Поради късия вегетационен период и голямата студоустойчивост марулите и салатите се отглеждат през целия зимен и зимно-пролетен сезон. В районите с по-мек климат успешно презимуват на открито и може да бъдат отглеждани не само в студени култивационни съоръжения, но и на открито.
Засейте ги сега
Сеитбата се извършва на добре огрявани от слънцето високи или ниски лехи на 2-3 етапа, през 4-5 дни. Най-подходящ период за северните райони е началото на септември, а за по-южните около средата на месеца. Първо се засяват марулите, а малко по-късно и главестите салати. За отглеждането на разсад за 100 кв.м площ са необходими 3-4 г семена. Подготовката на почвата, начинът на сеитба и грижите са като при есенните салати. Не трябва да се допуска преовлажняване или гъст разсад, тъй като става нежен и трудно се вкоренява. При топло време, растенията от първата сеитба прерастват и стават негодни за ползване. В такъв случай се използват по-късните. Те са готови за разсаждане когато са развили 4-5 листа. Това обикновено е 30-40 дни след поникването – през октомври. В първите дни на месеца се разсаждат марулите, а салатите малко по-късно - през втората половина. По-ранно засаждане на салатата не е желателно, защото растенията бързо нарастват и през зимата може да не издържат на ниските температури.
Сложете ги на тирове
За отглеждане на главеста салата се правят високи лехи, широки около 1,2 м и 50 см пътека между тях, при разстояния между растенията 25Х20-25см. При марулята за предпочитане е отглеждането на тирове, от двете им страни „на кръст”, сравнително близо до дъното на браздата, на разстояния 30Х25 см. Използва се здрав и не прерасъл разсад, като корените и 1/3 от връхната част на листата се съкращават. Дълбочината на засаждане е както в разсадната леха, а вегетационният връх остава открит. Веднага след това се полива много внимателно. Две седмици след разсажданетосе окопава плитко и се подхранва с 1-1,5 кг амониева селитра на 100 кв.м. Ако с основната обработка не е внесен суперфосфат, може да се добави и по 2,5-3 кг от него. Големите дози азотен тор се избягват, защото влошават зимоустойчивостта.
Предпазете ги през зимата
През декември зимните салати се покриват с полиетиленови тунели. Много важно е да се осигури добро проветряване. През топлите и слънчеви дни, фолиото се отстранява или се повдига частично на определени места. Зимните марули са по-студоустойчиви и при тях обикновено не се налага покриване.
Към края на февруари, в топъл и слънчев ден се извършва подхранване с 1-1,2 кг азотен тор и плитко окопаване. През март полиетиленовите тунели може да се отстранят. При първа възможност презимувалата салата се подхранва с 2-2,5 кг амониева селитра и се окопават. При засушаване през февруари и март внимателно се полива, без да се мокрят вътрешните листа и се поддържа умерена влажност.
Продукцията се прибира през април. От площ от 100 св.м се получават около 1000 марули или до 1800 главести салати.
С добри и доказани качества за нашите климатични условия са българските Зимна маслена глава, Жълт зимен цар, Черна маруля, Жълта (Гюмюрджинска) маруля.