Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.10.2018 г.

Пригответе обора за зимата, екстремно време може да ви свари неподготвени

Пригответе обора за зимата, екстремно време може да ви свари неподготвени

Зимата чука на вратата, което означава, че трябва да проверите обора, да идентифицирате и коригирате недостатъците така, че животните лесно да издържат студения сезон. Започнете колкото е възможно по-скоро, в противен случай ще бъде трудно (ако не и невъзможно) да изпълнявате определени задачи, когато настъпят студовете. Ето няколко съвета от agro21.

 Късната есен е чудесно време за цялостно почистване на  обор

Отърви се от всички неизползвани консумативи, натрупани през лятото, независимо дали са празни опаковки от  фуражи, счупено оборудване или купища боклук. Избършете праха от всички повърхности, включително стелажи и осветителни тела, с дезинфекциращи препарати. Изчистете подовете, скарите с вряла вода - поддържайте температурата на водата над 55 градуса по Целзий!

Почистването ще отстрани евентуално гризачи и болестотворни огранизми. В хладната есен плевнята с отворени врати ще изсъхне бързо, докато говедата са в двора.

Проверете водопровода

Уверете се, че вашия водопровод работи добре. Наличието на прясна вода за животните е неразделна част от зимните месеци. Някои хора вярват, че кравите в случай на жажда могат да ближат лед или да ядат сняг, но това води дос чревни нарушения и обикновено не е полезно за добитъка. Вместо да разчитате на случайността, проверете захранването с вода на обора.

Съберете и подгответе комплект за първа помощ

Никога не можете да отгатнете кога ще настъпи буря през зимата и ще блокира пътищата, промените в климата водят до все по-екстремни бури и често бедствия.  Ето защо, поддържайте наличностите на сено с 10% повече от необходимото. Това ще ви осигури допълнителна храна за около 2 седмици, ако възникне спешна ситуация.

Подгответе комплект за първа помощ за животните, така че да можете да реагирате сами ако няма възможност да дойде ветеринарен лекар.

Пригответе се за леда

Много неща могат да се използват за намаляване и предотвратяване на подхлъзванията на животните върху лед. Осигурете си слама, сол, пясък и пепел. Всяко от изброените има свои предимства и недостатъци.

Например, солта разтваря леда по-добре, но също така убива растителността. Сламата, пясъкът и пепелта са по-безопасни за растенията и животните, но те забавят топенето на лед и същевременно създават неравна каша на земята. Уверете се, че инструментите ви за почистване на сняг и лед са изправни.

Проверете покрива на обора

Есента е идеалното време за откриване на дефекти в покрива поради проникването на светлина през дупките. Просто отидете следобед и потърсете места, от които прониква лъчите на слънцето. Запечатването на пукнатини и дупки в покривите и стените не само гарантира, че вашият навес е устойчив на атмосферни влияния, но също така помага да се предотврати навлизането на гризачи.

Зимата може да причини много вреди на състоянието на плевнята поради влага, което на свой ред създава среда за растеж на плесен и размножаване на бактерии. Ако не сте сигурни за целостта на покрива или стените, не позволявайте на животните да останат през зимата при тези условия, добитъкът ще започне да болидува.

В същото време проверете и се уверете, че всичките ви лампи работят добре. През топлите месеци с много слънчева светлина изкуственното осветление не е необходимо, но когато дойде зимата, съвсем не е така.

Запасете се с дизиефектант и препарати против гризачи

Голямата гъстота на животните в плевнята и по-трудното подържане на хигиена през зимата води до по-лесно замърсяване на вимето затова е добре да изпозвате дезинфектанти, а не само хартиени кърпи. Чистотата на вимето е важна за предотвратяването на мастит.

За да се предпазите от плъхове и мишки използвайте отблъскващи препарати с които да третирате плевнята и обора. Гризачите са главните виновници за разпространението на зарази.

Пригответе обора за зимата, екстремно време може да ви свари неподготвени
12990
 

Последни материали
Виж
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Свързани материали
Виж
Практика
Овощарите трябва да познават рисковете от топлите зими
Близо 2 млн. лева изплати ДФЗ за зимни пръскания
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Практика
Резници за предзимно вкореняване на овошки или малини
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Новите правила за сечи в горите улесняват държавата и общините в осигуряването на дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини