Тиквичките са зеленчукова култура, която не се отличава с висока хранителна стойност. Съдържат някои витамини от групата В, витамин С и витамин А, а също и някои микроелементи. Ниското съдържание на органични киселини ги прави добра диетична храна за страдащи от бъбречни заболявания. Те се отличават с ниска калоричност и са препоръчителна храна за страдащи от затлъстяване.
Тиквичките са топлолюбива и светлолюбива култура, която се развива бързо и плодоноси до есенното застудяване. А може би не винаги? Често се случва така, че цъфтящо, добре развито и здраво на вид растение да губи своите завръзи.
Какви могат да бъдат причините за тези неприятности?
Първа причина: времето
Тиквичката е топлолюбиво растение, което трудно понася рязката промяна в температурите и прекомерната влажност. Затова основната причина за гниенето на завръзите са захлаждането и дъждовете.
При неподходящи условия тиквичките се „стресират“ и техният имунитет намалява. Отслабващото растение не е в състояние да изхранва по-голямо количество плодове и поради това се избавя от част от завръзите.
Тиквичките проявяват високи изисквания към почвената и въздушна влага, особено след като започнат да цъфтят. Продължителното засушаване по време на цъфтеж и прекомерно високите температури водят до засъхване и окапване на завръзите.
При обилни дъждове, вследствие мрачното и хладно време, намаляват насекомите-опрашители, а неопрашените цветове загниват и растенията се освобождават от тях.
Не е по силите ни да променим времето, но ако е възможно да се осигурят покрития, може до известна степен да се игнорира преовлажняването.
Поливането на тиквичките трябва да се извършва посредством успоредни или пръстеновидни канали около централното стъбло. Понякога стопаните, в желанието си да осигурят необходимата влажност, прекаляват с поливането,не спазват агротехническите изисквания и резултатите са: пожълтяване и загуба на завръзи, вследствие на загниване.
При преовлажняване е препоръчително внасянето на допълнително количество калий, за да се предпазят растенията от загниване.
Втора причина: недостиг на микроелементи
Друга възможна причина за загниване на завръзите при тиквичките – недостиг на микроелементи като бор и йод.
Много растения проявяват чувствителност към недостига на бор, но тиквените – особено. Справянето с този проблем е значително по-лесно от това, да променим времето. Достатъчно е да напръскаме растенията с борна киселина: 2 г на 10 литра вода. Могат да се използват и течни комплексни торове, съдържащи този важен за тиквичките елемент.
Недостигът на йод в почвата може да се компенсира като се напръскат растенията с разтвор на калиев йодит.
Трета причина: прекомерна гъстота и засенчване
Препоръчителната гъстота на растенията зависи преди всичко от сорта. Има сортове с компактни растения и такива с дълго и много дълго стебло. Ако растенията изглеждат добре, времето е благоприятно, няма недостиг на микроелементи, то тогава е възможно да са засадени прекалено близо. Тогава проветряването и осветяването са недостатъчни. Наложително е да се снемат част от листата, особено тези, които закриват центъра на храста. И изобщо, в качеството на профилактика, се пепоръчва да се отстраняват старите листа и бурените, за да се осигури слънце и проветряване.
Не бива тиквичките да се отглеждат в сянката на овощни дървета, колкото и рехава да е тя, както и на засенчени места в дворната градина.
Отстраняването на изброените причини ще предотврати пожълтяването и загниването на плодовете и ще осигури по-добра реколта от тиквички.