Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.07.2011 г.

Растителна защита в лозята през юли

Най-голяма опасност за лозите през юли представлява[B%] брашнестата мана, позната и като оидиум (Uncinula necator(Schweinitz) Burrill)[%B] с типичните си признаци по гроздовете -кафяви, некротични петна по зърната със сивобял брашнест налеп, напукване на зърната и показване на семките, изтичане на част от сока. Ако заразяването с патогена е станало по-късно, зърната не се напукват, но върху тях се образува паяжиновиден налеп с лъчиста структура. През тези повреди проникват вторично причинителите на сиво гниене, меко гниене или мокро гниене. Щом се прошари гроздето на тъмно оцветените сортове и омекнат зърната на белите, болестта вече не засяга гроздовете, а само чепките.
[B%]Пръсканията на лозите продължават с прилагане на регистрираните фунгициди:[%B] Ардент 50 СК- 20 мл/ дка; Строби ДФ- 20 г/ дка; Колис- 40 мл/ дка; Болеро 12 ЕК- 20 мл/ дка; Талендо 20ЕК – 20 мл/дка, Систан супер 24 ЕК- 10 мл/ дка; Байфидан 250 ЕК- 10 мл/ дка (30 дни карантинен срок); Шавит 25 ЕК- 10 мл/ дка. Ако в предходната година е имало силно нападение от оидиум, тогава през месеца трябва да се проведат 2 пръскания.

Ако през юли температурите се понижат и има валежи, опасността от проява на мана във формата[B%] „кафяво гниене”[%B] е голяма, особено в лозята, засадени в ниски, непроветриви места, с тежки и глинести почви. Наедрелите вече зърна завяхват, по-късно покафеняват, хлътват и се мумифицират. Развитието на болестта се ограничава със застаряване на тъканите.
[B%]Последното пръскане на лозята срещу маната[%B] се извършва от средата до края на юли, съобразно метеорологичните условия и района. С работния разтвор добре се напръскват листата по върховете на леторастите. Може да се третира с Бордолезов разтвор -1% (има добра прилепимост и трудно се измива от дъждовете), Фунгуран ОН 50 ВП- 0,15%, Косайд ДФ- 0,18% или Шампион ВП- 0,15%.

В началото на юли започва излюпването на гъсеничките на [B%]шарения гроздов молец (Lobesia botrana Den.et Schif) от второ поколение.[%B] Лозарите добре знаят какви поражения нанася неприятелят на гроздето. Гъсениците нагризват зърната повърхностно и се вгризват във вътрешността им, която изгризват. Сега е моментът за решаващите третирания, за да се намали числеността на гъсениците от трето поколение, което прави най-големите повреди по зазряващите зърна и увеличава опасността от проява на сиво гниене. Една гъсеница за цялото си развитие поврежда от 5 до 10 ягориди и ги оплита с паяжина. При констатирана плътност от 4 до 6 гъсенички на 100 ягориди и гроздове за десертните сортове и 11-12 гъсенички на 100 ягориди и гроздове за винените се провеждат [B%]впръскания с един от регистрираните инсектициди:[%B] Авант – 25 мл/дка, Алфагард 10 ЕК- 0,0125%; Вазтак нов 100 ЕК- 0,0125%; Талстар 10 ЕК- 0,02%; Нексид 015 КС- 0,03%; Децис 2,5 ЕК- 0,04%; Карате зеон-0,02%; Фюри 10 ЕК-0,0125%; Релдан 40 ЕК- 0,12%; Циклон 10 ЕК- 0,015%, Ранер 240 СК – 0,04% (двукратно през 14 дни). Препоръчва се и използването на биоинсектицидите Дипел ВП – 0,15%, Дипел 2Х – 0,1% или Форей 48Б – 0,1%. Пръска се с Каскейд 5ЕК – 0,1% за едновременна борба с лозовата щитовка

Излюпването на ларвите на [B%]лозовата щитовка (Pulvinaria vitis)[%B] завършва през първата десетдневка на юли. Ларвите и възрастните смучат сок от всички надземни части на лозите - леторасти, чепки, листа, зърна. Добивите от силно нападнатите лози са ниски и некачествени. Лозите се изтощават и за няколко години изсъхват. При установено нападение от 1 ларва на 1 лоза се провежда пръскане с инсектицидите: Нуреле Дурсбан-0,075% (28 дни карантинен срок) или Каскейд 5ЕК - 0,1%.

[B%]През периода от прецъфтяване на лозите до зазряване на десертните сортове [%B](от средата на юни до края на юли) освен посочените вече неприятели – гроздови молци и лозова щитовка, започва летежът пеперудите от първо поколение на лозовата пъстрянка, снасяне на яйца и излюпване на ларви. Ниската въздушна влажност и засушаването благоприятстват развитието на акарите и те значително увеличават числеността си. Освен това ускорено се развива и размножава лозовата подвижна щитовка, лозвите хоботници се намират в период на интензивно яйцеснасяне.
Ето защо освен извеждането на химическа борба при повишена плътност, съществено и много важно значение за опазване на гроздовата реколта и лозите е прилагането на правилна агротехника. Продължава се с колтученето, прекършване на леторастите, а при десертните сортове и просветляване на лозите, за да се намали излишната листна маса. Към края на юли се извършва плитка обработка на почвата в лозята като се избягват най-топлите часове на деня. С тази обработка на почвата се влошават условията за развитие или се унищожава значителна част от популациите на цигарджията (яйца, ларви и какавиди); лозовите хоботници (яйца и възрастни насекоми), нощенки, телени червеи и на др. неприятели.

[B%]Продължение по темата може да прочетете в новия бр.7/ юли 2011 г. на сп. „Практично земеделие”[%B]

 Растителна защита в лозята през юли
125145
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини