Начало » Новини » Страната
18.06.2018 г.

Да предпазим лозите от акари

Практика
Да предпазим лозите от акари

sinor

Застрашен ли е добивът на грозде от акарите и доколко основателни са притесненията на лозарите? Една част от производителите вярват, че акарите не нанасят сериозни щети, но ако не се води навременна борба с тях, те могат да намалят реколтата с около 30%. При по-неблагоприятни години загубите могат да достигнат до 40- 50%. Кои акари нанасят по-тежки поражения и как да се води борба с тях.

Жълт лозов акар

Това е особен вид акар, който напада предимно лозите, и живее върху долната част на листата. Пробива ги и инжектира слюнката си в раната, което причинява деформации под формата на издутини върху петурата  на листата. Отдолу най-напред се образуват светли петна, които наподобяват мана, а впоследствие сменят цвета си. В резултат на повредите, които нанасят акарите, листата променят окраската си, като в зависимост от сорта, тя се променя в жълта, жълто-зелена, виолетова, виолетово-червена до кафява. Някои смятат тези признаци за гибел на акарите, но всъщност нищо подобно не се случва – те продължават да живеят и се развиват.

Сухото и топло време благоприятства бързото им размножение. Ако не се предприемат адекватни мерки, растенията бързо отслабват и това се отразява, както на количеството, така и на качеството на плодовете.

Вятърът способства за разпространението на акарите. Те започват да нанасят вредите си още с разлистването на лозите. Колкото повече листа са заразени, толкова по-трудна е борбата. При последвало няколкогодишно нападение, лозите силно се изтощават, а появата на новите леторасли се забавя значително.

Жълтият лозов акар развива 6-8 поколения годишно, които зимуват като възрастни женски под кората на лозовите растения. Още с повишаване на температурите, най-често през април, акарите напускат местата за зимуване и се настаняват върху младите пъпки. Снасянето на яйцата започва от април и завършва първата десетдневка на май, а излюпването на ларвите - през май. Продължителността на яйчния стадий на развитие, както и половото съзряване, зависят от температурите и варират от 6 до 21 ден

Червен овощен акар

Червеният овощен акар излюпва още през април, а възрастните се появяват през май. Вредите са подобни на тези при жълтия, но листата се завиват нагоре и имат бронзово-кафяв цвят. Засяга предимно асмовидно отглеждани лози. Поврежда кората на леторастите – особено в основата. Те стават слаби,със скъсени междувъзлия и лесно се отчупват и изсъхват.

Лозова краста

Лозовата краста се причинява от един много дребен акар, който не се вижда с просто око, и вредите от него проличават, когато се появят повредите по листата. При убождането, както при жълтия акар, тъканите се деформират, разрастват се и се образуват гали, които са изпъкнали от горната страна и вдлъбнати от долната.

Борба с акарите

Най-ефикасна е борбата, когато започне през май и се направят още две пръскания на лозята през 10-14 дни.

Химичната борба се води с акарициди. Може да се използват следните препарати: Аполо 50 СК - 0,04%; Ортус 5 СК – 0,05%; Талстар 10 ЕК 0,03% и др.

Превантивните мерки предвиждат редовно почистване и изгаряне на старата и напукана кора. Към използването на химически препарати се пристъпва, когато заразяването прехвърли праговете на икономическа вредност, защото акарите се нападат и унищожават от калинки, златочици, хищни дървеници, хищни трипсове и други полезни видове.

Да предпазим лозите от акари
57220
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Практика
Къде зимуват вредителите и борбата срещу тях през есента
Изключителни ползи
Дафинов лист за здрав разсад и защита от вредители
Как ще се отрази застудяването на овошките
Обследвайте посевите и насажденията!
Наздравица!
Да е здрава, плодородна и успешна Новата 2022 година!
Ефективни народни средства
Настъпват горещини – време е да обработим краставиците срещу акари
Полезно
Зелен щит за цял сезон срещу паяжинообразуващите акари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини