Израелската компания Roots Sustainable Agricultural Technologies е изобретила нова технология за отглеждане на салата. Новаторството се изразява в технологията за оптимизиране на температурата на кореновата зона - Root Zone Temperature Optimisation (RZTO). Израелците създават система която поддържа температурата на кореновата зона около 24°С. Същвременно температурата в помещението може да е по-висока от 34°С.
Охлаждането на кореновата система намалява вегетационния период от 30-50 до 27 дни и позволява да се увеличи листната маса на 132%. Теглото на листната маса на марулите, отглеждани с помощта на технологията RZTO е 502 грама, докато теглото на марулите, отглеждани без охлаждане на корените, е 216 грама.
"Системата RZTO е универсална и може да се използва на открито, в торби, почви и хидропоника", споделя Шарон Девир, генерален директор на Roots Sustainable Agricultural Technologies.