Начало » Новини » Коментари
22.07.2024 г.

Градинари и овощари искат помощ заради изгорялата от горещините реколта

На декар трябва да се отпускат по 130 лв. за презасаждане
Градинари и овощари искат помощ заради изгорялата от горещините реколта

Снимка: sinor.bg

Ръководствата на четири от големите браншови организации на производителите на плодове и зеленчуци настояват за спешно отпускане на помощ по схемата „де минимис“ или друг вид подпомагане, за да покрият загубите си от рекордната суша и необичайно високите температури през юли. В открито писмо, изпратено до парламентарната комисия по земеделие, до земеделския, до финансовия министър и до други отговорни лица, ръководствата на Съюза на градинарите в България, на Добруджанския овощарски съюз, на Съюза на дунавските овощари и на Асоциацията на овощарите в България описват трагичното състояние на реколтата след прекомерно високите дневни температури от порядъка на 35-43 градуса, продължили 6-7 поредни седмици.

„Липсата на валежи и на достъп до вода изправи производителите на плодове и зеленчуци пред патова ситуация“, посочват градинарите. И добавят, че през последните 6 години количеството валежи на годишна база прогресивно намалява и са едва около една четвърт до една трета от нормите. От месец януари тази година досега тенденцията се запазва – от четири до три пъти по-малко измерено количество валежи според различните райони на страната. За месеците януари до май тази година са измерени едва 60-70 мм/кв.м валежи. В рамките на май те са около 15 мм. Измерените количества за юни пак тази година са около 20 мм/кв.м.. За първите две седмици на юли валежите са около 5-10 мм.

„Екстремно високите температури в периода от края на май до средата на юли (когато пишем това писмо) – от 35 до над 43 градуса допълнително утежняват ситуацията за производителите на плодове и зеленчуци. Сухото време, изключително високите температури и липсата на достъп до водоизточници представлява сериозна опасност за земеделските стопани и насажденията им. За да съществуват, овощните насаждения имат нужда от интензивно поливане в периода от март до октомври, без значение кога е прибрана реколтата. Те са заплашени от сериозни и за съжаление необратими икономически последствия, включително и от загуба на стопанството си", се посочва в писмото.

Качеството на реколтата от череши, праскови, кайсии, сливи, ябълки и др. е компрометирано, плодовете са с много малки размери, зреят преждевременно, част от тях окапват като защитна реакция от неблагоприятните климатични условия, продължаващи вече над месец (липсата на вода и високите температури). Голяма част от реколтата е негодна за пресен пазар и стопаните са принудени да я реализират на много ниски цени за преработка. Разходът за бране на плодовете също се увеличава заради малкия им размер. В същото време стресът за растенията в насажденията е огромен – без вода във вегетацията те изсъхват, което ще доведе до големи загуби в стопанствата, дори и до загуба на цели стопанства.

Производителите на плодове имат нужда от финансово подпомагане от държавата, за да могат да се справят с тази безпрецедентна ситуация на суша и екстремно високи температури. От една страна тази помощ ще им покрие частично загубите от ниското качество на реколтата през тази година. Последствия за реколтата за следващата стопанска година също ще има, защото в ситуация на продължителен период на стрес диференцирането на плодните пъпки, на които се залага добива от овощните култури, няма да бъде достатъчно.

Засушените овощни видове биват нападани повече от опасни вредители като Черна златка (изключително прогресивно разпространяващ се вредител в цяла източна и Южна България през последните 7-8 години). Тези условия на продължителен стрес ще попречат на растенията да натрупат достатъчно резервни хранителни вещества, необходими за понасяне на ниските зимни температури и нормалното им развитие, и плододаване през следващата година.

При новосъздадените насаждения и тези, в които е извършвано презасаждане с нови млади фиданки, ще настъпи изсъхване заради все още плитките корени, високата евапотранспирация и загубата на вода. В много насаждения процентът на загинали растения ще доближи или ще достигне 100. Тези, които може би ще оцелеят, ще бъдат много слаби, с недостатъчен растеж и недостатъчно натрупани хранителни вещества – рискът от измръзване през зимата е голям. Освен това, твърде високите температури и сушата ще нарушат нормалния им растеж и развитие и време до встъпване в плододаване.

Въз основа на тези фактически обстоятелства, които описват само част от тежката ситуация и последствия за земеделските стопани - предизвикани от рекордно високите температури и незапомнената суша, настояваме производителите на плодове и зеленчуци да получат финансова помощ “de minimis” или друг вид държавна помощ в размер на минимум 1 300 лв/ха в най-кратки срокове. Отпуснатите средства ще бъдат необходими на земеделските стопани още в началото на новата стопанска година, за да могат да покрият част от генерираните загуби, да закупят овощен посадъчен материал за презасаждане на загиналите от сушата растения и да извършват навреме мероприятията по отглеждане на насажденията.

На 9 юли тази година Европейската Комисия (ЕК) обяви, че ще подкрепи със средства от кризисния земеделски резерв на ОСП земеделските пострадали от неблагоприятни климатични явления с безпрецедентен мащаб. Искаме да се осигури подкрепа на пострадалите стопани със средства от кризисния резерв по подобие на колегите от другите страни членки и да инициирате съответната възможна процедура пред ЕК.

Тежката ситуация през тази стопанска година изисква предприемането на краткосрочни финансови мерки за спасяване на земеделските стопанства и дългосрочни мерки, които да направят възможно практикуването на земеделска дейност у нас през идните десетилетия – изграждане на напоителна инфраструктура и осигуряване на достъп до вода на земеделските стопани.

Настояваме за спешна среща с ръководството на МЗХ, в рамките на която да обсъдим сериозността на проблема и намерим възможните решения.

Градинари и овощари искат помощ заради изгорялата от горещините реколта
2481
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Напомняне
Утре изтича срокът за помощта в производството на картофи, орехи и гъби
Парламентарен контрол
Пострадалите от пожари фермери трябва да подпишат декларация за форсмажор
Фонд „Земеделие”
Платиха 42,3 млн. лева по de minimis за животновъди, пчелари и градинари
До 1 декември се подават заявления за подпомагане по de minimis
Рехав втори протест, организаторите сякаш не желаеха диалог
За покриване на енергийни разходи
Нова държавна помощ от 39 млн. лв. за фермерите, достигнали тавана от 280 хил. лв. по „де минимис”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини