Зелените салати са едни от най-разпространените зеленчуци в България и са еднакво търсени през всеки сезон от годината. Това до голяма степен се дължи на възможността да се отглеждат целогодишно и достъпът до висококачествена местна продукция е изключително улеснен за потребителите. Освен това, разходите за производство са значително по-ниски, в сравнение с други зеленчукови култури. Особено в сегашния момент на висока инфлация, водещи до значителни разходи по отопление, торене и манипулация на реколтата, салатите дават добра алтернатива с възможност за печалба.
По данни на НСИ за средната годишна цена на селскостопанската продукция, цената на едро за салати и марули се е покачила чувствително. Докато през 2021 г. се наблюдаваше спад от -4%, спрямо 2020 г., то през 2022 г. се вижда сериозен скок в цените. През второто тримесечие на 2022 г. цената се е вдигнала с цели 60%, от 0,45 лв./бр. до 0,72 лв./бр. През третото тримесечие този ръст е 16%., като салатите са се търгували на 0,65 лв./бр. Очаква се този ръст в цените да се запази и през 2023 г.
На традиционните пазари все повече се търси голяма и едра салата, поради характеристиката за предлагане на брой. В супермаркетите, все повече се засилва търсенето на салатени миксове в готови пакети. Поради тези изисквания на двата пазара, производителите търсят варианти в производството, които да им дадат реколта с обемни и качествени салати.
Затова и от началото на тази година Синджента предлага нов сорт салата батавия - Канариоле, който е с много плътна листна розетка и с голям брой листа. Вземайки под внимание бързо нарастващите цени на всички продукти в сектора е важно новоразработените сортове да са гъвкави и да могат да се напасват към предпочитанията на хората. Сред основните предимства на новия сорт са обемните листни розетки, с голям диаметър, което придава атрактивен търговски вид. Благодарение на обемната си розетка, Канариоле ще изпъкне на пазарите, а също така е подходяща и за запълване на салатени миксове.
Новата салата е със светло зелен цвят и привлекателен блясък на листата, които са крехки и вкусни. Името на Канариоле идва от канарче и като пойната птица, сортът е подходящ за отглеждане от ранна пролет до късна есен. Може да се отглежда на открито и в оранжерии. Засаждането може да започне от началото на март, като тогава се препоръчва да е на закрито. Реколтирането може да продължи в студените месеци, като при температури под -5⁰C, трябва да се има готовност от завиване. Поради по-големия обем на розетките, препоръчително е Канариоле да се засажда на по-ниска сеитбена норма, в сравнение със стандартната за салатите. Препоръчва се засаждане на около 8000 р/дка. Като последно поколение салата от Синджента, Канариоле притежава висока устойчивост към последните раси на пригор на листата, както и средна устойчивост на мозайка и фузариум.
Канариоле се предлага в пелетирани семена, които освен по-бързо и ефективно изсяване, дават близо 100% кълняемост и по-бързо покълване, което е едновременно за всички семена. С тази технология засяването и растежът на продукцията е плавен и уеднаквен, което прави процесът по-лесен за производителя.
Можете да намерите семена от новия сорт салата Канариоле при дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента тук!