Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.09.2018 г.

Време е да засеете зимните марули

Време е да засеете зимните марули

Поради късия вегетационен период и голямата студоустойчивост марулите и салатите се отглеждат през целия зимен и зимно-пролетен сезон. В районите с по-мек климат успешно презимуват на открито и може да бъдат отглеждани не само в студени култивационни съоръжения, но и на открито.

Засейте ги сега

Сеитбата се извършва на добре огрявани от слънцето високи или ниски лехи на 2-3 етапа, през 4-5 дни. Най-подходящ период за северните райони е началото на септември, а за по-южните около средата на месеца. Първо се засяват марулите, а малко по-късно и главестите салати. За отглеждането на разсад за 100 кв.м площ са необходими 3-4 г семена. Подготовката на почвата, начинът на сеитба и грижите са като при есенните салати. Не трябва да се допуска преовлажняване или гъст разсад, тъй като става нежен и трудно се вкоренява. При топло време, растенията от първата сеитба прерастват и стават негодни за ползване. В такъв случай се използват по-късните. Те са готови за разсаждане когато са развили 4-5 листа. Това обикновено е 30-40 дни след поникването – през октомври. В първите дни на месеца се разсаждат марулите, а салатите малко по-късно - през втората половина. По-ранно засаждане на салатата не е желателно, защото растенията бързо нарастват и през зимата може да не издържат на ниските температури.

Сложете ги на тирове

За отглеждане на главеста салата се правят високи лехи, широки около 1,2 м и 50 см пътека между тях, при разстояния между растенията 25Х20-25см. При марулята за предпочитане е отглеждането на тирове, от двете им страни „на кръст”,  сравнително близо до дъното на браздата, на разстояния 30Х25 см. Използва се здрав и не прерасъл разсад, като корените и 1/3 от връхната част на листата се съкращават. Дълбочината на засаждане е както в разсадната леха, а вегетационният връх остава открит. Веднага след това се полива много внимателно. Две седмици след разсажданетосе окопава плитко и се подхранва с 1-1,5 кг амониева селитра на 100 кв.м. Ако с основната обработка не е внесен суперфосфат, може да се добави и по 2,5-3 кг от него. Големите дози азотен тор се избягват, защото влошават зимоустойчивостта.

Предпазете ги през зимата

През декември зимните салати се покриват с полиетиленови тунели. Много важно е да се осигури добро проветряване. През топлите и слънчеви дни, фолиото се отстранява или се повдига частично на определени места. Зимните марули са по-студоустойчиви и при тях обикновено не се налага покриване.

Към края на февруари, в топъл и слънчев ден се извършва подхранване с 1-1,2 кг азотен тор и плитко окопаване. През март полиетиленовите тунели може да се отстранят. При първа възможност презимувалата салата се подхранва с 2-2,5 кг амониева селитра и се окопават. При засушаване през февруари и март внимателно се полива, без да се мокрят вътрешните листа и се поддържа умерена влажност.

Продукцията се прибира през април. От площ от 100 св.м се получават около 1000 марули или до 1800 главести салати.

С добри и доказани качества за нашите климатични условия са българските Зимна маслена глава, Жълт зимен цар, Черна маруля, Жълта (Гюмюрджинска) маруля.

Време е да засеете зимните марули
87611
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
Салатите остават предпочитани от стопаните заради добрите възможности за печалба
Синджента представя нов сорт салата с по-плътна и обемна розетка
Пъпешите IDEAL Melon™ със сребърен медал за иновации от Fruit Logistica 2023
Какво да засадим след лука през август – няколко основни култури
Снежанката и шопската са сред първите 10
Овчарската салата превзе световния връх в класацията на популярен пътеводител
Производството на салати и марули в България се възстановява от пандемията
Нов сорт салата посреща промените в потреблението
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини