Алабашът, определен за консумация през зимата, трябва да се прибере преди настъпването на по-сериозните студове. Кочаните се отрязват под кореноплода. Съхраняват се в ровници. Морковите също за консумация през земата се съхраняват в ровници това са някой от съветите на експертите от НССЗ.
Ровникът представлява изкопана в земята яма с размери според количеството на зеленчуците, които ще се съхраняват в него. Дъното на ровника се застила със суха слама, върху нея се нареждат зеленчуците, върху тях слама, а отгоре се натрупва изхвърлената от ямата пръст. На върха на ровника се оставя едно снопче слама, което да опира до другата слама. То може да се маха и слага и по този начин да се проветрява ровника.
Зимната ряпа не е много трайна, затова трябва да се прибере чак когато наближат големите студове.
Октомври е месецът, през който трябва да се приберат зелените домати, останали неприбрани досега. Прибира се също така и карфиола и главестото зеле.
Съхранение на картофи в ровници!