Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.10.2017 г.

Есенното пръскане не е за отлагане

Есенното пръскане не е за отлагане

Повсеместното разпространение на болестите, срещу които е насочено късното есенно пръскане, го правят задължително. Извършва се в края на листопада при около 70% окапали листа. Крушите и ябълките, които почти навсякъде в страната се нападат от болестта струпясване, трябва да се напръскат с карбамид. Този азотен минерален тор, използван масово в практиката по основното му предназначение, е полезен за развитието на някои микроорганизми, които унищожават гъбичката причинител на струпясването. Използва се като воден разтвор в концентрация 7%. При изпръскването на разтвора, освен доброто обливане на клоните, струята се насочва и към окапалите листа по цялата повърхност в градината. Това е изключително важно, защото с голямата си площ те са най-големият източник на заразата. От друга страна напръсканите с карбамид листа угниват по бързо, заровени с дълбоката оран в почвата, обогатявайки я с органично вещество. Поради честите валежи през лятото на тази година болестта струпясване по ябълката и крушата имаше възможността да се развива до късно и навсякъде, което прави пръскането с карбамид необходимо и там, където проявите на тази болест са по-ограничени.
Всичките костилкови видове в края на листопада следва да се напръскат с 2% бордолезов разтвор (2 кг син камък на 100 л вода и добавка на около 3 кг гасена вар). Това пръскане е насочено срещу къдравостта по прасковата, бактериалното изсъхване,ранното кафяво гниене, сачмянката по костилковите, инфекциозната апоплексия по кайсията, кривулите по сливата и други гъбни и бактериални болести и има решаващо значение в борбата с тях. При това пръскане много е важно да се облеят добре не само клоните, но и стволовете на дръвчетата. Затова разпръсквачите се нагласяват така, че да изпръскват струята на едри капки, за разлика от летните пръскания, когато стремежът е разтворът да се разнася подобно на мъгла.
Късните есенни пръскания на овощните дръвчета трябва да се провеждат в тихи дни без валежи при температура на въздуха над 5 градуса. Ако се очаква понижение на температурите, рлъскането трябва да е завършило достатъчно време преди това, така че разтворът по клоните да е изсъхнал.

1514
Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Полезни съвети
Подготвяме семената на патладжаните за разсад
InteliFresh
В Стара Загора се проведе първият по рода си форум за реализация на пресни плодове и зеленчуци
Кметът на Берлин призова съгражданите си и гостите на германската столица да опитат изключително вкусните и полезни български храни
Откриха българската палата на „Зелената седмица“ в Берлин
По примера на местните зърнопроизводители от преди 15 години
Кооперативи в Латвия се обединяват срещу ниските изкупни цени на млякото
Министерството на земеделието ще търси финансиране от ЕС по мярката за напояване
Порожанов: За първи път през 2017 година Напоителни системи излиза на печалба
Според министъра земеделските дейности ще останат важен източник на доходи за голяма част от населението
Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция
Свързани материали
Виж
Прогнози
Няма опасения за състоянието на есенниците в Украйна въпреки топлото време
Част 1: Болести по зеленчуците
Календар за месец януари – зеленчуци
Снегът по полята може да се окаже недостатъчен за защита на посевите
Силни студове застрашават есенниците в САЩ
При рапицата обаче съотношението е 1,6 на сто
Под половин процент от есенниците в Украйна не са покълнали
Прогнози
Есенниците в Черноморския регион на ЕС са уязвими от студовете
Анализ
Състоянието на есенниците в Русия е по-лошо от миналогодишното
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам