години затвор заплашват извършителите
Разследват унищожаването на над 1500 овощни дръвчета в Правешко
ТРГ и решенията по стратегическия план
След 2023 г. ще има субсидии за нови овощни градини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини