Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.09.2018 г.

Есенна профилактика и защита на ябълката от струпясване

Практика
Есенна профилактика и защита на ябълката от струпясване

sinor

Струпясването (краста) е едно от най-често срещаните и трудно лечими заболявания, което нанася много сериозни щети на реколтата. То е инфекциозно заболяване, което се причинява от патогенни гъбички, аминоцети и бактерии. Поразява и деформира повърхността на листата, филизите и плодовете на семенните и костилкови овошки и плодни храсти. Различните растителни видове имат и различни причинители на болестта, но симптомите имат сходство – плодовете остават малки, с понижена захарност и съдържание на витамини, нямат представителен вид. Болестта  напада и някои кореноплодни.

Диагностика на заболяването

Причинител на заболяването при ябълката е гъбичката Venturia inaequalis winter. Развива се особено силно при влажна пролет, когато температурите достигнат +20 градуса. По младите листа се появяват светлозелени точки. С времето петната се разрастват, стават кафяви с ясно очертан контур. В процеса на развитие на болестта гъбичката заразява филизите, а по-късно и завръзите, които забавят или спират развитието си. Мястото под петната има коркова структура. То вреди на растенията, като намалява количеството и качеството на плодовете. Ако всички тези признаци са налице, важен фактор за  успешно презимуване и отстраняване на заболяването е есенната профилактика.

Мерки за борба със струпясването

Най-доброто време за пръскането с карбамид е началото на листопада. Независимо от степента на разпространение на болестта, тази мярка е полезна за всички плодни дръвчета, защото повишава степента им на устойчивост на ниски температури. Използва се 7% разтвор на карбамид (0,700 кг на 10 литра вода), като се напръскват обилно листата и клоните на дърветата. Необходимо е да се пръскат и опадалите листа, защото карбамидът се явява катализатор за увеличаване на полезните микроорганизми, които спомагат по-бързото разлагане на листната маса. Когато останат без хранителна среда, болестотворните организми загиват.

Основни средства за борба със струпясването са Фундазол 0,1%, Силит 0,1%, Метил топсин 0, 1%, с които се третират и опадалите листа.

Бордолезов разтвор, който можем да приготвим и сами – 300 грама меден сулфат, 400 грама гасена вар, с гъстота на заквасена сметана се разтварят в 10 литра вода, филтрират се и обилно се опръскват дърветата.

Други средства са 5% разтвор на калиев перманганат или 7% разтвор на железен сулфат, които са еднакво ефикасни срещу струпясването. Обработват се ствола и скелетните клони, а по 10 литра се изливат в кореновата зона на ябълковите дървета.

При незначително заразяване с краста има смисъл и подхранването с азотно-калиеви съединения, което се извършва непосредствено след прибиране на реколтата и способства доброто презимуване на дърветата, а също и устойчивостта им към други заболявания и вредители.

Заразените и сухи клони се отстраняват и заедно с листа се изгарят, защото така гъбичните спори няма да се разпространят върху здравите растения. При наличие на лющеща се кора, тя трябва да се отстрани, защото там се събират спори и да се третира мястото с калиев перманганат.

Народни средства за борба

Йодираната сол е народно средство за борба със струпясването. Използва се разтвор от 1,5 кг сол в 10 л вода, с който, с помощта на четка, се обмазва кората на ствола и скелетните клони. Обработва се и прикореновата зона.

Своевременното есенно третиране на заболелите дървета гарантира оздравяването им и последващите  предцъфтежни, цъфтежно и следцъфтежни пръскания ще допринесат за добрата реколта. При третиране с химически препарати е необходимо да се редуват, за да се предотврати възможността за резистентност в популацията на причинителя.

Есенна профилактика и защита на ябълката от струпясване
24012
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Последна част
Опасни мигранти от горите към овощните градини!
Не подценявайте земната ябълка!
Защо капят плодовете на райската ябълка?
Безплатен семинар за стопани
Резитбата за подмладяване при костилкови и семкови насаждения – праскови и ябълки
В Старозагорско
И райската ябълка си има празник – на 19 ноември в село Хрищени
Една от най-страшните болести
Есенни мерки срещу струпясването по ябълката и крушата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини