Не само на въглехидрати, но и на витамини, ензими и минерални соли са богати картофите. Поради това са неизменна храна за хората от всички възрасти през зимния сезон. Само един картоф може да удовлетвори дневната нужда на човек от витамин С.
Малки количества успешно се съхраняват в изби и мазета, където има висока влажноскт, температурите са ниски, но падат под 1 градус. За по-големите производители обаче най-лесният начин за дълготрайно съхранение са ровниците. Те обикновено са със следните размери: дължина 8 м, ширина 1,2 - 1,5 м, дълбочина 25 см. В ровник с такива размери при височина на фигурата от клубеноплоди 50-60 см се събират около 3-4 тона.
Надлъж по средата на дъното на ровника се поставя триъгълна скара. Тя се прави от летви, наковани на разстояние 2,5 см една от друга във форма на триъгълник. На всеки 3-4 м върху скарата се поставя по един вертикален отдушник. От двете страни на скарата се осигурява открит достъп на въздух.
Почистените и сортирани картофи се нареждат пирамидално на 50 - 60 см височина. Покриват се с пласт слама, дебел 25-30 см. Отгоре се изсипва един слой пръст с дебелина 15 см. Пръстта се притъпква, за да се стича водата по нея. Със застудяване на времето върху това покритие се поставя още един пласт слама (около 10 см) и пръст (30-40 см). Едновременно с това се затварят и страничните отвори на скарите.
Добрата температура е 1-2 градуса
Ако външната температура се повиши и има опасност от запарване и прорастване на клубените, ровниците трябва да се проветряват. За целта през деня страничните отвори на надлъжната скара се запушват, а през нощта се отварят, за да се осигури достъп на хладен въздух. Във вертикалните отдушници на различна височина се поставят термометри, които следят температурата в ровника.
Благоприятната температура е между 1-2 градуса. Бързото затопляне и отделянето на пара през вертикалните отдушници, е сигнал за развитие на гнилостни процеси. При подходящо време ровникът се разкрива, установяват се повредите и се вземат мерки според пораженията.
При спазване на тази технология картофите в ровниците могат да се съхранят почти до края на март - началото на април.